Gelincik, köpek ve kedilere çip taktırma uygulamasını bazı belediyeler ücretsiz olarak yapmaktır. Bazıları ise cüzi miktarlar karşılığında bu işlemi gerçekleştirmektedir. Özel veteriner kliniklerinde ise köpek ve kedi çip fiyatları, işlemin yapıldığı kliniğe göre değişir.
Evcil hayvanlar için zorunlu olan mikroçip takılma işlemi, veteriner kliniklerinin ve hayvan hastanelerinin yanı sıra il ve ilçe tarım müdürlüklerinde uygulanabilir. Eğer evcil hayvanına mikroçip takılması gerekiyorsa sen de veteriner hekimine danışarak randevu alabilir ya da herhangi bir kliniği ziyaret edebilirsin.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürlüğünce kullanılmaya başlanan Vetnet programı kapsamında mikro çip takılan sokak hayvanları takip edilebiliyor.
Sahiplerin iletişim bilgilerinin de yer aldığı mikroçipler evcil hayvanların vücuduna enjekte ediliyor. Özel veterinerler tarafından 160 TL karşılığında takılan mikroçip, il ve ilçe tarım müdürlüklerinde 86 TL'ye uygulanıyor.
CEZASI 3 BİN 469 TL
Evcil hayvanlarına mikroçip taktırmayan hayvan sahipleri, 1 Ocak 2023 itibarıyla hayvan başına 3 bin 469 TL ödeyecek. Çip bulunamayan yerlerde ise evcil hayvan sahibi, Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ya da veterinerde beyanname doldurup, çipe ulaşıldığı zaman uygulama gerçekleştirilecek.
İlgili 27 soru bulundu
Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik kapsamında evcil hayvanlara Çip takma zorunluluğu süresi, 31 Aralık 2022'de bitecek.
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI ÇİP TAKTIRMA ÜCRETİ NE KADAR? Özel veterinerlerde 160 TL olan mikroçip ücreti, il ve ilçe tarım müdürlüklerinde 86 TL karşılığında taktırılabiliyor.
Herhangi bir aşı ya da tedavi uygulaması sırasında mikroçip bulunmadığı tespit edilen ev hayvanları, il, ilçe tarım ve orman müdürlüklerine bildirilecek ve sahibine para cezası uygulandıktan sonra mikroçip uygulanarak kayıt altına alınacak.
İl Müdürümüz Suat Parıldar sahipli kedi, köpek ve gelinciklerin mikroçip takılarak kimliklendirilmesinin yasal bir sorumluluk olduğunu belirterek, bu hayvanların kimliklendirilmesi için son tarihin 31 Aralık 2022 olduğunu bildirdi.
Öncelikle belirtelim ki; mikroçip uygulaması, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ile serbest veteriner hekimler tarafından yapılıyor.
Gelincik, köpek ve kedilere çip taktırma uygulamasını bazı belediyeler ücretsiz olarak yapmaktır. Bazıları ise cüzi miktarlar karşılığında bu işlemi gerçekleştirmektedir. Özel veteriner kliniklerinde ise köpek ve kedi çip fiyatları, işlemin yapıldığı kliniğe göre değişir.
26 Şubat 2018 tarihli ve 30344 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik”le evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takma zorunluluğu getirildi. Çip taktırmak için verilen son tarih ise 31 Aralık 2022.
Büyükşehir Belediyesi Türkiye'de “Kuduz Hastalığı'nın Kontrolü Projesi” kapsamında 2006 yılından bugüne kadar sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik kısırlaştırma, aşılama ve paraziter ilaç uygulaması başta olmak üzere değişik türde toplam 86 bin 865 veterinerlik hizmetini ücretsiz olarak gerçekleştirdi.
Yılbaşına kadar cezasız bir şekilde hayvanlara çip takma işlemi devam ediyor. Evcil hayvanlar için çipler hem ilçe müdürlüklerinde hem de yetkili özel veterinerlerde taktırılabiliyor. Yine yetkili olması şartıyla evcil hayvanlarınız için çipleri hayvan hastanelerinde, veteriner kliniklerinde taktırabilirsiniz.
Mikroçip uygulamasını zorunlu kılan yeni yasa sayesinde buna yeltenen insanlar bir kez daha düşünecek. Çünkü çip sayesinde hayvanın sahibi belirlenecek ve yüksek cezalara maruz kalacak. Sokağa bırakılan hayvan ise barınağa teslim edilecek ya da yeniden sahiplendirilecek.
*Zorunlu bir uygulama haline getirilen mikroçip takılması son olarak 31.12.2022 tarihine kadar gerçekleşecek. Bu tarihe kadar evinde köpek, kedi ve gelincik besleyen kişilerin uygulamaya dahil olmaması halinde cezai yaptırıma çarptırılarak 10 bin TL ödeyecekler.
Cezalar, il/ilçe tarım ve orman müdürlükleri ile doğa koruma ve milli parklar şube müdürlükleri tarafından uygulanacak. 6 aylıktan büyük kedi, köpek ve gelincikler il/ilçe tarım ve orman müdürlükleri tarafından idari para cezası uygulandıktan sonra mikroçip uygulanarak kayıt altına alınacak.
5199 Sayılı Kanun'a göre evcil hayvan sahiplerine mikroçip takılması için son gün 2022 yılının sonudur. Ayrıca 2022 yılından sonra 6 aydan büyük evcil hayvanlara (kedi, köpek ve gelincik) kimliklendirme uygulamasının yapılmadığını belirtelim.
Evcil hayvanlara mikroçip uygulamasında tanınan süre sona erdi. Evcil hayvanlarına mikroçip taktırmayan hayvan sahipleri, Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ya da veterinerlerde beyanname doldurmadıysa, hayvan başına 3 bin 469 TL ceza ödeyecek.
Mikroçip bulunmadığı tespit edilen ev hayvanları İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine bildirilecek, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince idari para cezası uygulandıktan sonra mikroçip uygulanarak kayıt altına alınacak.
Bu hayvanlar, veteriner kliniklerinde kısıtlamaya tabi olmadan tedavi edilecek.
Mikroçip takılmayan hayvanların tespiti, el terminalleriyle (mikroçip okuyucular) yapılacak. Mikroçip bulunmadığı tespit edilen ev hayvanları il/ilçe Tarım ve Orman müdürlüklerine bildirilecek. Müdürlüklerce idari para cezası uygulandıktan sonra hayvanlar mikroçiple kayıt altına alınacak.
İlgili yönetmeliğe göre kedilere çip takılması zorunlu hale getirilmiştir. Kedi sahiplerinin 31.12.2022 tarihine kadar kedilerine çip taktırmaları gerekmektedir. Çip takmak için özel kliniklerin yanı sıra il ve ilçe tarım müdürlüklerine başvurulabilmektedir.
Ücretler bir defada ve peşin alınır. Her türlü ücret ödemeleri Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğünün T.C. Ziraat Bankası Kamu Girişimci Şubesindeki 3353609-5019 No'lu (IBANNO:TR420001002533033536095019) hesabına yapılır Banka dekontu tescil başvuru dosyasına eklenir.
'Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik' kapsamında, evcil hayvanların çip takılarak kayıt altına alınmasında süre 31 Aralık 2022 tarihinde doldu. Hayvanlarına çip taktırmayanlara 3 bin 642 lira ceza uygulanacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri