Çünkü suyun içerisinde bulunan bakteri gibi zararlı canlılar üremeye başlayabilir3. Ayrıca tüketilmeyi bekleyen musluk suyunda geosmin ve 2-Metilisoborneol adı verilen kimyasal bileşenlerin bulunması, suda güçlü bir toprak ve çamur kokusuna neden olabilir4.
Pet veya cam şişelerde beklemiş sularda kolera, salmonella gibi bakteriler, amip gibi parazitler, rotavirüs, Hepatit A ve E gibi virüsler bulaşabileceğini belirten Uzm. Dr. Bengisu Ay, "Hepsinin ortak bulgusu bulantı kusma ve ishaldir. Arabada uzun süre beklemiş su tekrar kullanılmamalı" dedi.
Gece yarısı kalkıp içilen tadı bozulan bu sıvıdır ve insan sağlığı için çok tehlikelidir. Başucunuza koyduğunuz suyunuzu ağzı açık şekilde bırakmak bu yüzden çok zararlıdır. Kimyasal maddelerin ve tozların vücuda girmesinin engellenmesi için gece suyunun cam ve ağzı kapalı şişelerde saklanması önerilir.
Baş ucumuzda bir gece ya da biraz daha uzun süre bek- lemiş suyu içmenin nahoşlaşan tadı dışında bir sakın- cası görünmüyor. Ancak çok uzun süre beklerse suda mikroorganizmalar oluşur ve suyu kokutur. Örneğin algler tarafından üretilen geosmin ve 2-metilizoborneol molekülleri suyun toprak gibi kokmasına neden olur.
Su şişesini açtıktan sonra 1-2 gün içinde tüketmek daha sağlıklıdır. Çünkü şişenin ağzı açılıp kapandıkça hava ile temasa geçecek ve tadında değişiklikler olacaktır. Suyun tadının değişmemesi için soğuk bir yerde muhafaza etmek ve maksimum 3 günde tüketmek en doğrusudur.
İlgili 33 soru bulundu
Dibe çöken tortu ise atılmalıdır. Donmuş su, eridikten sonra 10-12 saat canlı kalabilir. Dolayısıyla bu sürede suyu içmek gerekir. Ayrıca dondururken ve çözündükten sonra ağırlaşmasını geciktirmek için suya Kur'ân ve duâ okunmalıdır.
ÖLÜ SU HAREKET ETMEDEN BİR KAPTA UZUN SÜRE BEKLEMİŞ VE YOĞUNLAŞARAK HAYAT VERME ÖZELLİĞİ AZALMIŞ SUDUR . İÇİLDİĞİNDE FAYDASI OLMAZ ,KANI KOYULAŞTIRIR. DURGUN /ÖLÜ SUYUN MOLEKÜLLERİ BÜYÜK GRUPLAR HALİNE KÜMELENİR. BU NEDENLE SUYUN VÜCUDUMUZDA Kİ HÜCRELERDEN GİRİŞİ ZORLAŞIR, HÜCRENİN TEMİZLİĞİNE KATKISI AZ OLUR.
Damacana suyun kapağı açıldıktan sonra en geç bir hafta içerisinde tüketilmesi gerekir. Kapağı açıldıktan bir hafta sonra damacana su, içerisinde zararlı bakteri ve mikroorganizmalar üretebilir.
Su, tüm canlıların yaşam kaynağı; her canlının suya ihtiyacı var. Fakat yeterli miktarda anne sütü ile beslenen bir bebeğin, ilk 6 ay su içmesine gerek yoktur. Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur.
Su zehirlenmesinin dozajı kişiden kişiye değişir. Ancak genel olarak bir iki saat içinde 4 litreden fazla su içmek su zehirlenmesine yol açabilir.
Gece su içmek zararlı olmasa da fazla miktarda su içmek, idrar ihtiyacı nedeniyle uykunuzun bölünmesine neden olabilir.
SU ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR? Semptomlar genellikle kusma, baş ağrısı, kafa karışıklığı, yorgunluk, düşük kan basıncı, kas zayıflığı ve nöbetleri içerir. Hiponatremi, genellikle 135 ila 145 milieşdeğer/litre (mEq/L) arasında olan kandaki sodyum seviyeleri 135 mEq/L'nin altına düştüğünde ortaya çıkar.
Damacana kapağı açıldıktan sonra içindeki su azami 7 gün içinde tüketilmeli. Bu süreden sonra suda zararlı bakteri ve mikroorganizmalar üreyebileceğinden içilmemelidir.
Bu durumlardan ilki, güneş ışığıdır. Güneş ışığına maruz kalan ve sıcak bir ortamda bekletilen damacana ya da pet şişelerdeki zararlı maddeler, zamanla suyun içerisinde karışmakta, bu da insan sağlığını olumsuz etkilemektedir.
Ancak çok uzun süre bekleyen yani tarihi geçmiş olan su, bayatlar ve mikroorganizmalar oluşturarak insan sağlığına zarar verebilir. Bu nedenle satın aldığınız suyu kısa süre içinde tüketmenizde fayda vardır.
Plastik şişeler de biraz geçirgen olduğundan, şişelenmiş suyu ev temizlik malzemeleri ve kimyasallardan uzakta saklamak en iyisidir. Suyunuzda tuhaf bir tat veya koku oluştuğunu fark ederseniz, içmeden önce kaynatmalı veya atmalısınız. Eğer plastik şişedeki su açıldıysa, en fazla 7 gün içerisinde tüketilmesi gerekir.
Plastik ambalajlar güneş ışığında bekletildiklerinde, şişenin üretiminde kullanılma ihtimali olan bisphenol A (BPA) ya da flören 9 bisfenol (BHPF) maddeleri suya salınım yapabilir. Bu durumlar ise suyun kalitesini düşürürler. Hamilelikte düşük oranının artmasından kansere kadar pek çok ciddi sağlık sorununa neden olur.
Açılmış pet şişe ve damacanaların içerisindeki suyun uzun süre tüketilmemesi durumu suyun bayatlamasına neden olacaktır. Bunun yanı sıra su sadece bayatlamakla kalmaz, içerisinde sağlığımızı tehdit edebilecek zararlı maddeler oluşmaya başlar.
Su arıtma cihazları ile sağlanan arıtma su bu maddeleri barındırmaz. Arıtma su ne musluktaki ne de damacanadaki zararlı maddeleri barındırır. Bu sebepten ötürü de son derece sağlıklı kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra filtrelenmiş, arıtılmış suların birçok hastalığın oluşumunu engellediği de bilinmektedir.
Kısa sürede çok fazla su tüketimi asıl risk faktörüdür. Böbrekler günde en fazla 20 litre suyu idrarla atabilmektedir yani bir saatte ortalama 0,8-1,0 litreden fazla suyu idrarla atamazlar. Hiponatremi belirtileri kısa sürede 3-4 litre su tüketimi sonucu görülebilmektedir.
Yemekten sonra en az 30 dakika zaman geçtikten sonra su tüketilmelidir. Bu sürenin öncesinde suyun tüketilmesi ise midede şişkinlik yaratacaktır. Uzmanlar, yemekten önce su tüketimi üzerinde de durmaktadırlar. Yemeklerden önce 30 dakika ya da 1 saat önce su içilmesi, sindirimin kolaylaşmasını sağlayacaktır.
Balık suyun içine atıldığında dibe çöküyorsa tazedir. Ama eğer çökmeyip suyun üstünde duruyorsa bayattır. Suyun üstünde kalan balığın ağzı açık kalır. Bayat balıkların karın kısmında şişlik olabilir.
Banyo; kişinin temizlenmesine olduğu kadar, gevşemesine ve ferahlamasına da yardımcı olur. Banyo esnasında; organlar gevşer ve kan akışı rahatlar.Bunun üzerine su içilmesi, organlarda şok etkisi yapar ve gerilmelerine sebep olur. Bu sebeple banyodan hemen sonra kesinlikle su tüketilmemelidir.
– Bazı uzmanlar suyun şişede saklanmasını da önermiyor. Dibinde yosun tutuyor diye… Yosun tutmuş şişeden su içilse ne olur? Suyun berrak, kokusuz ve beklememiş olması halinde bu suyu bir kere içmekten elbette bir şey olmaz.
RENK, KOKU VE SICAKLIĞA DİKKAT
Su; kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır. Sular fenolik madde,siyanür amonyak, nitrat içermemelidir. Kalsiyum, Magnezyum, Sodyum, Demir, Nitrat gibi diğer kimyasal maddeler yönetmelikte belirtilen sınırlarda olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri