Belâgatın bedî' kısmında yer alan bir söz sanatı. Belâgat ilminin ifadeyi güzelleştirme usul ve kaidelerinden bahseden dalı.
a.Eksik Cinas (Cinas-ı Nakıs)
Bu türlü cinaslarda cinaslı kelimelerden birindeki harf sayısı diğerinden eksiktir. Fazla harf sayısı bir veya daha fazla olabilir. Bu fazla harfler kelimenin başı, sonu veya ortasında bulunabilir.
Öz: Bir edebiyat terimi olan cinâs, anlamları farklı olmak şartıyla yazılışları aynı yahut benzer olan ke- lime ya da kelimeleri nazım ya da nesirde kullanma sanatını ifade eder.
Yazılışları ve söylenişleri aynı, ama anlamları farklı iki kelimenin bir arada kullanılma sanatıdır. Kapımdaki asmaya? Sürü ne? Ardındaki sürü ne?
1- Tam Cinas: Yazılışları ve okunuşları tamamen aynı olan kelimelerle yapılan cinastır. 2- Tam Olmayan Cinas: Seslerinden bazıları farklı olan ya da harf sayısı farklı olan cinas türüdür.
İlgili 28 soru bulundu
Kalb cinas: Dört benzerlikten yanlızca harflerinin sıralanışı farklı olan kelimeler arasında meydana gelen cinastır.
Kirpikli mânî : Kesik mânîlerde eğer kafiye cinaslı ise bunlara cinaslı mânî denir. Yedekli mânî : Düz mânînin sonuna aynı kafiyede iki mısra daha eklenerek söylenen mânîler. Cinaslı kafiye kullanılmaz, birinci mısraları anlamlıdır. Yedekli mânîye artık mânî de denir.
dokundurma, taşlama yapmak, hatta eş değer anlamı "kinaye" de mevcut: - it ite buyurmuş, it de dönmüş kuyruğuna buyurmuş...
Cinas, ses tekrarına ve benzeşmesine dayalı bir söz sanatıdır. Cinaslı lafızların harflerin sayısı, cinsi, harekesi ve sırası bakımlarından mümkün olan en üst düzeyde benzeşmesi esastır.
Tekrir (Yineleme), sözün etkisini güçlendirmek için sözcük ya da söz grubunu yineleme şeklinde yapılan söz sanatıdır.
Sözlükte "geri çevirmek, içini dışına döndürmek" gibi anlamlara gelen kalb kelimesi belâgatta, birçok konuyla ilgili olarak sözün lafız veya mâna bakımından ters çevrilmesini ifade eden kapsamlı bir terim şeklinde kullanılmıştır.
Bir metnin veya şiirin sanatsal özelliklerini incelemek için, kullanılan edebi sanatlara bakmak yeterlidir. Edebi sanatları, genel olarak 3 grupta inceleyebiliriz: mecaza dayalı sanatlar, anlama dayalı sanatlar ve söze dayalı sanatlar.
Yine aynı araştırmacı âşık tarzı şiirde “tecnis”i bir koşma çeşidi olarak değerlendirmekte ve “Bütün uyakları cinaslı olan koşmalara tecnis denir” (Dilçin 2016: 310-311) şeklinde kısa bir tanımın ardından dört adet cinaslı şiir örneği vermektedir.
Eleştiri şiirleri olarak tarif edilmektedir. Satirik şiirler; toplumun ya da kişilerin kötü yönleri eleştirilir. İğneleyici ve yergi içeren bir üslup barındırır. Divan edebiyatındaki hicviye, Halk edebiyatındaki taşlamanın karşılığıdır.
Satirik şiir halk edebiyatında taşlama, divan edebiyatında hiciv adını alırken yeni edebiyatta yergi adını almıştır.
Mısra sonlarında bulunan asmaya kelimeleri cinaslı kafiye örneğidir. "Asmak" iki farklı anlamda kullanılmış ve bu sayede ses ahengi oluşturularak "cinaslı kafiye" örneği verilmiştir. Söyleniş bakımından aynı ancak anlam olarak farklı sözcüklerden ya da söz yüklemlerinden oluşan uyak türüdür.
Ortak dilden olmakla birlikte her yerde ve her zaman kullanılmayan ya da kullanılması hoş karşılanmayan; külhanbeylerinin, serserilerin ya da eğitimsiz kimselerin kullandıkları sözcük, deyim ya da söz.
Duyuş TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Duyma işi. mecaz Seziş
Mani konusunda araştırma yapanların üzerinde durduğu önemli bir konu da, manilerdeki “doldurma dize” problemidir. Bu tanım, ilk iki dizenin asıl duygu ve düşüncenin verildiği son iki dizeye hazırlık amacıyla söylendiği düşüncesine dayanmaktadır.
Varlığı ve yokluğu şer'î hükmün varlığına ve yokluğuna alâmet kılınan durum, nitelik anlamında fıkıh usulü terimi. Bazı mazeretlerden dolayı aslî hükmün gereğine uymamayı meşrû hale getiren geçici hüküm.
Çoğu zaman 7 heceden meydana gelen bu biçimde aaxa, aaba şeklinde oluştukları bilinir. Sadece dörtlüklerden oluşmuş olan bu biçim sadece üçüncü dizesindeki son hecenin farklı olduğu ve bu şekilde ayrım yapıldığı bir uyak biçimi olarak bilinir.
İki lafız yalnız sıra yönünden farklı olursa cinâs-ı kalb olup, tam kalb olursa kalb-i kül, nakıs kalb olursa kalb-i ba'z denir.
Kur'an ve hadiste geçen kalb kelimesi insanın anlama, kavrama, düşünme ve şeylerin hakikatini bilme yönünü, başka bir ifadeyle insanı insan yapan ve diğer canlılardan ayıran temel niteliğini dile getirir. İnsanın idrak eden, bilen ve kavrayan tarafı olduğu için kalb ilâhî hitaba muhataptır, yükümlü ve sorumludur.
Sözün lafız veya mânaca ters çevrilmesini ifade eden belâgat terimi.
Tegazzül. Gazel söyleme anlamına gelir, bütün kasidelerde yoktur. Şair zaman zaman monotonluğunu kırmak için kasidenin içinde,aynı ölçü ve uyakla gazeller yazar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri