Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Grizulu ocaklarda en az yüzde kaç oranında metan tespit edildiğinde lağımlar doldurulmaz?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Grizulu ocaklarda en az yüzde kaç oranında metan tespit edildiğinde lağımlar doldurulmaz?

Madde 41 – Ateşleyici, grizulu ocaklarda, lağım deliklerini doldurmadan önce, 25 metre yarı çapındaki bir alan içinde ve özellikle tavandaki boşluklar,çatlaklar ve oyuklarda grizu ölçmesi yapar. Bu ölçmede, % 1 metan tespit edillirse, lağımlar doldurulamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Metan gazı oranı kaç olmalı?

Ancak, patlamayı doğuran ısı kaynağının şiddeti ve süresi, basınç ve kapalı ortamın şekli de patlamayı etkilediğinden, metanın % 4-15 arasında tehlikeli olduğu kabul edilir ve bu oranda metan bulunan havaya madencilikte grizu adı verilir. % 4 metan konsantrasyonunun altında patlama olmaz ve grizu bulunduğu yerde yanar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Ocaklarda en az yüzde kaç oksijen bulunmalıdır?

Maden ocağı havasında % 19 dan az oksijen, % 2 den çok metan, % 0.5 den çok karbondioksit, 50 ppm (%0.005) den çok karbonmonoksit ve diğer tehlikeli gazlar bulunan yerlerde çalışılmaz. Terk edilen veya yeterince havalandırılamayan yerler çalışanların girmesini önleyecek biçimde kapatılır ve uyarı işareti konulur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: prosafety.com.tr

Metan oranının yüzde kaçı geçmesi durumunda ocaklarda çalışmaya müsaade edilmez?

MADDE 8 - Havasında %19' dan az oksijen, %2' den çok metan, %0,5' den çok karbondioksit, 50 ppm (%0,005) den çok karbonmonoksit ve diğer tehlikeli gazlar bulunan yerlerde çalışılamaz. 8 saatlik çalışma için müsaade edilen en yüksek hidrojensülfür oranı 20 ppm (%0,002) dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: taskomuru.gov.tr

Metan oranı yüzde kaçı geçen kömür ocaklarıyla kükürt tozu bulunan kükürt ocaklarında elektrikli lokomotifler kullanılmaz?

Taşıma yollarındaki hava içinde patlamaya neden olabilecek miktarda kömür tozu bulunan veya metan oranı % 0.3'ü geçen kömür ocaklarıyla kükürt tozu bulunan kükürt ocaklarında, elektrikli lokomotifler kullanılmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: egitim.druz.com.tr

MADEN İŞYERLERİNDE İSG 3 BÖLÜM

İlgili 20 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kömür ve kükürt ocaklarında aşağıdakilerden hangisi ile çalışan lokomotiflerin ve araçların kullanılması yasaktır?

Madde 65 – Kömür ve kükürt ocaklarında, benzinli lokomotiflerin ve benzinle çalışan araçların kullanılması yasaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Belli oranlardaki metan gazıyla havanın karışarak oluşturduğu patlamaya ne ad verilir?

Grizu patlaması, belli oranlardaki metan gazıyla havanın karışarak oluşturduğu patlamadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Metan gazı yüzde kaç?

Metan, normal sıcaklık ve basınçta gaz halinde bulunan, kokusuz bir bileşiktir. Kimyasal formülü CH4'tür. Doğal gazın %95'ini oluşturmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: climatechange.boun.edu.tr

Grizu karışımı nedir?

Grizu, maden ocaklarının galerilerinde bulunabilen ve belirli konsantrasyonlara eriştiğinde patlayıcı hale gelebilen yanıcı gaz. Bu gaz çoğunlukla kömür madeni metanıdır. %4-15 arası metan ile havanın birleşmesinden oluşan bu karışım, 650 °C'de 2 fazlı bir yanma gerçekleştirir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Grizu tehlikesi olan ortamlarda neler yapılması gerekir?

Grizulu madenlerde doğal havalandırma yerine mekanik havalandırma yapılmalıdır. Ortamdaki metanın tahliyesini sağlamaya yeterli havanın geçişine imkan verecek kesitte taban, tavan yolları oluşturulmalıdır. Aynaların havalandırılmasında temiz hava kullanılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: csgb.gov.tr

1 yanma olayının gerçekleşebilmesi için ortamdaki oksijen oranı en az kaç olmalıdır?

Ortamdaki Oksijen miktarının % 16 civarında olması yanma olayı için gerekli ortalama değerdir. Yanıcı Madde : Gazlar : Doğal gaz, Propan, Bütan, Hidrojen, Asetilen, Karbonmonoksit,vb.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: efkimya.com

Yanmanın devam etmesi için en az yüzde kaç oksijene ihtiyaç vardır?

Bu oran yanmanın başlaması için yeterlidir. Yanmanın devam edebilmesi için ortamda, gaz yangınlarında %12, katı ve sıvı yangınlarında ise % 16 oranında oksijen olması gerekir. ulaşması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: itfaiye.ibb.gov.tr

Alevli yanma için oksijen seviyesi en az yüzde kaç olmalıdır?

Yararlanmak amacı ile ateş dışında oluşan ve kontrolden çıkmış yanma olayına “YANGIN” denir. Bir cismin yanabilmesi için, en az ortamda % 14- 18 oranında OKSİJEN bulunması gereklidir. (Normal şartlar altında, havada bulunan OKSİJEN oranı % 21'dir.)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: batman.edu.tr

Grizu patlaması nasıl önlenir?

Grizu patlaması, madenlerde kaza sonucu en fazla ölümün sebebi. Risk, özellikle yaşlı kömür damarlarında çok yüksek. Grizu kaynaklı patlama riskinin önlenmesi için madenin havalandırılması ve gaz yoğunluğu seviyesinin kontrolü büyük önem taşıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: trthaber.com

Maden ocağında 1 Kot kaç metre?

Bu terim madencilikte temel ile zemin arasındaki yüksekliği gösterirken kullanılır. Bartın Valisi Nuratç Arslan'ın açıklamasında bahsettiği -300 kot, yerin 300 metre altını ifade etmektedir.Bartın Valisi Nurtaç Arslan, Bartın'daki maden ocağında meydana gelen patlamayla ilgili, "İşletmemizde bir patlama meydana geldi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haber61.net

Maden ocağında grizu patlaması neden olur?

Gözenek ve çatlaklarında biriken metan gazının maden ocağına yayılması patlama, yangın ve boğulma gibi farklı felaketlerle sonuçlanabiliyor. Bazı durumlarda büyük hacimde metan gazı, kömür tozuyla birlikte aniden ortama püskürebiliyor. Bu, yeraltındaki maden ocakları için en önemli risklerden biri olarak görülüyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bbc.com

Grizu gazı kokar mı?

Yönetmeliklere göre yeraltı çalışmalarında patlayıcı ortama zemin hazırlayacak miktarda metan gazı çıkma ihtimalinin olduğu yerler grizulu kabul ediliyor. Kimyasal formülü CH4 olan metan renksiz, kokusuz ve yanıcı bir gaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.euronews.com

Grizu patlaması nerede olur?

Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda meydana gelen patlamanın ilk belirlemelere göre grizu nedeniyle yaşandığı açıklandı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Metan gazı en çok nerede bulunur?

Doğal metan hem zemin altında hem de deniz tabanı altında bulunabilir. Yüzeye ve atmosfere ulaştığında atmosferik metan olarak bilinir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

LPG metan gazı içerir mı?

LPG, propan ve bütan oluşturan karbon ve hidrojen atomlarından oluşmaktadır. Bu doğal gaz en basit karbon ve hidrojen molekülü olan daha hafif metandan oluşur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ecepetrol.com

Madende metan gazı nasıl oluşur?

Metan gazı kömür oluşumu sırasında açığa çıkmadan önce kömür yapısındaki çatlak ve mikro gözenekler içerisinde belirli bir basınç altında bulunmaktadır. Bu basınç, üretim çalışmaları sırasında değişebilir ve bunun sonucu olarak yeraltında metan salınımı gerçekleşebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Yanıcı toz bulunan maden ocaklarında toz patlamasına karşı ne kullanılır?

2. Yanıcı toz bulunan maden ocaklarında toz patlamasına karşı gerekli tedbirler alınır ve yalnız bu tür ocaklar için uygun olan patlayıcı maddeler ve ateşleyiciler kullanılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: isgturkiye.com

Metan gazı ne sonucu oluşur?

Metan oluşumunun hem doğal hem de insan kaynaklı nedenleri vardır. Küresel emisyonun yaklaşık üçte biri, organik maddelerin büyük miktarlarla çürümesiyle metan üreten sulak bölgelerde meydana gelir. Tarım sektörü, insan kaynaklı metan oluşumunda en büyük paya sahiptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.euronews.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT