Bir tarafı veya iki tarafı birden yabancı olan ve Türkiye'de evlilik yapacak kişilerin mutlaka bekar olduklarını kanıtlayan bekarlık belgelerini almaları gerekiyor. Bu belge düzenlendiği tarihten itibaren 6 aylık geçerlidir.
Bekarlık belgesi, kişinin medeni durumunu gösteren belgedir. Bu belgede şahsın bekar olduğu vatandaşı olduğu ülke tarafından resmi olarak ifade edilmekte ve belgelenmektedir. Bu sayede kişi başka bir ülkede evlenebilmektedir.
Bekarlık belgesi kişinin doğum tarihini, baba adını ve kişinin herhangi bir evlilik kaydının mevcut olmadığını kısacası kişinin resmi kayıtlarda bekar olduğunu gösteren resmi bir belgedir ve kişinin ülkesinde kayıtlı olduğu Nüfus ve Evlendirme Müdürlüğünden alınır.
Noter onaylı bekarlık belgesi çeviri ücreti ortalama olarak tüm bu kriterler göz önüne alındığında sadece çeviri ücreti 200 TL, noter onayı istenildiği takdirde noterlerin belirlediği sabit ücreti çeviri ücretine ekleyerek işlemleriniz gerçekleştiriyoruz.
Evlenme ehliyet belgesi nasıl alınır denildiğinde, aklına birçok belgeyi online olarak temin edebileceğin e-devlet sistemi geliyor olabilir. Ancak bu belgeyi kurumlara bizzat başvurarak alman gerektiğini söyleyelim.
İlgili 17 soru bulundu
Bekarlık belgesi kişinin doğum tarihini, baba adını ve kişinin herhangi bir evlilik kaydının mevcut olmadığını kısacası kişinin resmi kayıtlarda bekar olduğunu gösteren resmi bir belgedir ve kişinin ülkesinde kayıtlı olduğu Nüfus ve Evlendirme Müdürlüğünden alınır.
Bu ehliyet ülkemizde genellikle yabancı uyruklu kişilerden istenmektedir. Yeni evlilik sisteminde Türk vatandaşlarının bu bilgileri sistemde gözükmektedir. Fakat sistemde kayıtlı olmayan kişilerin evlenme belgesi alması zorunlu kılınmıştır.
Fakat yabancı kişinin ikamet izni yoksa veya vize süresi içinde değilse yine de diğer belgelerin hazır olması koşulu ile resmi evlilik yapılabilmektedir.
Nikah için yetkili mercilere müracaat edildikten en fazla 24 saat sonra gün almak mümkündür. Her şey tamamlandıktan sonra 2-4 gün içinde nikah kıyılabilir. Ek olarak, "yıldırım nikahı" diye bir durum söz konusu değildir. Belgelerin toplanma süresi düşünüldüğünde, aynı gün içinde evlenmek imkansızdır.
Evrakların tamamlanması, evliliğin ilk adımını oluşturur. Nikah tarihi almak isteyen çiftler, evrakların alındığı günden itibaren 6 ay içinde nikah tarihi alabilme hakkına sahiptir. Çünkü evrakların geçerlilik süresi 6 aydır. Bu nedenle 6 ay içinde nikah tarihi almak şarttır ve evlenmek gerekir.
Apostil tasdiki yoksa ve buna rağmen işlem yapılırsa, uygulanabilir olmayan (Belge geçerlidir ama uygulanabilirliği yoktur) belgeye dayanarak işlem yapılmış olur ve bu da Noterin hukuki ve cezai sorumluluğunu gerektirir.
PTT AŞ, elektronik ortamda oluşturulan resmi belgelerin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan "e-apostil" hizmetini artık e-Devlet üzerinden de sunuyor.
Noterde onaylanan apostil evrakı aynı noterin bağlı olduğu kaymakamlıklarda mühür yaparak apostilin gerçekliği onaylanır. Yapılan apostilin tasdiklenmesi zorunlu bir durumdur. Notere bağlı olan kaymakamlıklarda onaylandığı sürece belge kesin olarak kabul görür ve uluslararası geçerliliği olur.
Zorunlu bekar ya da gönülsüz bekarlar anlamına gelen incellik istememesine rağmen karşı cins ile ilişki kuramayan ve bu nedenle bekar kalmak zorunda olan insanların oluşturduğu bir kitle.
(Ehliyet, Pasaport vb. geçerli değildir.) 1)-Evli yazılı kimlikler yenilenmeden işlem yapılmamaktadır. 2-Evlenecek çiftlerin birlikte başvuru yapmaları gerekmektedir. 3)-Evlenecek çiftlerin beraber gelmeleri veya gelemeyen adayın vekâlet vermesi zorunludur.
Evlendirme Yönetmeliği'nin 42. Maddesi gereği evlenmeye esas olan belgelerin geçerlilik süresi 6 aydır (180 gün). (Evrak düzenlenme tarihi ile nikâhın kıyılacağı tarih arası için geçerlidir.) Mevzuat gereği aynı gün içerisinde nikâh işlemi yapılamaz.
Artık mevzuatta "yıldırım nikahı" diye bir olgu yok. Yıldırım nikahı ve diğer nikah işlem ve başvuruları aynıdır. Belgeler tamamlandığı taktirde 2-3 gün içinde nikah işlemi yapılabilmektedir. Hatta erken kalkıp programlı davranırsanız, ertesi gün bile evlenmeniz mümkün!
Net nikah işlemleri ücretini başvuru yapacağın belediyenin web sitesinden ya da telefonla öğrenebilirsin. Örneğin; İstanbul'da 2023 nikah işlem ücreti; Hafta içi: Nikah salonu ücreti ortalama 600-800 TL. Hafta sonu: Cumartesi ve pazar ile tatil günleri gerçekleşen nikahlar için ise 800-1.000 TL civarında.
Evlilik izni, mazeret izni olup kullanılmadığı takdirde yıllık ücretli izinde olduğu gibi ücrete dönüşmez. Evlilik izni, işçilere evlilikleri nedeniyle belirli bir süre izin verilmesidir. İşçi, evlenmesi halinde evlilik izni kullanarak işyerindeki işine bir kaç gün ara verebilir.
Türk Evlilik Yasası ve yönetmeliklerine göre, bir Türk vatandaşı ile farklı milletlerden karşı cins bir yabancı veya iki farklı cins yabancı birbirleriyle evlenebilir ve bu işlem sadece yetkili Türk makamları tarafından yapılmaktadır.
Düğün izni gibi farklı adlarla da anılan evlilik izni, bir çalışanın evlenmesi durumunda kullanabileceği yasal mazeret iznidir. Ayrıca yasa, düğün iznini “ücretli izin” kategorisine almıştır. Yani işveren tarafından izin nedeniyle maaş kesintisi yapılamaz.
Evlenme İzin Belgesi
Böyle bir belgeyi alan çiftler, yurt içinde ve yurt dışında evlendirmeye yetkili makam huzurunda, ayrıca bir dosya düzenlenmesine lüzum kalmaksızın evlenebilirler. Belge verildiği tarihten itibaren 6 ay süre ile geçerli olup, bu husus belgede de gösterilir.
Evliliğin tescilini gerçekleştirmek için evlendiği ülkedeki Türk konsolosluğuna bildirimde bulunmak yeterli. Bu bildirim, nikahtan sonraki bir ay içinde yapılmazsa idari para cezası uygulanabiliyor.
Evlenme İşlemlerinde evlendirme memurları akit tarihinden itibaren bir ay içinde evlenmeyi bağlı bulunulan Nüfus Müdürlüğüne bildirmek zorundadır.Böylece çiftler nüfus cüzdanlarını evlilik akdine göre değiştirebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri