5393 sayılı Belediye Kanunu'nda belediye, belde sakinlerinin ma- halli müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, idari ve mali özerkliğe sahip kamu tüzel kişisi olarak tanımlanmıştır.
Tanımlarında da açıkça zikredildiği üzere, KİT'lerin sermayesinin tamamı devlete aittir. Ancak, belediyeler, kamu sayılsalar da, Devlet tüzel kişiliğinden ayrı bir tüzel kişiliğe sahiptir. Bu yönüyle, belediye şirketlerini, iktisadi devlet teşekkülü, kamu iktisadi kuruluşu, KİT olarak nitelendirmek de mümkün değildir.
Belediye, kurumsal bir yapısı sayesinde ulusal ya da bölgesel kanunlar tarafından kendisini yönetme hakkı bulunan bir idari birimdir. Aynı zamanda; bir şehir ya da ilçenin aydınlatma, temizlik, su ve elektrik gibi ortak hizmetlerini ve ihtiyaçlarını gören örgüt anlamına gelir.
Bu hükümlere göre belediyelerde çalışan memurlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun kapsamı içinde bulunmaktadırlar. Memuriyet, kadroya bağlı bir görev olup, kamu hizmetinin aslî unsurlarından birini oluşturur.
Yukarıda I nolu başlık altında açıkladığımız gibi, il özel idareleri ve belediyelerin birer “kamu idaresi”dir; ama bunlar “merkezî idare (genel idare)” içinde değil, “mahallî idareler” arasında yer alırlar.
İlgili 18 soru bulundu
5393 sayılı Belediye Kanunu'nda belediye, belde sakinlerinin ma- halli müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, idari ve mali özerkliğe sahip kamu tüzel kişisi olarak tanımlanmıştır.
Belediye başkanları seçimle göreve gelirken, devlet memurları atanarak göreve başlarlar. Bu nedenle, belediye başkanları devlet memuru olarak kabul edilemezler. Belediye başkanlığı, bir kamu görevi olsa da, devlet memurluğu kapsamında değildir. Özetle, belediye başkanları devlet memuru sıfatına sahip değillerdir.
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü, 10.07.2018 tarih ve 30474 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 1 numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde kurulmuştur.
Belediye ve belediye şirketlerinde artık personel çalıştırılmasına ilişkin hizmet alımı yapılamayacak. Kamu kurum ve kuruluşlarında personel çalıştırılmasına dair hizmet alımları çerçevesinde 4.12.2017 tarihi itibariyle çalışanlar KHK kapsamına alınmıştır.
Kadrolu işçilerde ortalama ücret 22 bin 275 TL oldu
Bu kapsamda 2022 yılı Aralık ayında ortalama 12.724 TL olan kadrolu işçilerimizin maaşlarına yüzde 75'e varan güncelleme yaparak 2023 yılı Temmuz ayı itibariyle kadrolu işçilerimizin maaşlarını da ortalama 22.275,98 TL'ye yükselttik” ifadelerini kullandı.
DMK'ya göre, belediyelerde memur kadrolarının ihdası, yetkili or ganların ve İçişleri Bakanlığı'.nın kararı ile gerçekleştirilir.
Belediye Başkanı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 13 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Belediye Başkanı maaşları 87160 TL'dir. En düşük Belediye Başkanı maaşı 69720 TL iken, en yüksek Belediye Başkanı maaşı 128810 TL'dir.
Belediye başkanı, bir şehir veya kasabanın belediye hükümetindeki en üst düzey yetkili olarak görev yapar.
Bir kez daha tüm ilgililere duyurmak istiyoruz ki; “Belediye şirket işçileri de kamu işçisidir; haklarımızı istiyoruz!” mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz ve işçi sınıfına yaşatılan tüm haksızlıklar ve mağduriyetler karşısında haklarımızı sonuna kadar savunacağız.
2017 yılının sonlarında çıkarılan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile merkezî idarede ve mahalli idarelerde personel hizmeti sunan alt işverenler bünyesinde çalışan (taşeron) işçiler kadroya geçirilmiştir.
Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak görev yapan genel müdürlüktür.
Şirket işçiliği Kadro değildir.
6495 sayılı Kanunun 9'uncu maddesi, memur kadrolarına geçirileceklerin belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerinde 5393 sayılı Belediye Kanununun 49'uncu maddesinin üçüncü fıkrasına göre çalışan tam zamanlı sözleşmeli personel olduğunu belirtmektedir.
Toplantıda KHK kapsamında çalışanların yevmiye ücretleri Brüt 705 TL olarak belirlenirken en düşük KHK'lı çalışanın maaşı 18.000 TL olmak kaydıyla ortalama maaş 18.750 TL'ye çıkarıldı. Kadrolu işçilerin ise yevmiye ücretlerine yansıtılacak şekilde Maaşlarında Net 6.000 TL artış yapıldı.
Ayrıca, ►Belediyenin ►malî işlemler dışında kalan diğer idarî işlemleri, ►hukuka uygunluk ve idarenin bütünlüğü açısından ► İçişleri Bakanlığı tarafından da denetlenir. ►yukarıdaki esaslara göre denetlenir.
aynı esas ve usullere göre belediye başkanları ve bakmakla yükümlü bulundukları için de uygulanacaktır. Yukarıda da belirtildiği üzere belediye başkanlarımız göreve gelmelerini takiben zorunlu olarak 5510 Sayılı Kanunun 4/ (c) kapsamına alınmaktadır.
Kanunlara göre belediye teşkilatı, tüzel kişiliği olan bir örgüt olarak kabul edilir. Belediye başkanı; il, ilçe ve kasaba gibi yerleşim merkezlerinin sınırları içerisindeki temizlikten, aydınlatmadan, su sisteminden, toplu taşımadan ve esnaf denetiminden sorumlu olan, belediye teşkilatını yöneten kişidir.
Şirket işçileri çalışma esasları, iş sözleşmeleri ve iş sözleşmesinin feshi açısından 4857 sayılı İş Kanunu'na tabidirler. Belediye kadrolu işçileri de bu konuda aynı Kanuna tabidirler. Şirket işçileri sosyal güvenlik açısından 5510 sayılı Kanuna tabidirler. Belediye işçileri de aynı Kanuna tabidirler.
İl özel idaresi ve belediyelerin memur ve sözleşmeli personeli ile geçici iş pozisyonunda çalışan işçileri ihtiyaç veya norm fazlası olsalar dahi nakledilemezler. Belediyelere bağlı idarelerin (İSKİ, ASKİ, EGO gibi) ve mahalli idare birliklerinin ihtiyaç fazlası işçileri 6111 sayılı Kanunun kapsamı dışındadır.
Özel bir mesleki bilgiye ihtiyaç duyulduğu takdirde veya yıllık planlar içinde geçici olarak işlerde görevlendirilmek üzere ilgili kurumların teklifi ile Devlet Personel Başkanlığı'nın da görüşleri alınıp sözleşme yapılmak kaydıyla geçici olarak çalıştırılan kamu hizmetlisine sözleşmeli personel denmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri