Anılan kanunlar uyarınca belediyelerin ceza verme yetkisi aynen devam etmekte olup, ceza vermeye yetkili organ her kanunun özel düzenlemesine göre belirlenir. Eğer kanunda hüküm yok ise, Kabahatler Kanunun 22/2. maddesi uyarınca “kamu kurum ve kuruluşunun en üst amiri bu konuda yetkilidir”.
İdari para cezası ödenmezse, cezanın tahsili amacıyla borçlu kişi hakkında yalnızca icra işlemleri yapılabilir. Uygulamada çoğu zaman kişi adına kayıtlı taşınmaz mallar ile araba veya banka hesaplarına haciz konulmaktadır. Kişinin evine giderek fiili haciz uygulaması yapılmamaktadır.
Belediye Kanunu uyarınca belediye encümeninin görevlerinden birisi de kanunlarda öngörülen cezaları vermektir.
Belediyelere bir çok kanun metninde para cezası verme yetkisi tanınmış olmakla birlikte uygulamada verilen para cezaları daha çok 5393 Sayılı Belediye Kanunu, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu ve 2872 sayılı Çevre Kanunu Hükümlerine göre verilen para cezalarından oluşmaktadır.
Belediye zabıta yönetmeliğindeki değişiklikler 18 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı. Yönetmelik ile belediye zabıtasına, kaldırımlara, otobüs duruklarına park eden araçlara ceza yazma ve araçların buralardan kaldırılmaması halinde en yakın otoparka çektirilme yetkisi verildi.
İlgili 44 soru bulundu
ilgili birimlerince yürütülmekte olan, trafik suç ve ceza tutanağı düzenlemek, gerekli işlemleri yapmak ve takip etmek; el koyduğu trafik kazalarında trafik kaza tespit tutanağı düzenlemek; plakaya ceza yazmak; duran ve akan trafiği yönetmek, denetlemek ve düzenlemek; bu işlemlerin tekemmülü amacıyla tescil ...
Trafik idari para cezasını vergi dairesine ödemek mümkündür. Ayrıca anlaşmalı olan bankalar ve PTT kanalıyla da ödeme yapabilirsiniz. Trafik idari para cezası ödemesini Vergi Dairesi'ne ait İnteraktif Vergi Dairesi'nden online olarak da ödeyebilirsiniz.
Buna göre, artık herkes, Borç Bilgilendirme Servisi Hizmeti ile T.C. kimlik bilgilerini kullanarak vergi dairelerine intikal etmiş olan bütün borçlarını (trafik cezası, idari para cezası, Yurt-Kur harcı, yargı harcı gibi) ''www.gib.gov.tr'' adresinden öğrenebilecek.
3. İdari Para Cezasına İtiraz Nereye Yapılır? İdari para cezalarına itiraz, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu'nun 27. maddesi gereğince aksine bir düzenleme bulunmadıkça genel itiraz yolu ile yapılmaktadır. Kabahatler Kanunu'nun ilgili düzenlemeleri gereği genel itiraz mercii Sulh Ceza Hakimliği'dir.
Bazı hallerde il özel idaresi yahut belediye encümeni tarafından, yapı denetim firmalarına İmar Kanunu kapsamında para cezası verilmektedir. Yapı denetim firmalarına verilen bu cezalar dava konusu edilebilmektedir.
A. TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ÇEVREYE ZARAR VERMESİNİN ÖNLENMESİ: Tütün ürünleriyle ilgili izmarit, paket, ağızlık, kâğıt ve benzeri atıkları çevreye atanlara Kabahatler Kanununun 41. maddesi gereği belediye zabıta görevlilerince idari para cezası (2009 yılı için) 25 TL uygulanır.
İdari para cezalarının ödenmemesi durumunda, icra ve haciz işlemleri yapılmaktadır. İdari para cezaları mahkeme kararıyla verilmediğinden, herhangi bir hapis cezası söz konusu olmamaktadır. İdari para cezasını veren kurum, cezayı alan kişi aleyhine icra takibi başlatarak alacağını tahsil edebilmektedir.
Kabahatler Kanunu'nun 22 vd. maddelerinde idari yaptırım kararlarının kim tarafından verilebileceği düzenlenmiştir. İlgili madde aşağıdaki gibidir: Kabahat dolayısıyla idari yaptırım kararı vermeye ilgili kanunda açıkça gösterilen idari kurul, makam veya kamu görevlileri yetkilidir.
İdari para cezası mahkeme kararına gerek olmadan belediye, kaymakamlık, emniyet, SGK gibi kamu kurumlarınca verilebilen; yaptırım olarak belirli bir miktar paranın ödenmesini gerektiren cezalardır.
Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 16'ncı maddesinde belirtildiği üzere zabıta ekipleri hiçbir zaman trafik suç ve ceza tutanağı düzenlememektedirler.
Belediye Encümeninin Yıkım ve Para Cezasına Karşı Ne Yapılabilir? İdari bir işlem olan yıkım kararına karşı itiraz veya dava yoluna başvurulabilir. İtiraz yoluna başvurulacaksa kararın tebliğinden itibaren 60 gün içerisinde idareye başvuru yapılmalı ve kararın iptali talep edilmelidir.
Söz gelimi; hakim 50 gün belirlemiş olsun, kişinin ekonomik ve diğer şahsi halleri göz önünde bulundurularak bir gün karşılığı adli para cezasının miktarı takdir edilecektir. Bu takdirde alt sınır 20,00-TL, üst sınır ise, 100,00-TL'dir (TCK M.52/2).
3194 sayılı Kanun, 1608 sayılı Kanun ile Kabahatler Kanunu'na göre verilen para cezaları başta olmak üzere belediyece verilen para cezalarına gecikme zammı veya gecikme faizi uygulanamaz (Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü'nün 13/12/2021 tarihli ve e-14399437-622.02-2439664 sayılı görüş yazısı).
Ancak, ruhsata bağlanması mümkün olmaması nedeniyle 3194 sayılı İmar Kanunu'nun öngördüğü süre içerisinde yapısını yıkandan tahakkuk ettirilen para cezası alınmaz. Para cezası, ilgisine göre doğrudan doğruya Vali veya Belediye Başkanı tarafından verilir.
Telefonumuzun mesaj bölümüne girerek, sorgulama yapmak istediğimiz aracın plaka numarasını, tescil tarihini ve TC Kimlik numaramızı yazarak 1189'a göndermemiz gerekiyor.
Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Günümüzde pek çok işlemde olduğu gibi araç trafik cezası sorgulama işlemi de e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifren ile Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sekmesine ulaşarak trafik cezası sorgulama işlemini tamamlayabilirsin.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
İdari para cezaları genellikle emlak müdürlüklerine ödenir. Bazı kurumlar tarafından verilen idari para cezalarının, cezayı veren kurum tarafından tahsil edildiğini belirtmek gerekir.
İtiraz Etme Usulü Nedir? Trafik cezasının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde cezanın kesildiği yerde bulunan Sulh Ceza Hakimliğine itiraz etmelisiniz. Bu itiraz, bir dilekçe ile yapılmalıdır. Özellikle bu itirazın bir avukat vasıtasıyla yapılması, hak kaybına uğramamak adına önem arz etmektedir..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri