Valiler, yürütme erkinin bir organı olup, devlet hiyerarşisinde devlet başkanının hemen ardından gelir. Belediye başkanı gibi kendi özerk tüzel kişiliği yoktur, onun yerine devlet tüzel kişisine bağlıdır.
İl, merkezi yönetimin taşra düzeyinde örgütlendiği temel yönetsel birimdir. Bu yönetsel birimin başında merkezi yönetim tarafından atanan ve devletin ve hükümetin temsilciliğini yapan bir vali bulunmaktadır. Büyükşehir belediye başkanı ise seçimle göreve gelen yerel bir yöneticidir.
1982 Anayasası, belediye başkanlarının görevine son verilmesini esas olarak yargı organına vermiştir. Ancak, bunun istisnası da vardır. O da belediye başkanlarının İçişleri Bakanı tarafından geçici olarak görevden uzaklaştırılmasıdır.
Belediye örgütünü yönetir. ▫Kaymakam sadece ilçeden sorumludur, belediye başkanı ise - eğer ilde başkansa - o ildeki bütün belediyelerin sorumlusudur. ▫ Kaymakam seçimle göreve gelmez; hükümet tarafından belirlenir, belediye başkanı ise seçimle göreve gelir. ▫ Kaymakam belediye başkanından üstündür.
Madde 38: Belediye başkanının görev ve yetkileri şunlardır; Belediye teşkilâtının en üst amiri olarak belediye teşkilâtını sevk ve idare etmek, belediyenin hak ve menfaatlerini korumak.
İlgili 32 soru bulundu
Belediye başkanı anayasa ve idare hukuku açısından tipik bir kamu görevlisi değildir. Belediye başkanının özgün bir hukuki statüsü bulunur. Bu nedenle, Anayasa'nın 67. maddesinin birinci fıkrası, her yurttaş gibi belediye başkanları için de uygulanacaktır.
Belediye başkanı, ilgili kanunda gösterilen esas ve usûllere göre seçilir. Belediye başkanı, görevinin devamı süresince siyasî partilerin yönetim ve denetim organlarında görev alamaz; profesyonel spor kulüplerinin başkanlığını yapamaz ve yönetiminde bulunamaz.
Doğrulanmış Cevap. Valilik, kaymakamlıktan daha yetkili bir mevkidir. Valiler illerde bulunurken; kaymakamlar ilçede bulunur.
Valiliğin emrinde değil. O cahil beynine şunu şöyle kaydet : "İldeki adli ve askeri birimler hariç bütün birimler valiliğe bağlıdır." Yani valinin emri alay komutanına ya da savcıya sökmez. İl protokolünde vali, savcıdan yukarıda ama savcının amiri değil ve savcıya emir de veremez.
A) Kaymakam, ilçe sınırları içinde bulunan genel ve özel kolluk kuvvet ve teşkilatının amiridir; B) Suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumak için gereken tedbirleri alır. Bu maksatla Devletin genel ve özel kolluk kuvvetlerini istihdam eder.
Büyükşehir belediye başkanları, il ve ilçe belediye başkanları; Büyükşehir, il ve ilçe belediye meclisi üye- leri ile il genel meclisi üyeleri hakkında ön inceleme so- nucu soruşturma izni İçişleri Bakanı tarafından verilir (4483/3-a).
Belediye başkanlarının görevli, izinli ve hasta bulunduğu sürelerde maaşları kesilmiyor. Nüfusa göre başkanların nisan ayı maaşları: 2 milyondan fazla nüfuslu yerlerde maaş 24 bin 068 TL.Resmi olmayan sonuçlara göre 5 milyonluk Ankara'yı Mansur Yavaş kazandı. Yavaş'ın maaşı da 24 bin TL olacak.
Seçilme yeterliliği: Madde 9 – (Değişik birinci fıkra : 27/12/1993 - 3950/1 md.) 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun 11 inci maddesinde belirtilen sakıncaları taşımamak şartıyla, on sekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşı belediye başkanlığına, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliğine seçilebilir.
Bu durum neticesinde illerin başına Valiler ve İlçelerin başına Kaymakamlar görevlendirilmiştir. İllerde en yetkili kişi Validir.
Vali, illeri idare etmek için görevlendirilen kişidir. Valiler, illerin başında cumhurbaşkanlarını temsilen bulunur. İl içerisinde yer alan ve bakanlıklar tarafından görevlendirilen kişiler, valinin emri altında çalışır.
Ülkemizde iller valiler tarafından yönetilir. Valiler, Cumhurbaşkanı kararnamesi ile atanır ve Onun uygun gördüğü süre içerisinde bu görevi yürütür.
Türkiye'de savcılık
Cumhuriyet başsavcısı cumhuriyet savcısının hiyerarşik amiridir.
G) (Ek: 27/3/2015-6638/15 md.) Vali, lüzumu hâlinde, kolluk amir ve memurlarına suç faillerinin bulunması için gereken emirleri verebilir. Kolluk bu emirleri, mevzuatta belirlenen usule uygun olarak yerine getirir.
Vali olabilmek için ilk olarak üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk yada İşletme gibi fakültelerinden mezun olmaları gerekir.
Valiler, doğrudan cumhurbaşkanı tarafından, cumhurbaşkanı kararı ile atanırlar. Vali, ilde Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır.
İlçe genel idaresinin başı ve mercii kaymakamdır. Kaymakam, ilçede Hükümetin temsilcisidir. İlçenin genel idaresinden kaymakam sorumludur. Bakanlıkların kuruluş kanunlarına göre ilçede lüzumu kadar teşkilatı bulunur.
Dolayısıyla seçimlere katılmak üzere görevinden istifa eden belediye başkanı ve meclis üyesinin seçimle göreve gelmeleri nedeni ile yeniden göreve dönmelerine imkân bulunmamaktadır.
2017'de ise oy verme yaşıyla aynı olan 18'e indirildi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylık yaşı 40'tır. Yerel yönetimlerde ise (belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, il genel meclisi üyeliği, muhtarlık ve ihtiyar heyeti üyeliği) seçilme yaşı 2018 yılında 18 olarak tespit edilmiştir.
Dolayısıyla başkan beyin emekli maaşı kamudaki görevinde ayrılmasına müteakiben 4059,28 TL artarak 15.412,37 TL olacaktır. Hesaplamada kullanılan katsayılar 2023 yılı birinci dönem katsayılarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri