Yani bir rakibi ya da bir düşmana işaret eder. Ancak özellikle hasım kelimesi düşman ifadesi ile daha fazla tercih edilmektedir. ''Hasmım bugün İstanbul'a gelmiş.'' Bu iki anlamı üzerinde hasım kelimesini amaca göre farklı yerlerde kullanabilirsiniz.
HÂZİM. (ﻫﺎﺯﻡ) sıf. ve i. (Ar. hezm “bozguna uğratmak”tan hāzim) Düşmanını kesin şekilde yenen, mağlûp eden, bozguna uğratan (kimse).
Hasım ve hısım kelimeleri toplumumuz tarafından sık sık kullanılmaktadır. Bu kapsamda hasım ve hısım zıt anlamlı iki kelimedir. Birisi dost diğeri ise düşmanları nitelemek için kullanılmaktadır.
Dişine göre DEYİMİ AÇIKLAMASI
Yapabileceği, gücünün yeteceği, becerebileceği, uygun bir durumda. “Tam da dişime göre, onu yenebilirim.”
Arapça χṣm kökünden gelen χaṣm خصم “düşman, muhalif, hukuki bir işlemde karşı taraf” sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Ortak şekilde her iki anlamda karşı tarafı göstermektedir. Yani bir rakibi ya da bir düşmana işaret eder. Ancak özellikle hasım kelimesi düşman ifadesi ile daha fazla tercih edilmektedir. ''Hasmım bugün İstanbul'a gelmiş.''
İnsana muhalefet eden ve karşı çıkan kişiler hasım olarak nitelendirilir. Hasmane ise, dostça davranmayan ve itiraz eden demektir.
Arapça χṣm kökünden gelen χaṣm خصم "düşman, muhalif, hukuki bir işlemde karşı taraf" sözcüğünden alıntıdır.
Türk Dil Kurumu açısından toy kelimesine karşılık olarak, 'Gençliği sebebiyle görgüsüz ve beceriksiz kişi' anlamı gelmektedir. Henüz hayatı öğrenememiş ve farklı konular hakkında nasıl davranacağını bilmeyen bireyler için kullanılır.
Türk Dil Kurumuna göre haspam, uygunsuz ve yakışıksız nitelik taşıyan kızlar ve kadınlar için kullanılmakta olan bir kelimedir. Kadınlara hakaret içeren bir kelimedir. Kullanımı ve söylemi uygun olmayan bir sözcüktür. Haspa kelimesi de tıpkı haspam kelimesi gibi kullanılmakta olan ama şaka yollu söylenen bir kelimedir.
Düşman kelimesinin, eş anlamlıları şu şekildedir; hasım, yağı. Düşman kelimesinin zıt anlamlısı, dost kelimesidir. Hasım, yağı ve düşman kelimeleri birbirleri yerine rahatlıkla kullanılabilir.
Gösterişli, muhteşem
Kıran, ezen, parçalayan. 2. Haşmet sahibi olan.
Noksan kelimesi anlam olarak, herhangi bir şeyde olmayan bir durumu belirtmek için kullanılan bir kavram olmaktadır. Noksan kelimesi halk arasında eksik olan eksiği bulunan şeklinde ifade edilmektedir. Bu kelime bazen bilgi eksikliğini bazen de insan davranışlarındaki eksikliği belirtmek için kullanılmaktadır.
Hazım TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,biyoloji Sindirim. Benimseme, kabul etme.
hazımlı ne demek? Yersiz davranışlara, dokunaklı sözlere aldırmayan, içi geniş (kimse).
Hem değişik hem de anlamı güzel olduğundan anne baba adayları tarafından sıkça tercih edilen isimler arasında yer alıyor. İşte Türk Dil Kurumu'na göre Hazım isminin anlamı; Sindiren, sindirici kimse.
sıf. ve i. (ay-mak'tan isim-fiil ekinin kalıplaşmasıyle ay-maz) halk ağzı. Etrâfında olup bitenlerden haberi olmayan, gāfil.
Menzil kelimesinin ilk anlamı konaktır. Bunun dışında iki yer arasındaki mesafe için de menzil kelimesi kullanılır. 2- Yolcular çok yoruldukları için bir an önce menzile ulaşmak istiyorlardı.
'İlmü'l-beşer ifadesi, insanın tabii hallerinden bahseden ilim demektir. Yine beşer; dış deri, derinin dış kısmı, görünen yüzü anlamına gelir. Böylece derisinin dış yüzeyi tüysüz ve kılsız olan insan, diğer hayvanlardan ayrılmış olur.
Düşmanları ifade etmek için kullanılan hasım kelimesi tam olarak nedir, hasım olmak ne demek detaylarıyla birlikte haberimizde bulabilirsiniz. Hasım kelimesi dilimize Arapça'dan gelmiş olup düşman anlamına gelir. Bir işte, yarışta veya davada karşı taraf, dâvâlı, rakip anlamlarına geliyor.
“Yâ Kamer-i Benî-Haşim (Ey Haşimoğulları'nın ay yüzlü güzeli)” Alemdâr ve Sâkî ve Şehîd-i #Kerbela Hz. Ebu'l-Fazl #Abbas. #HzHüseyn efendimiz, kardeşi Hz Abbâs Kerbela'da şehid olduğunda buyurdu ki: “Şimdi belim büküldü!”
hasim / hasîm / hâsim
Hasım olan, husumet eden, düşmanlık eden.
Hasmane kelimesi düşmanca anlamı taşır. Herhangi bir kişiye de olay karşısında ona karşı beslenen düşmanlığı ifade eder. Aynı zamanda düşmanca bir tavır olarak da ön plana çıkan anlama sahiptir.
[1] ortaya çıkmak, türemek.
HASBİNALLAH – HASBÜNALLAH
(ﺣﺴﺒﻨﺎ ﺍﻟﻠّﻪ) ünl. (Ar. ḥasbuna'llāh) “Allah bize yeter” demek olup dilimizde ne yapılacağı bilinmeyecek kadar âciz kalınan durumlarda şaşkınlık ifâdesi olarak kullanılır: “Hasbinallah, bu çocuk deli mi, yaptığı işe bak!”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri