BEKTAŞİ OLAN ÜNLÜLER Kadir Doğulu-Neslihan Atagül çifti, Murat Dalkılıç, Sitare Akbaş ve Tansel Öngel'in de aralarında bulunduğu ünlü isimlerin Bektaşiliğe gönül verdiği konuşuluyor.
Bektâşî Tarikatı
Türkiye'de Alevilik denildiğinde ilk akla gelen isim Bektâşîliktir. Bektâşîlik, aslında Hacı Bektaş-ı Veli tarafından kurulduğuna inanılan bir İslâmî tarikattır. Bu tarikat mensupları (el alarak ya da diğer bir deyişle nasip alarak bu örgütlenmeye katılan kişiler) ise Bektâşî olarak adlandırılırlar.
Adını "Kadir" vurgusuyla kullanmaya devam eden Kadir Doğulu ise son yıllarda gösterdiği gelişim sayesinde Ali Suphi tarafından "dervişlik" mertebesine yükseltilmiş. Bu yüzden yakın çevresi ünlü oyuncuya "derviş" diye sesleniyor.
Neslihan Atagül ile evliliğine devam eden ve yakın zamanda ortak bir proje ile ekranlara gelmeye hazırlanan Kadir Doğulu, Bektaşi olduğunu ve kendisine derviş denildiğini dile getirdi.
Yaşamı Kenan Doğulu, 31 Mayıs 1974 tarihinde Yurdaer ve Serpil Doğulu çiftinin ortanca çocuğu olarak İstanbul Cihangir'de dünyaya geldi. Aslen Gazianteplidir. Kendisi gibi müzisyen olan ağabeyi Ozan Doğulu ve moda-tasarım ile ilgilenen kız kardeşi Canan Doğulu'yla beraber üç kardeştir.
İlgili 30 soru bulundu
Alevîlik ve Bektaşîlik, inanç bakımından birçok ortak özellik taşır. Bununla birlikte Bektaşîlik, temel prensip ve âyinleri olan sufî bir tarikat olduğu halde Alevîlik, Hz. Ali soyundan olmaya önem veren bir kimliktir. Bektaşîlik önceleri herkese açık bir tarikatken, Alevîlik gizliliği esas almıştır.
Özet- Türkiye'de Alevîlik-Bektaşîliğin en temel ritüellerinden biri olan cem ayini günümüzde cemevlerinde icra edilmektedir. Ancak cemevlerinin dinî ve hukukî statüsü üzerinde fikir ayrılıkları bulunmaktadır.
Bektaşilik Allah'ı sevmenin gereği onun kullarını sevmek olduğu inancını benimsemiştir. Başka bir değimle insanları sevme sanatıdır. Bektaşilikte herkese karşı sevgi ve saygı öğütlenir. Hiç kimse vicdani kanaatinden ve dinsel düşüncesinden dolayı kınanmaz ve ayıplanmaz.
Sual: Hacı Bektaş-ı Veli Hurufi mi idi? Hayır, Ehl-i sünnetti yani sünni idi, Hurufi değildi. Evliyadan olan Hacı Bektaş-ı Veli hazretleri, Nişapur'da doğdu.
Osmanlılar döneminde faaliyet gösteren tarikatlar arasında Bektaşiliğin ayrı bir yeri vardır. XIX. yüzyılın başlarında padişah II. Mahmud tarafından ortadan kaldırılan Yeniçerilik'le birlikte, onlarla bağlantılı oldukları gerekçesiyle Bektaşi tarikatı da yasaklanmıştı.
Gusül ve abdest, Alevi inancında önemli bir yer tutar. Alevilikte vücudu yıkayıp temizlemek dışında iç temizliğinin şart olması gerektiğine önem verilir. Eline, diline, beline sahip olmak ilkesine bağlı kalmaya özen gösterir. O bakımdan ''tarikat abdesti'' alarak ikrarını devamlı kılmaya çalışır.
Alevî-Bektaşî kla- siklerinde de başta Hz. Muhammed olmak üzere, Hz. Mûsâ Hz. Îsâ ve diğer peygam- berlere yer verilmekte, peygamberlere iman bir inanç esası olarak benimsenmektedir.
Aleviler bir ibadet biçimi olarak oruç tutarlar. Ama bu soru ile sorulmak istenen Ramazan orucu ise; Aleviler, Ramazan orucu tutmazlar. Ramazan Orucu'nun Kur'an Kaynaklı farz bir ibadet olduğunu kabul etmezler.
"Bektaşilik Hacı Bektaş Veli'yi pir kabul eden, kökleri Ahmet Yesevi'ye uzanan, bir Türk tarikatıdır. Bektaşiliğe Osmanlı'nın resmi tarikatı demek bile mümkündür. Yeniçeriler Hacı Bektaş Veli'yi pir kabul etmişler; ocağın 94. Bölüğünde bir Bektaşi Baba'sı hep bulunmuştur. Bektaşilik de Şia'nın bir alt kolu değildir.
Alevi-Bektâşilik'in fikir ve isim öncülerindendir.
Bir de daha da ilginci, zaman zaman Bektaşi Tekkeleri, Hıristiyanlarca, 'Türk karakolu' gibi görülmüştür. Tarihte Balkanlar'daki en fazla Bektaşi Tekkesi Yunanistan'da iken, bugün Balkanlar'da ayakta kalan en az Bektaşi Tekkesi'de Yunanistan'da.
1- Hacı Bektâş-ı Velî, Sünnî bir mutasavvıftır.
Bektaşilik, insan-ı kâmili bulma amacıyla girilen hakikate varma yoludur. Bu yol nefsini terbiye edip manen yükselmek isteyen herkese açıktır. Bektaşiliğin kendine mahsus kuralları, gelenek içinde erkânname ile günümüze kadar gelmiştir. Herkes bu kurallara tâbi olmak durumundadır.
Cem, Alevilerin, Bektaşilerin cemaatle birlikte yaptığı, son derece ayrıntılı kurallara bağlanmış ibadet. Cem, yalnızca dinsel nitelikli bir toplantı değil, aynı zamanda hem ruhen yenilenme, yıkanma ve hem de toplumsal ve bireysel sorgulanma yeridir. Cem, Arapça toplanma anlamına gelir.
ĐsmailÖZMEN:a.g.e.,C..3,s.35. ĐsmailÖZMEN:a.g.e.,C.4,s.371. Bu anlamda günümüzdeki Alevîler/Bektâşîler arasında beş vakit namaz kılanlar olduğu gibi kılmayanlar da vardır. Aynı durum Sünnîler arasında da mevcuttur.
Muharrem ayının ilk on iki günü Aleviler ve Bektaşiler tarafından oruçlu geçirilir.
Temel inanç Alevilik, Hâkk-Muhammed-Ali üçlemesiyle Ehl-i Beyt ve On İki İmamları önemseyen Câferiyye Şiiliği ile ortak noktalara sahip olan bir yoldur. Alevilikte varlık birliği önemli yer tutmaktadır. Dört Kapı Kırk Makam şeklindeki kâmil insan olma ilkelerini Hacı Bektaş-ı Velî'nin tespit ettiğine inanılır.
Bektaşilik ve alevilik arasında hiçbir fark yoktur ,bir insan bektaşiyim diyorsa Alevidir ,Aleviyim diyorsa Bektaşi dir.
Bektaşî tarikatı geleneğine göre Hacı Bektâş-ı Velî'nin önde gelen halifelerinden biri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri