Misket limonu veya lim, koyu yeşil bir renge sahip, Citrus ailesinden gelen bir turunçgil bitkisinin meyvesidir. Meyvesi limondan fark edilir oranda küçüktür ve içinde çekirdek bulundurmaz. Ağacı, bergamota ve aynı aileden geldiği limona benzer.
Limon ve lime genetik olarak farklıdır ancak ikisi de narenciye ailesine aittir. Limon, ılıman iklimlerde yetişirken, lime tropikal ve subtropikal bölgelerde yetiştirilir. Asidik ve ekşimsi tada sahip olan bu meyveler, kozmetik, temizlik ve gıda sektöründe kullanılırlar.
Citrus ailesinden gelen misket limonu, lime adı ile de bilinir. İnsan sağlığı açısından da oldukça faydalı olan bu meyve vitamin deposudur.
Yağ yakımını kolaylaştırır. Ferahlatıcı tadıyla sütlü tatlıların, soğuk içeceklerin vazgeçilmezidir. Klasik limondan daha büyük, yeşil renkli ve ekşi olan lime, misket limonu adıyla da anılır. Çekirdek bulundurmayan misket limonu, sulu ve yoğun lezzetlidir.
kilosu yirmi tl ve üstü fiyatlara satılan tropikal meyve. görünüşü ve tadı limonu anımsatır ama hiçbir zaman limon ve limon'un yetişmemişi değildir. ayrı bir meyvedir. iklim dolayısıyla ithal edilmesi gereğince türkiye'de fiyatı pahalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Limon ihracatının yüzde 20 si ülkemiz tarafından karşılanmaktadır. Ülkemizde üretilen en kaliteli, dayanıklı ve en iyi türler yediveren, euroka, enter, erkenci mayer ve lamas'dır. Özellikle ener ve euroka orta büyüklükte meyvelere sahip oldukça verimli bir türdür.
Ilıman ve nemli iklimlere ihtiyaç duyan bitki, dünya üzerinde Meksika, Brezilya, İtalya ve Hindistan gibi ülkelerde yetiştirilmektedir. Ülkemizde de genel olarak ılıman bir iklime sahip olan Mersin ve Antalya civarlarında, az da olsa lime üretimi yapılmaktadır.
Sıklıkla tükettiğimiz sebzelerden biri olan limonun çok yakın akrabası olan lime'ı (yeşil limon) inceleyeceğiz. Lime'ı limondan ayıran özellikler ise; * Limon, lime'a göre daha oval ve boyut olarak daha büyüktür. * Lime 29 mg vitamin içerir, limon ise 53 mg vitamin içermektedir.
Limenin kendine has aromatik suyu; sodalara, kokteyllere, limonatalara ferahlatıcı bir lezzet katmaktadır. Dünya mutfaklarında, tatlılarda ve yemeklerde sıklıkla kullanılmaktadır. Papaya ile mükemmel bir uyumu olan lime, aynı zamanda pastalara hoş bir tat ve koku katmak için tercih edilmektedir.
Kene ısırmasından sonraki 3 gün ila 30 gün içerisinde, ateş, yorgunluk, baş ağrısı, şişmiş lenf bezleri, kas ve eklem ağrıları görülebilir. Kenenin tutunduğu bölgede kırmızı döküntülerin oluşmasının ardından, hastalık; ortası pembe kenarları ise kırmızı halkalar (Eritema migrans- EM) şeklinde kendini belli eder.
Misket limonu veya lim, koyu yeşil bir renge sahip, Citrus ailesinden gelen bir turunçgil bitkisinin meyvesidir. Meyvesi limondan fark edilir oranda küçüktür ve içinde çekirdek bulundurmaz.
Dişi çiçekler küçük köşeli tomurcuklar halinde, açık yeşil renklidir. Erkek çiçekler püskül (kedicik) şeklindedir.
Portakal suyu, çoğu tarifte limon suyunun birebir ikamesidir. Limon suyundan daha az asidik, daha tatlı ve daha az ekşidir.
Yeşil limon, limongiller ailesinden dış kabuğu yeşil olan, sarı limona göre daha küçük boyutlarda ekşi bir meyvedir. Lime ya da misket limonu olarak da bilinir. Lime sarı limonun sararmadan önceki hali değil, limonun nadir olan başka bir türüdür.
Aynı zamanda cool lime orijinalinde lime limon ile hazırlanmaktadır. Ancak her zaman bulma imkanı olmadığı için ben normal limon kullanarak hazırlamak istedim. Eğer sizin elinizde varsa lime limon ile de hazırlayabilirsiniz.
Lime ilk olarak Akdeniz'deki Malakka Yarımadası'nda ortaya çıktı, adı Farsça "limu" kelimesinden geliyor. 19. yüzyılda meyve yetiştiriciliği başladı. Küçük Antiller'de. Modern pazar, Meksika, Mısır ve Hindistan'dan meyve alıyor. Tam büyüme için ağaçların tropikal bir iklime ihtiyacı vardır.
Mükemmel yiyecek ve içecekleriniz için lime limonlarınızı buzdolabında saklayıp, 15 gün içerisinde tazeliğini yitirmeden tüketmenizi tavsiye ederiz.
Cool lime içeceği içinde nane, limon suyu, toz şeker, limon kabuğu ve soğuk su bulunur. Bu karışımın içindeki malzemeler ve soğuk su karışımı, yaz aylarında ferahlatıcı bir etki yaratır.
Limon kabuklarını, beyaz kısımlarını almamaya gayret ederek bir kaseye rendeleyin. Üzerine nane yapraklarını ekleyin. Ardından toz şekeri ilave edin ve üzerine soğuk suyu ekleyin ve 5 dakika buzdolabında bekletin. Ardından süzerek servis edebilirsiniz.
İlk kez nasıl ve nerede ortaya çıktığı tam olarak bilinmese de limon tüm dünyada en fazla tüketilen bir gıda ürünlerindendir. Limon bitkisi iki farklı türün çaprazlanması ile elde edilmiş bir doğal hibrit üründür. Ağaç kavunu (citrus medica) ve turunç( citrus aurantium)dan bu yolla türetilmiştir.
Limon dilimlenmişse streç filme sarılarak veya kapağı kapalı bir kavanoza konularak buzdolabında 4-5 güne kadar saklanabilir. Limon bütün bir haldeyse, buzdolabında 5-6 gün saklanabilir. Limonu uzun süre saklamak için bütün bir halde derin dondurucuya koyabilirsiniz.
Günümüzde balkon ve teraslarda saksıda yetiştirilen bitki türüdür.
İyi bakımı olan bahçelerde, yeterli büyüme yakalamış ağaçlarda 80-100 kg arasında ürün elde edilebilir. Lime'da hasat zamanı Kasım-Aralık aylarıdır. Bu ayları hasat yapılmayan meyvelerin içi yeşil kalmakla birlikte, dış kabuklarında sararma görülmektedir.
Limon ağacını yetiştirmek istiyorsak hava sıcaklığının 0 ın altına düşmemesi gerekiyor. -6, -7 derecenin altına düşmesi durumunda limon donar ve ölür. Dayanamadığı en yüksek sıcaklık ise 45 derecenin üstüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri