1.1. Evlenmeden Önce Kadının Soyadı Evli olmayan kadın, haklı nedene dayanması halinde soyadını mahkeme kararı ile değiştirebilir. Haklı nedenin varlığı halinde soyadının mahkeme kararı ile değiştirilmesi erkek veya kadın fark etmeksizin mümkündür.
Dava açmadan soyadı değiştirilebilir mi ? Kişinin soyadı kişisel durum sayılır ve TMK m.39; “Mahkeme kararı olmadıkça kişisel durum sicilinin hiçbir kaydında düzeltme yapılamaz” hükmü gereğince dava açmadan soyadı değiştirmek mümkün değildir.
Sonradan Türk vatandaşı olan kişilerin ad ve soyad değişikliği için mahkeme kararı almaları gerekmektedir. e-Devlet üzerinden ad ve soyadı değişikliği başvuru şartlarını taşıyan vatandaşların herhangi bir başvuru ücreti ödemeleri gerekmemektedir.
İsmini değiştirmek isteyen kişi, bir dilekçe ile mahkemeye başvurarak dava açabilir. Dilekçede ismin neden değiştirilmek istendiği açıklanmalıdır. Açılacak davada, davalı olarak nüfus müdürlüğü gösterilmelidir. Bu davada, isim değiştirme isteminin haklı sebebe dayandığı her türlü delille ispatlanabilir.
Evlendikten Sonra Soyadı Değişikliği Zorunlu Mu? Evlendikten sonra kızlık soyadını kullanmak isteyen için beyanda bulunmak gerekir. Evlenince kızlık soyadını kullanmak isteyen kişiler beyan vermeden böyle bir şansa sahip olmazlar. Beyan kısa sürede sonuçlanır ve kızlık soyadı kullanmaya devam etmek mümkün olur.
İlgili 34 soru bulundu
Kadının bekarlık soyadını kullanabilmesi için öncelikle aile mahkemesi nezdinde nüfus idaresine veya kocaya karşı dava açarak evlenmekle TMK. md.187 f.I gereğince kocanın soyadını almanın İnsan Hakları'na aykırı olduğunu ileri sürerek nüfus kaydının düzeltilmesini ve kocaya ait olan soyadının kaldırılmasını talep etmek ...
NASIL BAŞVURU YAPILIR? Söz konusu başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak e-Devlet'e giriş yapın. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklayın.
İsim ve soyisim değişikliği, kanunda kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardandır ve ancak kişinin kendi talebi ile gerçekleşebilmektedir. Bu işlemin Nüfüs Müdürlüğü'nce halledilebilir şekilde pratik bir yolu maalesef bulunmamaktadır. Bu işlem için bir prosedür olmadığından tek yol dava açılması gerektiği şeklindedir.
Soyadı Kanunu uyarınca soyisminin küçük düşürücü olması halinde soyadını değiştirmek mümkündür. İsim ve soyisim değişikliği için başvuru yapma hakkı 3 Kasım 2019 tarihinde ilgili Kanun hükmü gereğince sona ermiştir. 2023 yılında isim ve soyismini değiştirmek isteyenlerin mahkemeye başvurması gerekecektir.
Soyadı değişikliği kararının gazetede ilanı ve mahkemenin kararı nüfus idaresine bildirmesinin ardından kişi yeni kimlik ve ehliyetini alabilir. Nüfus idaresine soyadı değişikliği kararı bildirildikten sonra kişi nüfus müdürlüğüne yeni soyadının yer aldığı kimlik ve ehliyet için başvuruda bulunabilir.
Özellikle son zamanlarda kişiler soy isim ve isim değişimi için birçok araştırma yapmaktadır. Soyadını değiştirmek zor değildir. Gerekli mahkemeye başvuru sonrasında bu istek yerine gelir.
Burada ilan mahkeme tarafından yerel veya ulusal bir gazetede yaptırılır ve devamında nüfus siciline kaydı sağlanır. Türk Medeni Kanunu'nun 27. maddesine göre kişinin soyadının değişmesi diğer kişisel durumlarını örneğin kişinin yaşını, medeni halini, kütüğünü gibi bilgileri değiştirmeyecektir.
2023/2024 yılında boşanma sonrası soyadı değişikliği, kimlik ve ehliyet yenilemesi yapılır. Ancak mahkemenin hemen ardından bu işlem yapılmaz.
İsim ve soyadı değiştirme davası, gerekli prosedürler hızlı bir şekilde yerine getirildiğinde ilk celsede veya en geç ikinci celsede tamamlanır. Dava mahkemeden mahkemeye değişmekle birlikte 3 ay – 5 ay gibi bir sürede tamamlanır.
1.1. Evlenmeden Önce Kadının Soyadı
Evli olmayan kadın, haklı nedene dayanması halinde soyadını mahkeme kararı ile değiştirebilir. Haklı nedenin varlığı halinde soyadının mahkeme kararı ile değiştirilmesi erkek veya kadın fark etmeksizin mümkündür.
Madde 4 – Soy adı seçme vazifesi ve hakkı evlilik birliğinin reisi olan kocaya aittir. (İptal birinci cümle: Anayasa Mahkemesi'nin 8/12/2011 tarihli ve E.: 2010/119, K.: 2011/165 sayılı Kararı ile.)
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ad ve soyadı değişikliği başvurularının 24 Aralık 2022'ye kadar e-devlet aracılığıyla da yapılabileceğini hatırlattı.
Ad ve soyad değiştirme davaları Nüfus Müdürlüğüne karşı açılır. Davanın yürütülmesi ise nüfus müdürlüğü tarafından gönderilen temsilciyle birlikte mümkündür.
Boşanma sonrası kararın kesinleşmesi ile mahkeme nüfusa bilgi verir ve soyadınız değişir. Bunun için herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur.
Yukarıda açıklandığı üzere artık kadın boşanmadan sonra çocuğa kendi soyadını verebilecektir. Ancak boşanma davası neticesinde mahkemece çocuğun soyadının kadının soyadı şeklinde düzenlenmesi için nüfus müdürlüğüne re'sen yazı yazılmayacağını belirtmek gerekir.
Nüfus idaresinden 'Osmanlı' kararı
Orhan Osmanoğlu, “Ailenin diğer fertleri 'Osmanoğlu' soyismini kullanmakta. Davacı da diğer aile fertleri gibi bu soyadı ile anılmak istemektedir” dedi. Nüfus temsilcisi, Nilüfer Cem'in Osmanoğlu soyadını alması için herhangi bir engel olmadığını ifade etti.
Yani anne boşanma kararından sonra nüfus müdürlüğüne giderek çocuğun soyadını kendi soyadı ile değiştiremez. Çocuğun velayeti anneye verilmiş olsa da çocuk babasının soyadını taşımaya devam edecektir. Sadece çocukla kişisel ilişki kurma hakkı olan babanın soyadını çocuk taşımaya devam edecektir.
Ad ve soyad değişikliği e-Devlet üzerinden yapılabilecek. İsim değiştirmek için mahkeme kararına gerek kalmadan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne başvuruda bulunulabiliyordu. Son çıkan karar sonrası Ad soyad değişikliği e-Devlet ile yapılabilecek.
Nüfus müdürlüğü tarafından değiştirilen isim nüfus kütüğüne kaydedilecektir. İSİM VE SOYAD DEĞİŞİKLİĞİ DAVASI NE KADAR SÜRER? Her dava süresi mahkemenin iş yoğunluğuna, dosyanın durumuna, tanıkların duruşmada hazır bulunup bulunmamasına göre değişmekle birlikte yaklaşık olarak 4-5 aya kadar sonuçlanan davalardandır.
Güncel düzenlemelere göre e-devlet sistemi (ve nüfus müdürlüğü) aracılığıyla isim değişikliği yapmak artık 2023'den itibaren mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri