Bu sorun genellikle erkeksi görünümün tam olmaması ve gerçek yaşından daha genç göstermesidir. İlk olarak küçük kılsız alanların oluşmasıyla kendini gösterir. Bu gibi dökülmeler saç, göğüs gibi vücudun herhangi bir yerini etkileyebilir.
Erkekte sakal çıkmaması durumu köse sakal olarak adlandırılır. Bu durumda hormonların eksikliği söz konusu olabilir. İlgili tedavinin yapılması için bazı tetkikler yapılır ve tedavi sonucunda sakalın çıkması mümkün olabilir. Halen mümkün olmuyorsa sakal ekimi yöntemi tercih edilebilir.
Köselik, vücudun tüy çıkan bölgelerindeki kıl miktarının az olması ya da hiç olmaması durumudur. Köselik, genetik ya da hormonal nedenlerden kaynaklanabilir. Genetik nedenler ekarte edildikten sonra, mutlaka hormonal nedenler araştırılmalıdır.
Bazı bünyelerse genetik olarak sakalsız yani köse olmaktadır. Köselik sorunu olan kişilerin testosteron seviyesi normalse bu konu çok dert edilmemelidir. Sakalsız olmak tıraş olma zorunluluğunun olmaması yönünden erkekler için büyük bir nimettir.
testosteron yetersizliği nedeniyle köselik varsa evet, çocuk sahibi olamayabilir. ancak her köse kısır olsa kızılderililer var olamazdı, bu da bir gerçek.
İlgili 26 soru bulundu
Köse kelimesi anlam olarak, erkeklerin sakal ya da bıyığının çıkmamasını anlatmak için kullanılan bir kavramdır. Köse kelimesi için ayrıca seyrek sakalı olan ifadesi de kullanılmaktadır. Türk Dil Kurumuna göre köse kelimesi, bıyığı ve sakalı çıkmayan ya da seyrek çıkan erkek olarak açıklanmaktadır.
Sakalın erkeklik ve maskülenite sembolü haline geldiği günümüzde erkeklerin sakalının çıkmaması yani köselik dediğimiz durum, adeta korkulu bir rüya. Sakal ekimi, saç ekimine benzer şekilde, plastik cerrahlar tarafından yapılması gereken, planlaması çok hassas ve estetik bir cerrahi operasyondur.
Ergenliğe girilen yaş her kişide farklılık gösterebileceği gibi kişinin sakal çıkarma yaşı da 17 olabilir. 17 yaşında sakal nasıl çıkar sorusunun cevabı hormonal düzeyler ve kıl köklerinin uyarılması ile iç içe olan birkaç süreçten oluşur. Tıraş sıklığı ile de yayılma gözlemlenebilir.
Erkeklerde sakal gelişimi ortalama 21 yaşına kadar devam eder (bu rakam bazı kişilerde farklılık gösterebilir, ailenizde erkeklerin sakallarının kaç yaşına kadar uzadığını araştırın).
Erkeklerin yüz hatlarının daha estetik görünmesine katkı sağlayan sakalların, normal koşullar altında ergenlik ile yirmi beş yaş arasında tam gelişimini sağlaması beklenir. Sağlıklı ve genetik olarak yatkın bireylerde ise sakalların tam gelişimi yirmi yaşların başında tamamlanır.
Erkeklerde ise ergenliğe giriş 11 yaş civarında başlar, testis hacmi 4 mL üstüne çıkar. Kasık ve koltuk altı tüylenmesi 12 yaştan sonra izlenir. 17-18 yaş civarında sakal ve bıyıklar çıkmaya başladığında ergenlik sonuna gelinmiş demektir.
Ayrıca 15 yaşta çıkması çok normal.
Bu süreç herkes için farklı işler. Araştırmalar, çoğu erkeğin yüz kıllarını 12 ile 19 yaş arasında tıraş etmeye başladığını gösteriyor. Yani daha zamanınız olabilir.
Yüz paso jilet. Bu mesaj silindi. Jilet vurmanın veya bir şeyler sürmenin sakal çıkmasına faydası yoktur. Jilet vurmanın veya bir şeyler sürmenin sakal çıkmasına faydası yoktur.
Jiletle kesilen sakallar daha gür çıkar mı dediğimizde ve araştırma yaptığımızda özellikle 2005 yılında yapılan klinik araştırma bu konuda çözüm ortaya koymuştur. Sakalların daha gür çıkması ve daha hızlı büyümesi konusunda tıraş olma ile hiçbir bilimsel bağ bulunamamıştır.
1. Aslında herkes sakal bırakabilir. Şimdi çoğu erkek sakalları uzamadığı için kıl foliküllerini suçlayacaktır. Fakat, kadınlar da dahil olmak üzere herkes kıl folikülüne sahiptir.
Hastane.Com.Tr Doktoru Hastane.com.tr. Ergenlik suresinde sakal çıkması 15-22 yaşları arasındaki bir süreçte olur. Fakat birtakım hormonal bozuklukta bu durum gecikebilir. Bu durumda yapılması gereken şey bir dermatoloji uzmanından yardım alabilirsiniz.
Sakal çıkarma badem yağı ile yapılmaktadır. Özellikle de tatlı badem yağı sakal çıkarma konusunda çok güçlüdür. Tatlı badem yağını, sakallarınıza masaj yaparak sürmeniz önerilir. Haftada 2 kez masaj yoluyla tatlı badem yağı kullandığınız durumda, sakal kökleri canlanacak ve sakalların uzamasına yardım edecektir.
Ezilmiş sarımsak ve zeytinyağını bir kapta karıştırarak sakallarınızın üzerine sürebilirsiniz. Düzenli kullanım sonucunda sakallarınızda gürleşmeler meydana gelecektir. Sarımsağın kıl köklerini besleme özelliği mevcuttur. Zeytinyağı ise; cildin nem dengesini koruyarak ihtiyaç duyulan pürüzsüzlüğü cilde kazandırır.
Bilimsel olarak açıklamak gerekirse sakal kılları her ay yaklaşık 1,2 cm uzar. Bu nedenle, sakal uzatmanın en iyi yöntemi uzayan sakalı şekillendirmeye ve bir stil kazandırmaya başlamadan önce bu aşamadan geçmektir.
Tıraş Sonrası Yapılacak İşlem
Seyrek sakala sahip kişiler, tıraş sonrasında bazı uygulamalar yaparak sakallarının gürleşmesini sağlamaktadır. Tıraş işleminden sonra tıraş edilen bölgeye bir parça buz sürmek, yüzdeki gözenekleri açar. Bu da sakalların daha gür çıkmasını sağlar.
Ortalama olarak sakal kılları her ay yaklaşık 1,2 cm uzar. Günde ortalama 3 veya 4 milimetre uzayan sakallar 3 günde 0,12 cm olacak bir boyuta ulaşır.
Hormonlarda bir sorun olmadığı halde hormon tedavilerinin uygulanması sakalları çıkarırken saçları dökebilir, vücudun genel dengesini bozabilir, sivilcelere ve bunlardan kaynaklı yara izlerine neden olabilir. Bu nedenle uygulanmaz. Erkeklerde sakal- bıyık tamamen çıkmayabilir ya da seyrek, dağınık ve zayıf çıkabilir.
Ancak ergenlik döneminde artması gereken seks hormonu testosteron azlığına bağlı bir köselik durumu söz konusuysa, o zaman dışarıdan testosteron hormonu takviyesi gerekir. bunun için testosteron hormonu içeren tabletler, jeller, kremler, yapıştırma batları ve kas için uygulanan testosteron preparatları vardır.
Kısa sürede ve doğal yöntemlerle daha gür sakal çıkartmak istiyorsanız; Badem yağı sürün, hindistan cevizi yağı karışımı kullanın, okaliptus yağı kullanın, sarımsak sürün, amla yağı karışımı uygulayın, tarçın ve limon suyu karışımı deneyin, jilet vurun, sakal ektirin ve sakal serumlarından yararlanın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri