Bekçiler, İç İşleri Bakanlığı'na bağlı memur statüsündedir. Ancak bekçi unvanı aynı zamanda özel sektörde çalışan güvenlik personelini de ifade etmektedir. Eleman.net Meslek Rehberi sayfasında hem kamu hem de özel sektör çalışanı bekçi/güvenlik personeli mesleğine dair detaylı bilgilere erişebilirsiniz.
MADDE 4 – 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Emniyet Genel Müdürlüğüne ait bölümünde "YH - Yardımcı Hizmetler Sınıfı" olarak yer alan "Çarşı ve Mahalle Bekçisi" unvanlı kadroların sınıfı "EMH - Emniyet Hizmetleri Sınıfı" olarak ...
Bekçiler; 772 sayılı Mahalle ve Çarşı Bekçileri Yasasına göre, İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan ve emniyetin kolluk kuvvetlerinden biri olan güvelik güçleridir.
Emniyet ve Jandarma hiyerarşisine göre amirler bekçilerin amiri sayılır...
MADDE 14. — Çarşı ve mahalle bekçileri adayları ile 15 yıla kadar hizmeti olan bekçile rin 20, 15 yıldan fazla hizmeti olanlann 30 gün yıllık izin hakkı vardır.
İlgili 37 soru bulundu
Tüm mülakatlardan başarıyla geçen ve bekçi olmaya hak kazanan adaylar, kadrolu olarak görevlerine başlamaktadır.
eleman.net verilerine göre, Gece Bekçisi 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 28.000 TL maaş alıyor. Gece Bekçisi, 2024 yılında en düşük 19.300 TL alırken, en yüksek 42.800 TL maaş alıyor.
Çarşı ve mahalle bekçisi olarak istihdam edileceklerde; 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48. maddesinde sayılan genel şartlar ile İçişleri Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenen eğitim, yaş, sağlık ve fiziki yeterlilik gibi özel şartlar aranır.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Bekçi maaş beklentisi aylık ortalama 18.000 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 17.500 TL ile 20.700 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Bekçi maaşı 17.000 TL iken, en yüksek ise 23.400 TL'dir.
Kimliğini göstermeyen kişinin "tutularak" derhal kolluk kuvvetlerine haber verilmesine ilişkin düzenleme de iptal edildi. Bekçilerin üst arama yetkisinin de Anayasa'ya aykırı olduğuna karar verildi.
772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu'na göre bekçilerin, polis memurlarının yetkilerine benzer geniş yetkileri var. Buna göre bekçiler, 'genel kolluk kuvvetlerinin derhal müdahalesine imkân bulunmayan acele ve zaruri hallerde' silah taşımak gibi polis memurlarıyla aynı görev ve yetkilere sahip.
Vazifeleri sona eren bekçilerin, karakola gelerek vazifeleri süresine alt görgü ve bilgilerini bildirmeden ayrılmaları yasaktır. Karakola gelen bekçiler, kontrol defterlerine karakol nöbetçisi tarafından, dönüşlerine dair kayıt düşürüldükten sonra defterlerini karakolda bırakarak vazifeden ayrılırlar.
yeni mahkeme kararına göre anayasaya aykırı bulundu. ve bu nedenden dolayı bekçilerin bu yetkilileri. anayasa mahkemesi tarafından iptal edildi. yani. artık el ile bekçinin arama yetkisi bulunmamaktadır. böyle bir durumla karşılaştığınızda. bekçiyi nazikçe uyarmayı.
Madde 43 – Bekçi adayı, bekçi, bekçibaşı ve büro hizmetlerini yürütmekle görevli personel hakkında 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu hükümleri uygulanır ve 29 Nisan 1330 tarihli Kanuna göre çalıştırılan bekçiler hakkında da 506 sayılı Kanun ile tanınmış haklar devam eder.
Bekçilere, kimlik ya da belge göstermekten ve açıklamada bulunmaktan kaçınan ve yalan beyanda bulunulması nedeniyle kimliği belirlenemeyen kişileri 'tutma' yetkisi veren düzenleme de Anayasa'ya aykırı bulunmadı.
Durdurma ve kimlik sorma yetkileri, idari ya da adli kolluk niteliği taşıyabilir ve zaman ve yer yönünden sınırlanmıştır. Adli görev ve yetkiler, bekçilerin adli kolluk faaliyeti niteliğindedir ve bu faaliyet ayrıca 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'na uygun yürütülmek zorundadır.
Bekçi adayları 45 günlük süreyle güvenlik personeli eğitimi alırlar.
Yönetmeliğe göre, çarşı ve mahalle bekçilerinin haftalık çalışma süresi 40 saattir. 2024 yılı için bekçilerin çalışma saatleri, yerel yönetimler ve güvenlik kurumlarının belirlediği düzenlemelere göre değişiklik gösterebilir.
Çarşı ve mahalle bekçileri adayları ile 15 yıla kadar hizmeti olan bekçilerin 20, 15 yıldan fazla hizmeti olanların 30 gün yıllık izin hakkı vardır.
EHS Polis (Emniyet Hizmetleri Sınıfı) Kartı 2002/3700 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesine göre İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde kadrolu ve fiilen görev yapan emniyet hizmetleri sınıfı personelinin (polis, çarşı ve mahalle bekçileri) ücretsiz ulaşım kartıdır.
Memur ve memur emeklilerine yüzde 49,25 oranında zam yapılacak. 8'e 1 derecesindeki bir bekçi maaşı temmuz ayında 29 bin 525 TL'den, yüzde 49.25 oranında artışla 44.066,06 TL'ye yükselecek.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Polis Memuru maaşı aylık ortalama 48.500 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Polis Memuru maaşı 38.800 TL iken, en yüksek ise 100.700 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Emniyet mensupları için 55 yaştan 60 yaşa, Gümrük Muhafaza mensupları için ise 55 ve 60 yaş haddi belirlenmiştir. 7245 sayılı Kanunla da sadece bekçilerin yaş hadleri 60 olarak belirlenmiştir. Bu şu anlama gelmektedir: Bekçiler 60 yaşını doldurduklarında emekli olacaklardır.
İmam maaşları 2024 Ocak ayıyla birlikte ortalama olarak, en düşük imam maaşı 30.000 TL, en yüksek imam maaşı ise 42.000 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri