Sıcak suyun kan dolaşımını hızlandırdığı bilinmektedir. Özellikle de bel ve boyun ağrısı şikayetlerinde sıcak su uygulaması yapılır.
Sıcak ve soğuk uygulama
Belin zorlanmasına bağlı gelişen bel ağrısı için yaralanmadan hemen sonra bölgeye buz tatbiki yapmak yararlıdır. Bir havluya sarılmış buz torbası ağrıyan alana uygulandığında yaralanmaya bağlı gelişen akut iltihaplanma geriler. Soğuk ayrıca ani ve yoğun bel ağrısını hafifletebilir.
Sıcak su torbası bel ağrılarına da iyi gelebilir. Özellikle ağrının olduğu ilk 48 saat o bölgeyi sıcak tutmak önemlidir. Bunun için de sıcak su torbası kullanımı önerilir. Aynı zamanda eklem ağrılarında da kullanabilirsiniz.
Bel fıtığı ağrısına ne iyi gelir? Bel fıtığının neden olduğu ağrı durumunda sıcak veya soğuk kompres uygulaması ağrıyı dindirmeye yardım edebilir. Ayrıca, kas zayıflamasına neden olabileceği için çok uzun tutmamak kaydı ile istirahat ve ağırdan alarak hareket edip, kasları çalıştırmak işe yarayabilir.
İlaç tedavisi ve istirahat
Dejeneratif ve mekanik bel ağrılarında akut dönemde Anti inflamatuar ilaçlar,kortizon kullanmak gerekebilir. Kronik dönemde basit ağrı kesiciler yeterli olabilir. Akut (yeni başlamış) bel ağrılarında birkaç günlük tam yatak istirahati yeterlidir.
İlgili 41 soru bulundu
Bel kaslarında ani zorlanmalar ağrıya yol açar ve basit ağrı kesiciler, kas gevşeticiler ve istirahat ila 1-4 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir.
En sık nedenlerinden biri kas kasılmasıdır. Ani bir hareket, kötü yatış ve duruş pozisyonları, uzun süre soğuğa maruz kalma ve ağırlık kaldırma gibi durumları takiben ani başlayan, bıçak saplanır tarzda ağrılardır. Diğer bel ağrısı nedenleri şunlardır: Hasarlanmış ya da fıtıklaşmış diskler.
10- Sıcak Bir Havlu
Yatarken belinizin altına koyacağınız bir sıcak havlu, hem belinizdeki eğimi destekler hem de kas gevşemesini sağlar. Havluyu ısıtmak için ütüyü kullanabilirsiniz, ütüyü fişe takılı bırakmayın :) Aynı uygulamayı sıcak su torbası ile de yapabilirsiniz.
Doğru:Düz ve sert bir yerde yatmak, bel ağrısını daha da arttırır. Bu nedenle, ortopedik yatakta yatılmalıdır. Çok bel ağrısı olan bireyler, belinin altını ufak bir havlu veya yastıkla desteklemelerinde yarar vardır. Yanlış:Oturup dinlenmek bel ağrısını dindirir.
Bel fıtığı tedavisinin her hasta için kişiselleştirilmesi gerekir. Tedavi için öncelikle ağrının azaltılması ve hastanın sakinleştirilmesi gereklidir. Bu amaçla ağrı kesici, ödem giderici ve kas gevşetici ilaçlar kullanılır. İstirahat başlangıç döneminde uzun süreli olmama kaydıyla önerilir.
Sıcak uygulamanın yapılmasının sakıncalı olduğu durumlar
Vazodilatasyonun zararlı olduğu durumlar, Akut enflamasyonlar , Kötü huylu (maling) tümörü olanlar, Akciğer hastalığı, kalp hastalıkları ve böbrek hastalıkları olanlar.
Kronik ağrılarda sıcak uygulama etkilidir
Sıcak uygulama, eklem tedavisi için en önemli seçeneklerden biridir. Sıcak tedavisinin özellikle ağrılı kas spazmlarında ve kronik eklem ağrılarında kullanılması gerekmektedir.
Fıtığa bağlı sinir hasarı, ayaklarda düşme, idrar ya da dışkı tutamama gibi özel durumlar yoksa ameliyat en son tedavi seçeneğidir. Bel fıtığına bağlı ağrıların % 85-90'ı ilaç tedavisi, fizik tedavi uygulamaları, egzersiz, davranış tedavisi, manuel terapi uygulamaları ile tedavi edilebilmektedir.
Soğuk hava denilince aklımıza ilk olarak soğuk algınlığı ve grip gibi üst solunum yolları enfeksiyonu gelir. Oysa soğuğun yol açabildiği birçok sorun var. Bunlardan biri de; omurga sağlığımıza dikkat etmediğimiz takdirde bel ağrısına yol açması, hatta bel fıtığını tetiklemesidir.
Eğilip kalkarken belde ağrı olduğunda belirli bir süre dinlenmek ve fiziksel aktiviteyi kesmek doğru olacaktır. Günlük olarak yaşanan fiziksel aktiviteler sırasında otururken ya da kalkarken bel bölgesinde ağrı oluşabilir ve bu durum çok farklı durumlara bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Masaj, bel fıtığı tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir. Masaj, kasların gevşemesine ve kan dolaşımının artmasına yardımcı olur.
Yürüyüş ve Bel Fıtığı
Yürüyüşün bel ve sırt ağrısı çekenler için birçok faydası vardır, omurgayı destekleyen kasları güçlendirir. Uygun bir spor ayakkabısı ile düzenli olarak yürüyüş yapmak bel fıtığı tedavisi için faydalıdır.
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir. Bununla birlikte, sıcak uygulama, fıtığın neden olduğu inflamasyonu azaltmaya veya fıtığın kendisini tedavi etmeye yardımcı olmaz.
Terapist de hasta ile birlikte havuzdadır. Terapist, ılık su içinde hastaya pasif hareketler yaptırır. Kasların açılması, hafifçe bükülmesi sağlanır. Baskının çok olduğu bölümlere masaj yapılarak kişinin rahatlaması hedeflenir.
Kaplıca suyu içme kürü ve banyo kürü olarak kullanıldığında ödeme iyi gelmektedir. Vücutta kan akışını ve metabolizmayı hızlandırmaktadır. Termal su kullanımı metabolizmayı hızlandırması vücutta biriken toksinlerin ve iltihabın atılmasını kolaylaştırır. Termal su sayesinde vücutta oluşan şişlikler azalır.
Kasları hareket ettirmek için egzersiz yapmak, bel ağrısına neden olan duruş pozisyonlarından kaçınmak, soğuk kompres uygulamak, masaj yapmak ve yüksek topuklu ayakkabı kullanmaktan kaçınmak bel ağrısıni geçirmek için uygulanabilecek yöntemler arasındadır.
Bel tutulması yaşayan kişilerin zaman kaybetmeden uzman bir hekime danışması gerekir. Bel tutulmalarında tedavi ve tanı için Nöroloji(beyin ve sinir hastalıkları bölümü) ya da fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümlerinden herhangi birinden randevu alması gereklidir.
Bacağın duyu ve motor fonksiyonların düzenlenmesini sağlayan siyatik, belin son omurları olan 4 ve 5. omurdan çıkar ve kalçadan geçerek diz bölgesinin arkasından ayağın altına kadar uzanır. S1 siniri olarak da bilinen bu sinirin sıkışmasına siyatik ya da siyatik ağrısı denir.
Her ne kadar sırtı üstü yatmak önerilen pozisyon olsa da bel problemi olan hastalarda omurganın öne eğilmesi stresi azaltıp ağrının azalmasında yardımcı olacaktır. Sırt üstü yatılacak ise gövdeyi biraz kaldırmak için ayarlanabilir yatak yada yastık desteği kullanılabilir.
Genel olarak karın bölgesinde olan fıtıklarda kasların yırtılmasına bağlı olarak ağrı ve cilt altında şişlik görülür. Şişlik büyüdükçe ağrı azalsa da tedavi zorlaşır. Boyun ve bel fıtıklarında ise ekstremitelerde güçsüzlük, ağrı ve his kaybı gibi belirtilerin yanı sıra fıtığın olduğu bölgede de ağrı hissedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri