Bekçilik İçin Yaş Sınırı Var Mı? Bekçi olmak için başvuracak adayların 18 yaşını doldurmaları ve 31 yaşından gün almamaları gerekmektedir.
Bekçi ve bekçibaşılar 55 yaşını doldurdukları takdirde yaşlılık aylığından yararlanabilirler, bunlar hakkında 506 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin (A) fıkrasının (a) bendindeki 60 yaşını doldurmuş olmak şartı aranmaz.
17 Mart 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Çarşı ve Mahalle Bekçiliğine Giriş ve Eğitim-Öğretim Yönetmeliği'ne göre en az lise veya dengi okul mezunu olmak gerekmektedir. Lise mezunları da bu temel şartı karşıladığı için bekçi olabilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Paylaşılan en düşük Bekçi maaşı 17.000 TL iken, en yüksek ise 23.400 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır. Maaş verilerini nasıl oluşturuyor ve güncel tutuyoruz?
eleman.net verilerine göre, Gece Bekçisi 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 28.000 TL maaş alıyor. Gece Bekçisi, 2024 yılında en düşük 19.300 TL alırken, en yüksek 42.800 TL maaş alıyor.
Bekçi adayları 45 günlük süreyle güvenlik personeli eğitimi alırlar.
En önemli değişiklik, bekçiler için aranan eğitim durumu şartında yapıldı.Peki, bekçi alımı şartları neler? İlkokul mezunları bekçi olabilecek mi? Çarşı ve mahalle bekçisi olarak istihdam edileceklerde aranan şartlarda değişikliğe gidildi. Yeni yönetmelikle birlikte bekçi olmak için lise mezuniyeti şart koşuldu.
Bekçi olmak isteyenler, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan sınavlara başvurmalıdır. Sınavlar, genellikle yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamalıdır.
Ancak, çoğu bekçi gece saatlerinde daha yoğun bir şekilde çalışır. Bu, bekçilerin asli görevlerinden biri olan geceleyin huzur ve güvenliğin sağlanmasıyla doğrudan ilgilidir. Yönetmeliğe göre, çarşı ve mahalle bekçilerinin haftalık çalışma süresi 40 saattir.
Kısaca tekrar etmek gerekirse, POMEM, PMYO, PAEM, PÖH, çarşı ve mahalle bekçiliği adayları için görünen dövme, yara ve silinmiş olmasına rağmen dövme kalıntısı engel teşkil etmektedir.
Gece bekçisi olabilmek için gerekli olan yazılı ve sözlü sınavlara girmeden önce POMEM tarafından verilen eğitimlere katılmak gerekmektedir. Toplam 20 iş günü süren eğitimlere katılabilmek için adayların en az lise ve dengi okullardan mezun olmaları gerekmektedir.
Tüm mülakatlardan başarıyla geçen ve bekçi olmaya hak kazanan adaylar, kadrolu olarak görevlerine başlamaktadır.
Çarşı ve mahalle bekçileri adayları ile 15 yıla kadar hizmeti olan bekçilerin 20, 15 yıldan fazla hizmeti olanların 30 gün yıllık izin hakkı vardır.
Bekçiler, İç İşleri Bakanlığı'na bağlı memur statüsündedir. Ancak bekçi unvanı aynı zamanda özel sektörde çalışan güvenlik personelini de ifade etmektedir. Eleman.net Meslek Rehberi sayfasında hem kamu hem de özel sektör çalışanı bekçi/güvenlik personeli mesleğine dair detaylı bilgilere erişebilirsiniz.
a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, b) En az lise veya dengi okul mezunu olmak, c) En az 167 cm boyunda olmak, d) Beden kitle indeksi 18 (dâhil) ile 27 (dâhil) arasında olmak.
"2024 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü ve Polis Akademisi ihtiyaçlarına göre belirlenen sayıda bekçi alımı yapılması bekleniyor."
Toplamda bin 200 kişinin istihdam edileceği bekçi alımı için adaylar 2023/1. Dönem Çarşı ve Mahalle Bekçiliğine Giriş Sınavı başvuruları sınav ücreti yatırıldıktan sonra e-Devlet üzerinden yapabilecek.
MADDE 14. — Çarşı ve mahalle bekçileri adayları ile 15 yıla kadar hizmeti olan bekçile rin 20, 15 yıldan fazla hizmeti olanlann 30 gün yıllık izin hakkı vardır.
Bekçilikten polisliğe geçiş yapmak mümkün. 3 yıl bekçilik görevini yürütenler daha sonra polis olabiliyor.
Türkiye'de bekçi olabilmek için genellikle Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) şartı aranmaktadır. KPSS, kamu kurumlarında görev alacak personelin seçimi için yapılan bir sınavdır ve bekçi alımlarında da bu sınavın sonuçları baz alınabilir.
Bekçiler silah, kelepçe, gaz spreyi, cop, çok kullanımlı çakı, el feneri, düdük taşıyabilecek. Bekçiler, öğrenci yurtlarında, eğitim kurumlarında, siyasi partilerin toplantılarında silah taşıyamayacak.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Polis Memuru maaşı aylık ortalama 48.500 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Polis Memuru maaşı 38.800 TL iken, en yüksek ise 100.700 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Emniyet mensupları için 55 yaştan 60 yaşa, Gümrük Muhafaza mensupları için ise 55 ve 60 yaş haddi belirlenmiştir. 7245 sayılı Kanunla da sadece bekçilerin yaş hadleri 60 olarak belirlenmiştir. Bu şu anlama gelmektedir: Bekçiler 60 yaşını doldurduklarında emekli olacaklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri