"Dil bilgisi bitişik mi yazılır?" sorusuyla karşılaşıldığı zaman TDK kurallarına bakılarak ayrı yazıldığı söylenebilir. Doğru yazılış şeklinin ayrı olduğu görülen bu kelime cümle içinde bitişik bir şekilde yazılmamalıdır.
TDK'ya göre dil bilgisi şeklinde doğru yazılır.
TDK'ya göre ise bu kelimenin en doğru yazım şeklinin nasıl olması gerektiğine baktığımız zaman ise dilbilgisi şekilde yazılması doğru olacağını görmekteyiz.
Dil bilgisi, noktalama işaretleri, büyük harf kullanımı ve kelimelerin doğru yazımı gibi konuları kapsayan bilim dalıdır. Gramer adıyla da bilinen dil bilgisinin ana dalları morfoloji ve etimolojidir. Bunun dışında fonetik ve semantik gibi bilim dalları da gramerin temel konuları arasında yer alır.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
İlgili 41 soru bulundu
Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Bu durumda bu sözcüğün 'kuruyemiş' olarak yazılması yanlıştır. Kuru yemiş kelimesinin doğru yazımı 'Kuru yemiş' olarak ayrı olmalıdır.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre tabii ki kelimesinin doğru yazılışı "tabii ki"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Ön yargı ayrı olarak yazılır.
Büyük harfler ile oluşan kısaltmalar ek aldığı zaman kısaltmadaki son harf baz alınarak ek yapılır. (TDK'nin) Son harf nasıl okunuyorsa kesme işaretinden sonraki ek buna göre yazılmalıdır.
Dil bilgisi, ya da gramer (Grekçe: γραμματική, grammatiki), bir dilin ses, biçim ve cümle yapısını inceleyip, kurallarını saptayan bilim dalı. Bir dili seslerinden cümlelere kadar, içerdiği bütün dil birliklerini, geniş bir şekilde anlam ve görevlerini kapsayacak şekilde inceler.
İmla kurallarına dikkat eden ve doğru Türkçe kullanımına önem veren kişiler dil bilgisi kelimesinin doğru yazımıyla ilgili araştırma yapıyor. Dilbilgisinin TDK'ye göre doğru yazımı dil bilgisi şekilde olması gerekir.
Rakamla gösterilmesi durumunda rakamdan sonra nokta konur ya da rakamdan sonra kesme işareti konularak derece belirten ek yazılır: 15. yüzyıl, 15'inci yüzyıl (15.'inci yüzyıl değil).
Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar: 29 Mayıs 1453 Salı günü, 29 Ekim 1923, 28 Aralık 1982'de göreve başladı. Lale Festivali 25 Haziran'da başlayacak. Belirli bir tarihi belirtmeyen ay ve gün adları küçük harfle başlar: Okullar genellikle eylülün ikinci haftasında öğretime başlar.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Öngörü kelimesinin doğru yazılışı "öngörü" şeklinde olmalıdır. Kelimenin ayrı olarak ön görü şeklinde yazılması durumunda ise bir yazım yanlışının oluştuğunu söylemek mümkün olmaktadır. Öngörü kelimesinin doğru bir şekilde yazılması için birleşik olarak yazılması gerektiği söylenebilir.
Gitgide kelimesinin bitişik mi ayrı mı yazıldığı birçok kişi tarafından merak ediliyor. TDK'ya göre bu kelime kaynaşmış bir ikileme olduğu için bitişik yazılmalıdır.
İYİLİKBİLMEZ KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle iyilik bilmez şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı iyilikbilmez şeklinde olmalıdır.
Bitişik yazılması ile hata yapılan sözcüklerden biri olarak göz ardı kelime grubu öne çıkar. Taşımış olduğu anlamı doğrultusunda Türk Dil Kurumu dahilinde ayrı olarak yazılması gerekir.
Bu durumda TDK sözlükten kelimenin doğru yazımını öğrenebilirsiniz. Olağan dışı ayrı yazılan bir kelimedir. TDK'ye göre olağan dışı kelimesinin olağandışı gibi yazılması yanlıştır ve bu yazım yanlışı olarak görülür. Doğru yazmak için kelimeyi olağan dışı şekli ile yazmalısınız.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Kelimenin yazım şekline gelecek olursak Türk Dil Kurumu kelimenin bitişik yazılmasını doğru bulmuştur. Kalıplaşmış bir sözcük haline gelen başıboş kelimesi ayrı yazılırsa yanlış olur. Yani başı boş şeklinde ayrı yazımı yanlıştır. TDK'ya göre de başıboş şeklinde bitişik yazılması gerekir.
Gitgide kelimesi yazımı nedeniyle istisna kelimeler arasına girer. İyelik eki almış ikilemeler genel olarak ayrı yazılır. Buna peş peşe kelimesini örnek olarak gösterebiliriz. Ancak gitgide kelimesi bu kuralda bir istisna yaratır ve birleşik yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri