Her ne kadar üreticiler cam filmlerine kullanım ömrü için 5 yıla yakın garanti ve 5-15 yıl arası kullanım ömrü sunsa da bazen cam filmleri ömürlerini daha erken tamamlayabiliyor.
Araba cam filmi ömrü genelde 5 – 15 yıl arasında gösterilse de bu sürelerden çok daha erken bir zamanda eskimeler görülmektedir. Tercih edilecek cam filminin kalitesine ve özelliklerine göre ömrü de farklılık göstermektedir. Cam filmi çekildikten sonra bu filmlerin faydalarından uzun süre yararlanmanız mümkündür.
olur olmasına ancak ilk cam filmi çizikse,yırtıksa üstüne cam filmi doğru düzgün çekilmez. eski cam filmini sökün yenisini yaptırın.
Zamanla herhangi bir film solmaya ve orijinal görünümünü kaybetmeye başlar. Bazı filmler, 5 ila 7 yıl içinde solar ve bazıları bir ay içerisinde özelliğini yitirebilir.
2023 Cam Filmi Cezası Ne Kadar? Cam filmi cezası 2023 yılında her yıl olduğu gibi yeniden düzenlendi. 30/1-b kapsamında cam filmi ile ilgili kurallara uymayan sürücülere uygulanan para cezası 951 TL'dir. Cam filmi sebebiyle ceza alan sürücülerin 7 iş günü içerisinde cam filmini çıkarttırması gerekir.
İlgili 19 soru bulundu
Öncelikle sprey ile cam üzerindeki filmin her tarafına 1/3 oranında amonyak içeren su sıkılır. Daha sonra alta serilen poşet cama yapıştırılır ve araç arka camı güneş gören bir yere bırakılarak 3 saat kadar beklenir. Bu şekilde iyice ısınan ve yumuşayan film rezistansa zarar verilmeden kolaylıkla sökülebilir.
Yapıştırılsa bile ışık geçirgenliği en az %70 olan cam filmleri tercih edilmelidir. Aracın camlarına 4 numara cam filmi yapıştırılması yasaktır.
En İyi Cam Filmi Kaç Numara? En sık tercih edilen cam filmi 2 numara cam filmidir. Bunun sebebi diğer cam filmlerine göre daha mat bir görünümde olup aynı zamanda sürüş rahatlığını sağlayabilmesidir. Aracın ön, arka ve yan camlarında 2 numara cam filmi tercih edilebilir.
1 numara cam filminde görüş durumu %85'dir. Bundan dolayı hiçbir ceza ve yasak durumuyla karşılaşmadan rahatlıkla araçlarda kullanılabilir.
4 numaralı cam film kullanımı yasak olurken diğer camlarda da getirilen belirli kısıtlamalar bulunuyor. Buna göre öncelikli olarak ön ve yan camlar için geçirgenlik %70 olarak belirlendi. Kapalılık durumunun %30'un üstüne çıkması durumunda cam filmi cezası uygulanacak.
Araç ön sürüş camına film uygulaması yapılması kesinlikle yasaktır. Dış ışık yansıtma oranı yüzde 15'in üzerine olan filmlerin kullanılması yasaktır. Net cam filmi kalınlığının en fazla 80 mikrometre olması gerekir. Araç cam filmlerinde PVC materyal kullanılamaz.
1 numaralı cam filmi %85 geçirgenlik sağlarken son derece rahat bir şekilde sürücü kontrolünü sunuyor. 2 numaralı cam film ise %70 geçirgenliğe sahip olmasıyla sınıfı geçiyor. Geçirgenlik durumunda %70 en alt sınırı oluştururken diğer cam filmi seçeneklerinin kullanımları yasaklı durumdadır.
Ancak cam filmi yaptırdığınız ilk 2 gün camlar kesinlikle açılmamalıdır garantiliyse garantiden çıkar.
Cam filminin ruhsata işlenmesi mümkün değildir. Yalnızca fabrika çıkışlı karartılmış camların (R43 cam) ruhsata işletilmesi mümkündür. Sonradan takılan cam filmlerinin muayeneden geçmesi mümkün olmadığı gibi ruhsata işlenmesi de olanaksızdır.
Film uygulanan cam kırılsa bile dağılmıyor 4. Cam filmi sayesinde araç içinde mahremiyetiniz korunmuş olur. Son bir bilgi: Arabanın ön camı hariç diğer camlarda film kullanılmasının hukuken bir sakıncası yoktur.
Güncel yasa ve yönetmeliklere göre cam filmlerinin en az %70 ışık geçirmesi gerekiyor. %70 ışık geçirgenliği sadece 1 ve 2 numaralı filmler için uygun görülüyor. Bu orandan daha az ışık geçiren cam filmleri araçlarda yasak olarak biliniyor. Bu nedenle 3, 4 veya daha fazla numara film kullanmak yasaktır.
Bu noktada "İyi cam filmi nasıl anlaşılır?" sorusu önem kazanır. Bunun için uygulayabileceğiniz çok kolay bir test var. Cam filminin üzerine bir miktar tiner dökün ve bir süre bekleyin. Eğer döktüğünüz tiner cam filminin boyasını çıkarmıyorsa elinizdeki ürünün kaliteli bir cam filmi olduğunu anlayabilirsiniz.
Karayolları Trafik Kanunu madde 30/1-b'ye göre:
Kanunda da belirtildiği üzere cam filmi taktırmak ve cam filmini belirtilen süre içinde çıkarttırmamak da cezaya tabi. 2023'de cam filmi taktırma cezası ise 20 ceza puanı ve 951 TL; ancak ilk 15 gün içinde ödenmesi durumunda indirimli tutar 713 TL'ye düşüyor.
Trafik kurallarında yapılan düzenlemelere göre de aracın ön tarafındaki görüş alanı 180 derece olarak hesaplanır. Bu noktada ise camın toplam ışık geçirgenliğinin en az %70 olması beklenir.2 numara cam filmi için ışık geçirgenliği standart bir oran olan %70 ve %75 civarı arasında değişkenlik gösterir.
Kimi süs, kimi güvenlik, kimisi de sağlık problemleri nedeniyle araçlarına cam filmi taktırıyordu. Ancak bu işlemi yaptıran araç sahiplerine, trafik kurallarına uygun olmadığı gerekçesiyle cezai yaptırımlar uygulanıyordu. Bugün yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte, artık araçlara cam filmi takmak serbest hale geldi.
Filmleri söktürmek araç sahibinin işidir. Görevlinin müdahalesi söz konusu değil.
Arka Cam Filmi Sökme Rezistansa Zarar Verir Mi? Arka cam filmini arabanızdan çıkarmak, rezistansa zarar verebilir. Bunu yapmak ısıtılmış ızgara hatlarına zarar verebilir.
Filmler söküldükten sonra cam sabunlu su ile silinmeli, camda kalan yapıştırıcı artıkları da önce kredi kartı gibi sert bir malzemeyle, leke çıkmıyorsa da jiletle dikkatlice kazınarak çıkartılmalıdır. Bu işlemler sırasında suyun aracın istenmeyen bölümlerine sızmasını engellemek için gerekli önlemler alınmalıdır.
Cam filmi yasak mı? Ülkemizde cam filmi kullanmak yasak değildir, ancak kullanımı serbest olan cam filmlerinin 1 ya da 2 numara olması, yani filmlerin ışık geçirgenliğinin en az yüzde 70 olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri