Suyun Sıvı Hali Katı Halinden (Buz Hali) Daha Yoğundur.
Buzun yoğunluğu sıvı hâldeki suyun yoğunluğundan düşüktür. Bu nedenle buz kütleleri suyun üzerinde yüzer. Buzun yoğunluğu sıvı hâldeki suyun yoğunluğundan düşüktür. Dolayısıyla su donarken hacmi artar yani genleşir.
Suyun özgül ağırlığı 1'e eşittir. Dolayısıyla 1 litre su, 1000 gram; yani 1 kilogram değerine eşit olmaktadır. Bu durumda yarım litre su da 0,5 kilograma denk gelmektedir.
Saf suyun özkütlesi 25 °C de yaklaşık 997 kg/m3 imiş. Eğer ki elindeki buz -5 °C ise 999.28 kg/m3 oluyor.
Örneğin, buzluğa koyduğunuz su şişesi donduğu zaman çatlar çünkü hacmi artmıştır. d=m/v formülünden hacim (v) ve özkütlenin (d) ters orantılı olduğunu düşünürsek donan maddenin molekülleri birbirine yaklaşarak hacmi azalacak ve özkütlesi yani yoğunluğu artacaktır.
İlgili 25 soru bulundu
Buharlaşmayı hesaba katmadığımız takdirde donunca suyun kütlesi azalmaz. Su donunca hacmi artar ancak yoğunluğu azalır ve bunun olduğu birkaç maddeden biridir. Çoğu madde donduğu zaman yoğunluğu artar ancak su için durum tam tersidir.
Yoğunluk - Çözünmüş Madde İlişkisi
Bu maddeler suyun yoğunluğunu artırır.
Bardağın içindeki su ağırlığınca suyu taşırdığı için, dediğiniz gibi su seviyesini değiştirmez. Aynı şekilde, okyanus buzulları da erdiklerinde deniz seviyesi yükselmeyecektir. Fakat karalarda bulunan buzullaşma eridiğinde (Antarktika, Grönland buzulları gibi), elbette durum değişir ve deniz seviyesi yükselir.
Bu nedenle, genel olarak sıcaklığı artan maddelerin hacimleri de artar. Su ise yukarıda anlatılan duruma bir istisna oluşturur. Soğutulan sıvı suyun hacmi 4ºC'ye kadar beklendiği gibi azalırken, 4ºC'den sonra artmaya başar. Hacimde soğumayla beraber yaşanan bu artış donma sırasında da devam eder.
Bu bakımdan 1 litre 1 kilograma tam olarak eşittir diyemediğimiz gibi 1 ton ağırlık da 1000 litreye eşittir diyemiyoruz. Fakat normalde baktığımızda 1 ton kabataslak 1000 litreye eşittir diyebiliriz. Aslında şöyle, 1 ton saf su 1000 litre etmektedir.
Sağlıklı bir yetişkinin kilo başına her gün yaklaşık 35 ml su içmesi gerekir. En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir.
Litre ile kilogram arasındaki farkı belirleyen faktör yoğunluktur. Suyun yoğunluğu santimetreküpte yaklaşık 1 gram olduğundan, 5 litre su (5x1'den) yaklaşık 5 kilogram ağırlığındadır.
1 Litre Benzin 0,7 kilogram eder. 1 Litre Mazot (Dizel) 0,85 kilogram eder.
Suyun yoğunluğu buz halindeyken daha azdır.
Suyun yoğunluğu yaklaşık olarak 1 olarak kabul edilir. Buzun yoğunluğu ise yaklaşık olarak 0,9 olarak kabul edilir. Yani su buzdan daha yoğundur.
Suyun ve buzun yoğunluğu
Buzun yoğunluğunun daha düşük olması, su donarken hidrojen bağlarının yön değiştirmesinden kaynaklanır. Daha net olmak gerekise, buzdaki moleküller arası uzaklık sudakine oranla daha fazladır. Bu, suyun donarken genleşmesi anlamına gelir.
Su donunca boşluk daha da artar ve özkütle daha çok azalır. Yani, 0 °C ile +4 °C arasında hidrojen bağlanması baskındır; +4 °C'den yukarısında ise termal kuvvetler baskındır. +4 °C'de ise bu kuvvetler mükemmel bir denge içindedir; bu yüzden suyun özkütlesi +4 °C'de maksimumdur.
Yani su içeriğindeki mineral yapılara bağlı olarak 0 santigrat derecede ya da sıfırın altında 48 santigrat derecede donabilmektedir.
Buz özkütlesi yüksek olduğu için su altta kalır. Buz, ısıyı daha az ilettiğinden üst kısımda oluşan buz tabakası, dıştaki soğuk havayı içeri geçirmez.
Sıcak suyun soğuk sudan daha hızlı donmasında “aşırı soğumanın” önemli bir etkisi olduğu düşünülüyor. Aşırı soğuma suyun 0°C'nin altındaki sıcaklıklarda donmasıdır. Sıcak su 0°C'de donarken, daha soğuk olan su donmadan önce aşırı soğumaya uğramışsa bu durum Mpemba etkisini açıklayabilir.
Buz, suyun donmuş haline verilen addır. Oda koşullarında 0 °C ve altında bulunur. Buzun yoğunluğu suyun yoğunluğundan az olduğu için su üstünde yüzebilir.
Su soğudukça, hâl değiştirir ve buza dönüşür. Soğuk arttıkça da bu buz tabakası kalınlaşır. Tabi buz, sudan daha hafif olduğundan suyun üzerinde kalır. Böylece sadece suyun en üst kısmı buz tutmuş olur.
Sıvılar farklı yoğunluğa sahiptir. Etil alkol, sudan daha az yoğunluğa sahiptir.
Çünkü, aynı miktardaki su ve zeytinyağının moleküllerinin sayısı birbirinden farklıdır. Sudaki molekül sayısı zeytinyağındakinden daha fazladır. Yani su, zeytinyağından daha yoğundur. Yoğun olan sıvı altta kalır.
Su donduğunda katı hale gelerek buza dönüşür. Su buza dönüşürken hacmi artar, daha fazla yer kaplar. Bu sadece suya özgü bir durumdur.Diğer sıvı maddeler ise katıya dönüşürken hacmi artmaz, azalır. Su donarken hacmi arttığı için yoğunluğu azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri