Patenti alınan buluş sadece bir kişi ya da şirket tarafından üretilebilir, kopyalanabilir ve satılabilir. Buluşun kendisine ait olduğunu patent başvuru sürecinde kanıtlayan ve patent alan taraf buluşa dair her türlü kullanımda hak sahibi konumundadır.
Patent veya faydalı model belgesini aldıktan sonra herhangi bir işlem yapmaya gerek var mıdır? Belge aldıktan sonra öncelikle yıllık yenileme harçlarının mutlaka ödenmesi gerekir. Ayrıca 3 yıl içinde söz konusu ürünün kullanıldığına dair kullanım belgesinin Türk Patent Enstitüsüne verilmesi gerekir.
Patent, ürün veya buluş sahibine, icat ettiği ürünün satışı, pazarlanması, çoğaltılması, bir benzerinin üretilmesi gibi alanlarda ayrıcalıklar getiren resmi bir belge ve unvandır. Makineler, araçlar, aygıtlar, kimyasal bileşikler ve işlemleri ile her türlü üretim yöntemleri, patent korumasının kapsamındadır.
Patentini almış olduğunuz ürünün her türlü hakları size ait olacaktır. İstediğiniz şekilde tasarlayabilir ve dilediğiniz şekilde patentini başkalarına devredebilirsiniz. Ayrıca patent alınarak, başka kişilerin ürün üzerinde hak iddia etmesini engellersiniz.
Başvuru Yöntemi ve İşleyiş
Patentin koruma süresi, başvuru tarihinden itibaren incelemesiz olanlar için 7 yıl incelemeli patentlerde ise 20 yıldır.
İlgili 27 soru bulundu
Patent; bir icadın, keşfin, tasarımın veya buluşun belirli bir süre için yasal koruma altına alınmasıdır. Bu koruma, icadın sahibine; üretim, kullanım ve ticaret konusunda özel haklar sağlar. Belirtilen süre boyunca sadece icadın sahibi tarafından kullanılabilir ve satılabilir.
Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 14,75 lira, marka tescil ücreti 436,78 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 6,27 lira oldu. Tasarım tescil başvuru ücreti ise 71,95 lira olarak tespit edildi. Tebliğ 1 Ocak 2022'de yürürlüğe girecek.
Buluşun ekonomik faydalarından sadece buluş sahibinin yararlanmasına imkan vererek, rakiplerine karşı teknik ve ekonomik üstünlük kazandırır. Mülkiyet hakkı sağlayan bir hak olarak devir alınabilir ve devir edilebilir. Söz konusu buluştan başkalarının (rakiplerin), yararlanmasını yasaklama hakkı sağlar.
Keşifler, bilimsel teoriler, matematik yöntemleri, zihni faaliyet ile ilgili ticari, mali ve ekonomik konular, şans oyunları, edebiyat ve sanat eserleri, kamu düzenine ve genel ahlaka aykırı buluşlar gibi konular patent koruması dışında kalmaktadır.
Sınai mülkiyet açısından; buluşunuzu tescille koruma altına aldığınızda, rakip firma – ürünlere karşı bir korunma alanı oluşturursunuz. Bu koruma alanı, muhtemel taklitlere karşı sizi yasal anlamda hak sahibi haline getirir. Hukuksal anlamda ihtilaf yaşadığınızda net bir savunma aracıdır.
2 çeşit patent vardır. Bunlar; İncelemeli Patent Tescili. İncelemesiz Patent Tescili.
Buluşunuzun patentini almazsanız, teknolojiyi lisanslama, satma veya transfer etme olanakları ciddi şekilde engellenecektir; gerçekten, fikri mülkiyet (patent) hakları olmadan, teknoloji transferleri imkânsız değilse de zor olurdu.
Patent Süresi Bitince Ne Olur? 20 yıllık koruma süresi bittiğinde artık patent serbest kalır ve korumanın uzatılma ihtimali kalmaz. Patentle korunan bilgi serbest bilgi olmuştur ve herkes serbestçe kullanır.
Marka tescil işlemlerinin sonuçlanması ortalama 8 ila 10 aydır. Türk Patent Enstitüsüne eksiksiz olarak yapılan marka başvuruları veri giriş, mal ve hizmetlerin kodlanması, arama ve inceleme aşamalarından sonra red için herhangi bir neden bulunmaması halinde üç ay süre ile Resmi Marka Bültenin 'de yayınlanır.
Ticari faaliyeti olmayan bir gerçek ya da tüzel kişinin marka tescili yaptırması kural olarak mümkün değildir. Patent ise çok genel anlamda buluş korumasıdır.
Türkiye'de patent tescilinde yetkili kurum hangisidir ve bu işlemleri kimler yapabilir? Ankara'da bulunan Türk Patent Marka Kurumu (TPMK) , bu konuda kanunlarla yetkili kılınmıştır.
Bir buluşun patentinin alınabilmesi için; o buluşun daha önce bir benzerinin yapılmamış olması, Endüstriyel kullanıma uygun olması, Buluş basamağına sahip olması.
Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılacak olan başvuru doğrudan başvuru sahibinin kendisi tarafından ya da Türk Patent ve Marka Kurumu'nun vekili olan yetkili kuruluşların aracılığıyla yapılabilir.
diye sorduğumuzda Tarım dâhil sanayinin her alanında yenilik, tekniğin bilinen durumunu aşan ve sanayiye uygulanabilirliği tanımlanan kimyasal maddeler ve usuller dâhil buluşlar patent verilerek korunan buluşladır.
Patent: Tarimda ve sanayide kullanilmak üzere icat edilen buluslara verilen koruma belgesine patent denirken maddeler ve usuller hariç patente konu olabilecek teknik gelisme niteligine sahip bütün ürünlere verilen koruma belgesidir.
Türk Patent'e Ödenen Resmi Ücretler
3. ve sonraki her sınıf için 1.142 TL'dir. Türk Patent'e ödenecek diğer ücret ise, resmi marka tescil ücretidir. Bu ücret, markanın tesciline karar verilmesi halinde ödenmekte olup, başvuruda seçilen sınıf sayısından bağımsız olarak, 2023 yılı için 2.536 TL'dir.
Patenti alınmak istenen buluşun daha önce yapılmamış olması gerekir. Aynı zamanda buluşun sektörde faaliyet gösteren birinin basitçe üretebileceği bir araç olmaması da önem taşır. Bu kriterler dahilinde başvuru değerlendirilir ve onaylandığı takdirde patent belgesi alınır.
Marka tescil başvurusunu ilk kez 2022 yılında yapacak olanların maliyet hesabı ise şöyledir: -Tek sınıflı marka başvurusu yapılacaksa 380,00 TL ve 1.020,00 TL olmak üzere toplamda 1.400,00 TL Türk Patent ve Marka Kurumu'na ödenecek başvuru ve tescil ücretidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri