Sinir sıkışması , kronik sırt ağrısı, boyun ağrısı ve baş ağrılarının yaygın bir kaynağıdır ve dikkat edilmezse daha da kötüleşebilir. Hayatınıza müdahale edebilir ve hatta uzun süreli sakatlığa neden olabilirler.
Beyin sapındaki sinir kökü omurilik tarafından baskı gördüğü zaman şiddetli baş ağrılarına neden olur.
Sinir kökü basısı olduğu zaman kola yayılan ağrı, uyuşma, karıncalanma, soğuk veya sıcak hissi, iğnelenme olur. Omurilik basısı olursa yürüme güçlüğü olabilir. Boyundan beyine giden damarların bası altında kalmasıyla baş dönmesi, kulak çınlaması, bulanık görme, baş ağrısı ortaya çıkar.
Sinir sıkışması, bir sinirin çevresinde yer alan kemik, kıkırdak, kas ya da tendon gibi dokular tarafınca oluşturulan basınç sebebiyle meydana gelen durumdur. Bu baskı etkisi neticesinde sinir fonksiyonları negatif yönde etkilenir. Ve ağrı, karıncalanma, uyuşma ya da güçsüzlük gibi semptomlar meydana gelebilir.
Sinir sıkışması sonucu meydana gelen semptomlar etki altına giren kısımlara göre farklılık oluşturabilir. Boyun kısmında oluşan sinir sıkışması genel olarak omuz bölgesinde etkisini gösteren ağrı biçiminde kendini belli eder. Ağrının yanı sıra pek çok semptom daha gözlemlenebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Sinir sıkışmasının tanısı; fiziki muayene ve EMG tetkiki sonucunun değerlendirilmesiyle konulur. Bazen de ultrasonografi, MRI veya doppler gibi tetkiklerden yararlanılır. Hastanın durumu ve sıkışmanın olduğu bölge; tedavinin şeklini belirler.
Örnek vermek gerekirse, belde sinir sıkışması için en güçlü belirti her iki ayağa vuran ağrı, oturma ve yürümede güçlük ve bacaklarda karıncalanmadır. Kolda sinir sıkışması durumunda ise el bileğinde ve parmak uçlarına doğru sızlama ile uyuşma görülür. İlerleyen durumlarda kolda seğirmeler oluşabilir.
Sinirin sıkıştığı bölgede rahatlaması ve iyileşmesinin hızlanması için fizik tedaviden yararlanılır. En çok kullanılan fizik tedavi araçlarının başında su tedavisi, ultrason, parafin, lazer ve manyetik alan tedavileri sayılabilir.
Sinir tuzağı sendromu olarak da bilinir. Sinir sıkışması, sinirin işini yapma yeteneğini olumsuz yönde etkiler. Beyinden mesajlar gönderip alır. Bu durum şişlik, kan akışını azaltan ve çevresindeki yapılara zarar verebilecek sinir rahatsızlığının etkisinden kaynaklanmaktadır.
Sinir sıkışmasının nedenlerinin stres, ağır yük kaldırmak ya da taşımak, duruş bozuklukları, aşırı kilolu olmak, bilgisayarda fazla vakit geçirmek, genetik ve bazı spor aktivileri olduğunu belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır, konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Ense Kökü Ağrısı ve Ense Ağrısı
Migren, tansiyon, duruş bozuklukları, osteoporoz, boyun fıtığı, kaslarda oluşan spazm… Tüm bu rahatsızlıkların ortak bir noktası var. Hepsi ensede ağrıya neden olabiliyor. Ense veya ense kökünde ağrı yaşam kalitesini düşüren en yaygın ağrıların başında geliyor.
Boyun kaynaklı başağrısının sebepleri arasında boyun bölgesine olan çarpma ve travmalar, boyun omurgasındaki eklemlerin kireçlenmesi, yoğun bilgisayar kullanımına bağlı boyun kaslarının aşırı gerilmesidir. Tedavide, öncelikle ilaç ve fiziksel yöntemler denenmelidir.
Genel olarak bakıldığında göze vuran baş ağrısının en fazla görülen nedeni küme tipi baş ağrısı olmaktadır. Küme tipi baş ağrısı dayanılmaz olan, şiddetli ağrı, sık olarak bir gözün etrafından başlayan bir şekilde yayılım göstermektedir. Ağrı bazı zamanlarda yüz, boyun, omu, baş ve diğer alanlara da yayılabilmektedir.
Gerilim tipi baş ağrılarının başlıca belirtileri arasında; Kafada doluluk hissi ile birlikte baş ağrısı, alında veya şakaklarda meydana gelen basınç hissi, kafa derisi, boyun ve omuz kaslarında hassasiyet durumu bulunur.
Geçmişte, kas kasılması baş ağrısı, stres baş ağrısı, psikojenik baş ağrısı gibi isimlerle anılmaktaydı. Migrenden farklı olarak, zonklayıcı olmayıp, genelde baskı hissi, sıkışma hissi, kafada doluluk, baş ve boyunda ağırlık hissi veya mengene ile sıkılma hissi şeklinde tanımlanır. Genellikle iki taraflıdır.
Sinir sıkışması şikayetlerinin 7 ile 10 günden fazla sürmesi halinde nedeninin mutlaka araştırılması gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Murat Baloğlu, “Geçiştirilen ve önemsenmeyen sinir sıkışmalarına doğru zamanda müdahale edilmezse kas atrofisi gelişir.
Sağlığı olumsuz etkileyerek yaşam konforunu bozan sinir sıkışması birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Sinir sıkışması, tedavi edilmediğinde ise zamanla his ve kas kaybına neden olabiliyor.
Daha çok ellerde ortaya çıkan ve görülme sıklığı fazla olan sinir sıkışması, genellikle doktora sorulmadan, günü birlik tedavilerle geçiştiriliyor ancak önemsenmeyen sorun, felç riskini de beraberinde getiriyor.
Eğer sinirin bilekte sıkıştığını düşünürsek, sıkışmanın nedeninin kist veya başka bir oluşumun sonucunda meydana gelip gelmediğini görebilmek için bilgisayarlı tomografi veya MRI isteyebiliriz. EMG önemlidir. Bu özel testler sinirin hangi düzeyde çalıştığını ve sıkışma noktasının yerini tespitte kolaylık sağlarlar.
Bu nedenle sinir sıkışmalarının çoğu röntgende görülemez ancak doktor kemiğin sinirleri sıkıştırabileceği yerleri görmek için dirsek veya bileğin röntgenini çekebilir. Sinir ileti çalışmaları sinirin ne kadar iyi çalıştığını ve nerede sıkıştığını tespit etmeye yardımcı olabilir.
Uyuşma ve Karıncalanma: Sinir sıkışması, sinirin normal iletimini engellediği için uyuşma ve karıncalanma hissi ortaya çıkabilir. Etkilenen bölgede his kaybı veya “uyuşma” hissi yaygın bir belirtidir. Güçsüzlük: Sinir sıkışması, etkilenen sinirin kontrol ettiği kaslarda güçsüzlüğe neden olabilir.
Boyunda Sinir Sıkışmasının Belirtileri Nelerdir? Boyundaki sinir sıkışmasının başlıca belirtisi kola, boyna, göğse ve/veya omuzlara yayılan ağrıdır. Parmaklarda ve ellerde uyuşma ve karıncalanma ile kas güçsüzlüğü de görülebilir. Diğer belirtilerden biri de ellerde koordinasyon (eşgüdüm) kaybıdır.
Hastalığın çok ilerlemediği durumlarda ağrı kesiciler, kas gevşeticiler ve antiinflamatuar ilaçlar yeterli olur. Bazı hastalara ise epidural steroid enjeksiyonu yapılması gerekebilir. Ayrıca gerekli görüldüğü durumlarda fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemlerine de başvurulabilir.
Sinir Sıkışmasına Hangi Bölüm Bakar? Sinir sıkışması için gidilecek olan bölüm beyin ve cerrahi polikliniğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri