Dilimize Arapçadan geçmiş olan evrak kelimesi, yaprak ve sayfa manasına gelen varak sözcüğünün çoğuludur. Ancak günümüzde, evrak kelimesi daha çok resmi belgeler için kullanılır. Osmanlıca kaleme alınmış metinlerde belge kelimesinin yerine belet sözcüğü kullanılır.
Öz Türkçe bir sözcük olan Belge kelimesi eski metinlerde belgü şeklinde geçer. Resmi geçerliliği olan her türlü yazılı ve görsel dokümana belge denir. Bu kelime mecazen kanıt ve ispat manasında kullanılır.
Çok genel anlamıyla, bilgi taşıyan kil tablet, yontu, papirüs, harita, yazma , kitap, dergi , resim ,film , kaset , CD-ROM,DVD ağ aracılığıyla erişilebilen web sayfası, vb. gibi nesneler belge olarak adlandırılmaktadır.
1.Yazılı belgeler: Bir olayı nakleden veya bir irade beyanını içeren her türlü yazıdır. Memur görevi nedeniyle düzenlediği yazılı belgeye resmi belgedir. Bunun dışında kalan belgeler özel belgedir. Resmi belgenin ispat gücü daha fazladır.
Geniş anlamıyla vesika “bir şeyi belgeleyen, güvence altına alan şey” demektir; hukukî bir olayı, hukukî muameleden doğan bir hakkı, rehin, kefil, şahit tutma, yazı ile kaydetme yollarından biriyle teminat altına alma işlemine de tevsîk denir.
İlgili 42 soru bulundu
Dilimize Arapçadan geçmiş olan vesika kelimesi, vüsuk sözcüğünden türetilmiştir. Vüsuk, bir şeyi sağlamlaştırmak, muhkem hale getirmek anlamına gelirken vesika kelimesinin sözlük anlamı belgedir.
Belge kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler vesika ya da doküman sözcükleridir.
Evrak ile belge arasında herhangi bir fark yoktur, eşanlamlı kelimelerdir.
“Uyuşmazlık konusu vakıaları ispata elverişli yazılı veya basılı metin, senet, çizim, plan, kroki, fotoğraf, film, görüntü veya ses kaydı gibi veriler ile elektronik ortamdaki veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcıları bu Kanuna göre belgedir.”
Orijinal Belge (Evrak) Nedir ? Orijinal Kağıt Belge : Elektronik ortamda (Bilgisayar, Tablet, Cep Telefonu) hazırlanıp kağıda bastırılarak ilgili kişi veya kişilerce ıslak imza ile imzalanması sonucunda oluşan belgeye Orijinal Kağıt Belge denir.
Özel belgeler, resmi belge sayılmasını gerektiren unsurları taşımayan belgelerdir . Ancak, özel belgenin de belge niteliğinin, yani belge sayılması için gereken öğelerin bulunması aranmalıdır. Bu nedenle, belge kavramı ve unsurları ile ilgili açıklamalar özel belgeler hakkında da geçerlidir.
BELGENİN UNSURLARI
Madde gerekçesinde belirtildiği ve doktrinin baskın şekilde kabul ettiği şekliyle belgenin 3 temel unsuru vardır. Bunlar; belgenin yazılı olması, belgenin hukuki değer taşıyan bir içeriğinin olması ve düzenleyicisinin belli olması unsurlarıdır10.
Tarih söz konusu olduğunda ise, geçmişte ne olduğunu ve niçin olduğunu açıklayan, geçmişten kalan her şey belge kabul edilebilir. Belge, olaylardan arda kalan izlerdir. Tarihçi bu izleri takip ederek olayları yeniden inşa eder.
Kamu kurumlarının, kendi aralarında, tüzel kişiliğe sahip kuruluşlar ve gerçek kişilerle çeşitli amaçlarla yaptığı yazılara resmi yazışmalar denir.
Bu sözcük Eski Türkçe belgü “işaret, alamet” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Türkçe anlamı bilinmeyen yazılı örneği bulunmayan *bel- biçiminden Eski Türkçe +gU ekiyle türetilmiştir.
Resmi belge ise kamu görevlisi veya hukuken yetkili kabul edilen görevli tarafından yasa gereğince yerine getirdiği fonksiyona dayanılarak düzenlenen belgedir.” 2 Resmi belgede bulunması gereken kurucu unsurlar olarak, tarih, sayı, düzenleyen kurumun adı (varsa mühür) ve düzenleyenin unvanı, ismi, imzası gibi ...
Senet kavramı yanında, bir üst kavram olarak «belge» kavramı kabul edilmiştir. Senet kesin delil olmakla birlikte, belge kesin delil olmak zorunda değildir. Belge konusunda, Bilgi Edinme Kanunu'ndaki tanım esas alınarak, ona paralel şekilde bilgi taşıyıcısı olabilen her şey belge olarak kabul edilmiştir (m. 199).
Belge Delili. Somut olay anında, olayın birebir, belirli şekillerde bir nesnenin üzerine aktarılması halinde ise belge delilinden söz edilir. Başka bir ifadeyle; delil olayı temsil eden, olay hakkında bilgi veren ve insan yapısı olan bir ispat vasıtasıdır.
Kesin deliller sınırlı sayıda sayılmış olup bunlar; senet, yemin ve kesin hükümdür. Takdiri deliller ise; tanık, bilirkişi, keşif ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 192'ye göre kanunda düzenlenmemiş delillerdir. Belirli bir değeri aşan hukuki işlemler ancak kesin delille ispat edilebilir.
TCK Madde 204 Gerekçesi. Maddede, resmi belgede sahtecilik suçu tanımlanmıştır. Suçun konusu resmi belgedir. Belge, eski dilimizdeki “evrak” kelimesi karşılığında kullanılmakta olup, yazılı kağıt anlamına gelmektedir.
Sertifika, resmi bir geçerliliğe sahiptir ve Milli Eğitim Bakanlığı onaylıdır.
Sonuç olarak belge, nihayetinde bir doküman olmakla birlikte, oluşturulması, paylaşılması saklanması ve imha edilmesine ilişkin özel düzenlemelerin olması ve hesap verebilirliğe katkıda bulunması açılarından dokümandan ayrılmaktadır.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Anne kelimesinin eş anlamlısı ana veya validedir.
İnsana musallat olup onu saptırmaya çalışan ruhanî varlık. Gizli ilimleri bildiğini ve gaipten haber verdiğini ileri süren kişi. Şeytanlarla cinlerin gökten haber öğrenmek amacıyla kulak kabartmaları anlamında bir tabir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri