Emevî halifelerinden Yezid döneminden itibaren, Kâbe'nin ipek bir örtü ile örtülmesi uygulaması başladı. Halife Abdülmelik bin Mervân döneminde Kâbe örtüsü Şam'da dokunuyor, oradan Medine'ye gönderiliyordu. Mescid-i Nebevî'de halka gösterilen örtü, daha sonra Mekke'ye getirilerek Kâbe'ye örtülüyordu.
Al-Askalani, Al-Azraki'nin yazdıklarını doğrulamış , Fath-al-Bari isimli eserinde “Tubba Kâbe'yi ilk defa vasail ile örten kişidir” Devamında ise: “Bazı alimlerimiz İsmail'in ilk defa Kâbe'yi örttüğünü söylemişlerdir” yazmıştır. Tubba'nın Kâbe'yi örttüğü tarih hicretten 200 sene evveline dayanır!
Kabe'nin örtüsü, her yıl olduğu gibi bu yıl da Hicri yılın ilk günü 1 Muharrem'de değiştirildi. Suudi Arabistan Haremeyn İşleri Genel Başkanlığı tarafından her yıl olduğu gibi bu yıl da Hicri yılın ilk günü 1 Muharrem'de Kabe'nin örtüsü değiştirildi.
İbrahim, Yüce Allah'ın emri üzere oğlu Hz. İsmail ile birlikte Kâbe'yi Hz. Şît tarafından yapılan binanın temelleri üzerine inşa eder.
Geleneksel olarak Kabe'nin örtüsü her Hicri yılın ilk günü 1 Muharrem'de coşkuyla değiştiriliyor. Kabe'nin örtüsü, Mekke'deki Kral Abdulaziz Kabe-i Müşerrefe Örtüsü Kompleksi'nde 200 uzman tarafından titizlikle üretiliyor.
İlgili 43 soru bulundu
İslâmî dönemde örtü halife, önemli bir hükümdar veya Mekke valisi tarafından yaptırılırdı; ilk yaptıranlar Hz. Peygamber, Ebû Bekir, Ömer ve Osman'dır.
İpek örtünün üzerine altın ve gümüş ipliklerle Kur`an-ı Kerim ayetleri işlendi. Kabe'nin eski örtüsü ise, yetkililer tarafından özenle saklanır ve üst makamlarca talep edilmesi halinde müzelerde sergilenir.
İslami görüşe göre. Mitolojik anlatımlara göre yeryüzü yaratılmadan bin sene önce Kâbe suyun üzerinde Allah'ı tespih eden iki meleğin üzerinde durduğu beyaz bir öz idi. Yeryüzü bu özün altında yayılıp genişletilmiş, Kâbe yeryüzünün merkezi kılınmıştır.
İbrahim Aleyhisselam'ın Kabe'yi inşa ederken kullanmış olduğu taş üzerinde mucizevi bir şekilde ayak izleri çıkmıştır. Uzun yıllardır muhafaza edilen bu taş cam bir fanusun içinde bulunmaktadır. İzdihama neden olmadan tavaf esnasında burada dua etmek çok sevaptır.
Kur'an-ı Kerim'de "Mukaddes makam", "Beyt-i Atik (en eski ev)", "Beytullah (Allah'ın evi)", "Saygıdeğer bir ev", "Müslümanların kıblesi" ve "Miraç mucizesinin başladığı makam" olarak anılan Kabe hakkında halk arasında daha çok "Kabe-i Muazzama" tabiri kullanılıyor.
Sürekli farklı renkli örtüler ile kaplanan Kabe'nin örtüsü konusunda Abbasiler'in verdiği bir kararla Kisvenin sürekli değiştirilmesine son verilerek siyah renk üzerinde karar kılınmıştır.
KÂBE'NİN İÇİNDE NE VAR? Yılda iki kere (şaban ve zilkade aylarında) temizlenen Kâbe'nin içerisinde, çatıyı destekleyen üç sütun bulunuyor. İç duvarlarında ayetler yazılı olan Kâbe'nin çatısına erişmek için altın bir kapının arkasında merdiven bulunuyor.
Kabenin örtüsünde; "La İlahe İllallah Muhammedün Resulullah - Allah Celle Celal... Instagram.
Kabe İslam dini insanlığa bildirilmeden evvel Hazreti İbrahim döneminde ve bizzat Hazreti İbrahim peygamberin inşa ettiği bir ibadethanedir. Kabe tarih boyunca birçok müşrik saldırısına rağmen yeniden inşa edilerek bugünkü haline ulaşmıştır.
Eğitimci Yazar Halit Akçor, Kabe'nin tavaf alanında 70 peygamberin kabrinin bulunduğunu, bunu bilen kişinin tavafıyla bilmeyenin tavafının aynı olamayacağını söyledi.
Kur'an ile hadis ve tarih kitaplarından anlaşıldığına göre, Kabe Allah'ın emri üzerine insanların haccetmeleri yani tavaf etmeleri için bina edilmiştir. Yerini de İbrahimPeygambere Allah göstermiştir12• Kaynaklarda geçen kimi rivayetIere göre, Kabe'nin inşası ile Mekke'nin inşası eş zamanlıdır.
İslam'dan önceki Mekke halkı olan Kureyşliler Kabe'nin onarımı için yeterli parayı toparlayamayınca bu kısmı sadece alçak bir duvarla çevrelemişlerdir. İsmail ile annesi Hacer'in bu alanda gömülü olduğuna inanılmaktadır. Bu nedenle hacılar, bu duvar ile Kabe arasında kalan bölgede yürümemektedir.
Hicr-i İsmail, Kâbe-i Muazzama'nın kuzey cephesinde bulunan bir sahanın ismidir. İbrahim (a.s.)'in oğlu İsmail (a.s.) burada yetiştirilip himaye edildiği için de bu isim verilmiştir. Hicr-i İsmail, 131 cm. yüksekliğinde ve yarım daire biçiminde bir duvarla çevrilidir.
Vefat ettiğinde 200 veya 175 yaşında olan İbrâhim'in naaşı Hebron'da Sâre'nin yanına defnedilir (Sa'lebî, s. 98-99; Taberî, I, 312).
Ebu Talib ve Fatıma bint Esed'in çocukları olan Ali, Kabe'de doğan tek insan olup, İslam Peygamberi'nin himayesinde büyümüştür. Muhammed'e vahiy geldiğinde ise, onun davetini kabul eden ilk erkek olan Ali, hayatını İslam'a adamıştır.
İbrahim'in Tevhid çizgisini vurgulama hassasiyetiyle ilişkisi bulunduğu söylenebilir. Ancak Medine'ye hicret vuku bulunca Medine civarındaki hisarlarda yerleşik bulunan kalabalık Yahudi kabilelerini İslam'a ısındırmak maksadıyla kıblenin Kâbe'den Mescid-i Aksa'ya dönüştürüldüğünü söyleyebiliriz.
Rivayetlere göre Müslüman toplumu Mescid-i Aksa olarak bilinen bu yapıya Hicretin birinci yılında (M. 622), Medine'de Müslümanlar yaklaşık 16 ay boyunca Mescid-i Aksa'ya yönelerek namaz kılmış ve burayı kıble olarak kabul etmişlerdir.
Değitirilen Kabe örtüsünün eskisi ne yapılıyor? Her yıl yenisiyle kurban bayramı arefesinde değiştirilen Kâbe örtüsünün eskisi zemzem suyuyla yıkandıktan sonra müzelerde sergilenmesi için farklı İslâm ülkelerine ve hediye olarak İslâm dünyasındaki çeşitli kişilere hediye ediliyor.
Kâbe, İbrahim Peygamber ve İsmail Peygamber'den sonra birçok değişikliklere maruz kalmıştır. Çeşitli dönemlerde kısmen ya da bütünüyle yeniden inşa edilmiş ve günümüzdeki haline ulaşmıştır. Şu anda Kâbe, Mescid-i Haram ile birlikte toplam 400.800 m²'lik bir alanı kapsamaktadır.
Kâbe, Müslümanlar için sadece taşlardan ibaret olan bir yapı değildir. Yeryüzünde bulunan bütün olumsuz durumların izlerini ortadan kaldırmak adına yeryüzünün de aynı zamanda tevhidi olması için gerekli olan bir alamet olması istenmiştir. Bu nedenle kutsal olan bir olgu olarak Müslümanlara gönderilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri