Aşının yanı sıra belediye veterinerleri sahipsiz sokak köpekleri ya da kedilerini kısırlaştırır ve böylece belli bir dengenin korunmasını sağlar. Sokak köpekleri ya da kedileri kısırlaştırılmadığı sürece daha fazla üreyerek tehlikede olan kedi ya da köpek sayısını da çoğaltmış olurlar.
Evet. Randevu alınarak, Geçici Hayvan Bakımevlerine getirdiğiniz sokak/ev hayvanları için kısırlaştırma hizmeti veriliyor. İlçe Belediyenizde Geçici Hayvan Bakımevi var ise aynı hizmeti ücretsiz olarak oradan da alabilirsiniz.
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, sahipsiz hayvanların yaşam haklarını "Yasal" güvence altına almıştır. Belediyeler de topladıkları hayvanları bakım evine götürür, aşılar, kısırlaştırır. Belediyelerin toplayıp rehabilite ettikleri hayvanların "ALINDIKLARI YERE" bırakılmaları esastır.
Ayrıca barınakta bir veteriner hekim tam zamanlı olarak görev yapıyor. Barınakta kısırlaştırma işlemi de randevulu olarak hizmet vermekte salı ve perşembe günleri ameliyat günü.
Hem evcil hem de sokak hayvanları için sunulan aşı, tedavi, bakım ve barınak hizmetlerinin tamamı ücretsizdir. Evcil hayvanlarını kısırlaştırmak isteyenler belediye veterinerlerini arayarak ya da internet üzerinden randevu alabilirler.
İlgili 43 soru bulundu
Erkekler için kısırlaştırma ücreti ortalama olarak 4000-7500 TL, dişiler için ise 5000-9500 TL civarındadır. Aşılar ve Mikroçip Uygulamaları: Standart aşılar genellikle 710-1200 TL arasında değişirken, mikroçip uygulaması yaklaşık 750-1000 TL arasında bir maliyet gerektirmektedir.
Veteriner İşleri ve Halk Sağlığı Şube Müdür Vekili Mehmet Emin Sözeri, ücretsiz olarak yapılacak kedi kısırlaştırma operasyonu için vatandaşların 446 27 98 numaralı telefondan randevu alabileceklerini belirterek tüm hayvanların kulaklarına operasyon geçirdiğine ilişkin işaret konulacağını söyledi.
Belediye veteriner hangi hayvanlara bakar sorusuna cevap verecek olursak belediye veterinerlerinin genel olarak sahipsiz olan sokak köpekleri, sokak kedileri, kuşlar ve sahipsiz olan pek çok hayvana baktığını söyleyebiliriz.
Tüm köpek sahiplerinin 1 Ocak 2021, tüm kedi ve gelincik sahiplerinin ise 1 Ocak 2022'den itibaren en geç bir yıl içinde il veya ilçe müdürlüklerine başvurarak her yaştaki kedi, köpek ve gelinciklerinin kimliklendirme ve kayıt işlemlerini yaptırabileceği hükmü getirilmişti.
Kamu kurum ve kuruluşları, veteriner klinikleri, pet hayvanı sahipleri bu veritabanımızdan ücretsiz olarak yararlanmaktadır.
Yönetmeliğin 21. maddesine göre belediyelerin de kedi ve köpekleri toplaması, kanunla net bir şekilde belirlenmiştir. Belediyeler sadece kısırlaştırma amacı ile toplar, kısırlaştırır, bakım ve tedavisini yapar ve sonra aldığı yere geri bırakır. Kediler için özel merkezi olmayan belediye kedi toplayamaz.
Evcil hayvan besleyenlerin merak ettiği bir diğer konu da kedi ve köpeklere çip taktırma fiyatı. Buna göre; özel veterinerlerde 160 TL olan mikroçip ücreti, il ve ilçe tarım müdürlüklerinde 86 TL karşılığında taktırılabiliyor.
Öncelikle kediniz bir erkek ise ideal kısırlaştırma dönemi 5-6 aylık olduğu süreçtir. Dişi kedilerde pediatrik kısırlaştırma 8 ile 14 haftalıkken öneriliyor. Bazı veteriner hekimler dişi kedilerin 5-6 aylıkken kısırlaştırılma işleminin uygulanmasından taraftardır.
Kedi popülasyonunun kontrol altında tutulması için sokak kedilerinin de ev kedileri gibi kısırlaştırılması tavsiye edilmektedir. Kısırlaştırma, kediler için hayati öneme sahip bir süreçtir. Bu nedenle, ister evde ister bahçenizde kedi besliyor olun, mutlaka kısırlaştırma yaptırmanız tavsiye edilmektedir.
Kedimi Nerede Kısırlaştırmalıyım ? Düzenli olarak aşılarını yaptırdığınız veterinerin muayenehanesi uygunsa orada yaptırabilirsiniz. Hayvan hastahanelerinde yaptırabilirsiniz.
Konak Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, hayvan hakları, sağlığı ve refahının sağlanması, hayvan hastalıklarının tedavisi, salgın hayvan hastalıkları ve hayvanlardan insanlara geçen zoonoz hastalıkların kontrolü yoluyla koruyucu halk sağlığı hizmetleri vermektedir.
belediye veterinerlik hizmetleri kapsamında, zoonoz ve kuduzla mücadele personeliyle birlikte çalıştırdığı veterinerdir. çok fazla kısırlaştırma operasyonu yaptığı için bazı özel veterinerlere göre daha sağlıklı ve başarılı işlem yaptıkları gibi söylentiler kulağıma gelmektedir.
VETERİNER İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN GÖREVLERİ
Belediye sınırları içinde yaşayan tüm sahipsiz, başıboş hayvanların ve vatandaşların veteriner halk sağlığı hizmetlerinden yararlanmasını sağlar. Sahipsiz hayvanların tedavi aşı ve ameliyat giderleri belediyemiz tarafından karşılanır.
Dişi kedi kısırlaştırma iğnesi olarak bilinen uygulama ise hormon uygulamasıdır. Her hangi bir sağlık sorunu gibi durumlarda ve veteriner hekim kontrolünde uygulanmalıdır. Kesinlikle tavsiye ettiğimiz bir uygulama değildir. Uyarı: dişi kedi kısırlaştırma iğnesi dediğimiz hormon uygulaması KEDİNİZİ KISIRLAŞTIRMAZ!
Dişi Kedi Kısırlaştırma İşlemi
Karın bölgesi traş edildikten sonra küçük bir kesi açılır ve kedinin yumurtalıkları ve rahmi alınır. Yaklaşık üç saat boyunca devam eden operasyonun ardından açılan kesi kapatılır ve böylece operasyon tamamlanmış olur.
Kedi kısırlaşma ameliyatından sonra gerekli bakım ve kontrolleri yapıldığı zaman 15 gün içerisinde iyileşir. Kedi Kısırlaştırma Sonrası Dikişler Ne Zaman Alınır? Kedinin dikişlerinin, kısırlaştırma ameliyatı sonrasında 10 ve 14 gün içinde uzman veteriner hekim tarafından alınması gerekir.
Kedi kısırlaştırma öncesi kedinin 6-8 saat kadar aç kalması gerekiyor. Bu, işlem sırasında verilecek anestezinin etkisinin daha hafif ve sorunsuz atlatılmasını sağlıyor. Operasyondan 2-3 saat önceye kadar da ona su içirmemen gerekiyor.
Kısırlaştırma sonrasında kedinin çok fazla hareket etmesine de uzun süre hareketsiz kalmasına da izin vermemelidir. Onunla zaman geçirip oyun oynamaya devam etmelisiniz ancak dikişler tamamen iyileşinceye kadar merdiven çıkmasına, atlamasına, zıplamasına ve koşmasına izin vermemeniz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri