Spinal iğne yöntemi, bel ve bacak ağrısı tedavisinde yaygın kullanılan bir yöntemdir. Omurga enjeksiyonları ile doğrudan hasarlı bölgelere ağrıyı giderecek çeşitli ilaçlar verilebilmektedir.
İlaç tedavisi, aktivite kısıtlaması ve bel korsesi uygulamasına ragmen şikayetleri devam eden hastaların beline steroid enjeksiyonu uygulanabilir. Enjeksiyon lomber sinir köklerinin çevresindeki epidural boşluğa yapılır. Ağrı ve şişliği azaltırlar. Ancak genelde geçici bir iyilik hali ağrı yaratırlar.
Islem lokal olarak yapılıyor ve başlangıçta anestezi tarafından hafif sedasyon verilerek hastanın ağrı çekmemesi sağlanıyor. Aktif işlem süresi 15 dakika ama hastanın pozisyon verilmesi, temizlenmesi ve steril örtülmesi gibi aşamalarla 30 dakikalık bir zaman zarfında işlem sonlandırılıyor.
Epidural enjeksiyonlarda en sık kullanılan ilaçlar kortizon ve lokal anestezik ilaçlardır. Bu ilaçlar, sinir ve fıtık bileşkesindeki ödem , iltihap ve yapışıklıkların giderilmesinde etkilidir.
Semptomları yeni başlamış hastaların %70-80'i düzelir ve ileri tedavi gerektirmezler, daha geç olgularda % 50-70 hastada 2 ay ile 1.5 yıl ve üzerinde bir süre rahatlama sağlanabilir. Epidural enjeksiyonlar hastanın yakınmalarının başlamasından sonra ilk 6 ay içinde yapıldığında etkinliği daha fazladır.
İlgili 21 soru bulundu
Spinal iğne yöntemi, bel ve bacak ağrısı tedavisinde yaygın kullanılan bir yöntemdir. Omurga enjeksiyonları ile doğrudan hasarlı bölgelere ağrıyı giderecek çeşitli ilaçlar verilebilmektedir. Bu enjeksiyonlar varsa sinirin etrafındaki şişliği azaltır.
Epidural Can Acıtır Mı? Belininizin alt kısmına iğne yapılıp kateter yerleştirilecek olması kulağa acı verici bir işlem gibi gelebilir, ancak doktorunuz omuriliğinizin dış kısmındaki alana epidurali yerleştirmeden önce, acı duymamanız için lokal anestezi yapacaktır.
Epidural Yapılırken Acı Duyulur mu? Epidural anestezi sırasında acı olur mu endişesi de çok sık duyuluyor. Epidural iğnesi, büyük ve kalın uçlu bir iğne. Bunu bilen anne adayları, acı korkusu yaşıyor ancak epidural öncesinde bölgesel anestezi ile uyuşturulduğunuz için bu iğnenin vereceği acıyı da hissetmiyorsunuz.
Epidural steroid enjeksiyonu, güçlü yangı giderici etkileri olan kortizon türü ilaçların omurga kanalı içine uygulanmasıdır.
Bunlardan son yıllarda en çok tercih edilen transforaminal epidural enjeksiyondur. Transforaminal enjeksiyon C kollu skopi denilen özel bir cihaz altında yapılmaktadır. İşlem ortalama 15-20 dk sürmektedir. Bel fıtığı nokta atışı tedavisinde en sık kullanılan ilaçlar kortizon ve lokal anestezik ilaçlardır.
Bel fıtığı ile ilgili yapılan araştırmalar arttıkça, artık fıtığın korkulacak bir şey olmadığını göstermiştir. Özellikle ameliyat kararı artık neredeyse hiç alınmamalıdır. Fıtık kendiliğinden geçer mi sorusunun cevabı evettir!
Çoğu durumda, fıtıklaşmış bir diskten kaynaklanan ağrı birkaç gün içinde iyileşir ve 4-6 hafta içinde tamamen geçer. Aktivitenizi kısıtlamak, buz / ısı terapisi ve ilaç kullanmak iyileşmenize yardımcı olacaktır.
Bel, sırt, boyun ağrılarında, tendon kaynaklı omuz, diz, bilek, topuk ağrılarında, baş ve migren ağrılarında, tekrarlayan hareket bozukluklarında, omurga sorunlarında, pelvik ağrılarda, temporamandibular eklem ağrılarında kuru iğne tedavisi uygulanabilir.
Sırt ağrısına sebep olan hastalıklar arasında miyofasiyal ağrı, sıklık olarak birinci sırada gelir. Tedavisinde ise, ''Kuru iğne tedavisi'' en etkili ve en kalıcı yöntemdir.
L4-L5 Bel Fıtığı Tedavisi
Fizik tedavide bel kaslarını güçlendiren ve esneten egzersizler, fizik tedavi sıcak soğuk uygulama ve ağrı kesici ilaçlar ilk aşamada tercih edilebilecek yöntemlerdir. Ayrıca; tens, elektrik stimülasyonu, infraruj, ultrason, lazer tedavisi ve traksiyon gibi yöntemler de kullanılmaktadır.
Sonuç olarak epidural anestezi-analjezinin felç yaptığı doğru değildir.
Epidural yöntem, rahim kasılmaları düzenli hale geldikten sonra rahim ağzı yaklaşık % 60-70 incelip, açıklığı 4 cm'ye ulaşınca yani sancılar anneyi ciddi olarak rahatsız etmeye başlayınca uygulanır. Epidural anestezinin bu aşamadan önce uygulanması, kasılmaları etkileyip doğumu geciktirir.
Epidural anestezinin etkili olmadığı ya da kısmı etkili olduğu durumlarda anne adayı ağrı hissedebilir. Bunun yanı sıra nadir de olsa kullanılan ilaç epidural bölge yerine spinal bölgeye kaçarsa doğum sonrası şiddetli baş ağrısı yaşanabilir. En sık görülen yan etkisi anne adaylarında yaşanan tansiyon düşüklüğüdür.
Özellikle zayıf vücut yapılı hastalarda kalçadan yapılan enjeksiyonlarda bir komplikasyon olarak siyatik sinir zedelenmesi olabilir. Yapılacak tedavi zedelenmeyi onarıcı, dolaşımı canlandırıcı, ağrıları azaltıcı nitelikte olmalıdır.
Bu anestezide vücudun alt kısmı uyuşturulur, böylece ameliyatta ağrı hissetmezsiniz ve uyanık kalabilirsiniz. Spinal anestezinin etkisi genellikle bir ila iki saat sürer.
Epidural anestezinin spinal ve genel anesteziye göre fetus ve yenidoğanda daha olumlu sonuçlara yol açtığı bildirilmiştir. Epidural anestezi ile karşılaştırıldığında daha fazla soruna yol açmasına rağmen genel anestezi uygulanıp deprese doğan bebeklerin çoğu anne karnında strese maruz kalan bebeklerdir.
Epidural anestezi uygulanırken, omuriliğin içinde bulunduğu zarın dış tarafının (Dura) iğne ile delinmesi sonucunda omuriliğin etrafındaki sıvı dışarı kaçabilir. Bu zar kendini tamir edene kadar yani yaklaşık 15 gün boyunca baş ağrısı görülebilir.
Kas içine enjeksiyonda en çok tercih edilen bölge kalçadır. Buna ilave olarak baldırlardan, uyluktan veya omuz (deltoid) kaslarından da iğne yapılabilir. Hastanın ağız yoluyla ilaç alamadığı zamanlarda ve ilacın çabuk tesir etmesi gerektiği anlarda uygulanır.
Epidural veya spinal anestezi sonrası oluşan bel ağrıları genelde kısa sürer; birkaç gün veya birkaç hafta içinde kendiliğinden geçer. Asetaminofen (Parol vb) ağrı kesiciler yeterli olur. Sıcak veya soğuk kompres uygulanabilir. Çok nadir olarak daha uzun devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri