Bekir kabilesinin İslâm tarihi açısından asıl önemi Hz. Peygamber'in süt annesi Halîme'nin bu kabileye mensup olmasıdır. Resûl-i Ekrem'in amcası Hamza da Benî Sa'd'dan bir ailenin yanında büyümüştü. Bu kabilede süt emzirilen çocuklara Sa'dî lakabı verilirdi.
İslâm telif geleneğinde, sahasında tanınmış şahsiyetlerin biyografilerini konu edinen telif türü.
İbn Sa'd, hadis otoritelerinin büyük bir kısmı tarafından güvenilir bir ravi olarak kabul edilmiştir. Alanının uzmanı âlimler onun şerefli, faziletli, doğru sözlü ve genellikle sika bir şahsiyet olduğunu söylemişlerdir. Büyük hadis alimi Hatîb el-Bağdâdî: “İbn Sa'd; ilim, fazilet ve adalet ehlidir.
İslâm telif geleneğinde, sahasında tanınmış şahsiyetlerin biyografilerini konu edinen telif türü. Velîlerin daha çok kerametlerinin anlatıldığı eserlerin genel adı. Fars ve Türk edebiyatlarında şairlerin biyografilerine dair eserlerin ortak adı.
Zanaatkarların, müzisyenlerin, din bilginlerinin, şairlerin ve düşünürlerin hayatını anlatan mensur eserlere tabakat denir.
İlgili 22 soru bulundu
Âlimlerin, hocaları ile onlardan okudukları kitapların adını alfabetik olarak kaydettikleri eserlerin ortak adı.
Tabaka kelimesinin “kışla” anlamında ilk defa I. Baybars döneminde Kahire'de Kal'atülcebel ve çevresinde inşa edilen kışlalar için kullanıldığı bilinmektedir. Tabakalar özellikle el-Melikü'n-Nâsır Muhammed b. Kalavun devrinden itibaren önem kazanmış ve bunlara yeni ilâveler yapılmıştır.
İbn Sa'd (777, Basra - 16 Şubat 845, Bağdad), 8. ve 9. yüzyıllarda yaşamış hadis, siyer, tarih ve neseb bilgini. İslam dünyasında meşhur olan Tabakat (Kitâbu't-Tabaķaü'l-Kebir) adlı kitabıyla bilinir. Basra'da tabiin ve tebeu tabiinden olan alimlerden ders aldı.
Yani et Tabakatül Kübra .. Bu ismin ifade ettiği mana; Büyük Biyografi olabilir. Ayrıca; Bir Menkıbeler Manzumesi, manasına da alınabilir.. Esere verilen bu isim, kendisinden sonra gelen, ulema tarafından verilmiş olması ihtimali, kuvvetlidir.
Bu şahıslar Mekke, Medine, Kûfe, Basra gibi İslam coğrafyasının pek çok önemli şehrinde bulunmaktaydılar. Tarihçi kimliğiyle tanınan Muhammed b. Sa'd (230/845), bu râvileri Kitâbü't-tabakâti'l-kebîr (et-Tabakâtü'l-kübrâ) isimli eserinde kaydetmiş, haklarında çeşitli cerh-ta'dîl ifadeleri kullanmıştır.
Sonra bunları takip edenlerdir, sonra da onları takip edenlerdir." sözünün anlam ve önemi çerçevesinde âlimler tarafından yazılan tabakat, İslâm geleneğinde sahâbe, tâbiîn, âlimler, edip, şair ve sanatkârlar, sûfîler, düşünürler ve ayırıcı niteliklere sahip olan kişilerden söz eden eserleri ifade eder.
İbn Sa'd (777, Basra - 16 Şubat 845, Bağdad), 8. ve 9. yüzyıllarda yaşamış hadis, siyer, tarih ve neseb bilgini. İslam dünyasında meşhur olan Tabakat (Kitâbu't-Tabaķaü'l-Kebir) adlı kitabıyla bilinir.
Yani et Tabakatül Kübra .. Bu ismin ifade ettiği mana; Büyük Biyografi olabilir. Ayrıca; Bir Menkıbeler Manzumesi, manasına da alınabilir.. Esere verilen bu isim, kendisinden sonra gelen, ulema tarafından verilmiş olması ihtimali, kuvvetlidir.
Tabaka kelimesinin “kışla” anlamında ilk defa I. Baybars döneminde Kahire'de Kal'atülcebel ve çevresinde inşa edilen kışlalar için kullanıldığı bilinmektedir. Tabakalar özellikle el-Melikü'n-Nâsır Muhammed b. Kalavun devrinden itibaren önem kazanmış ve bunlara yeni ilâveler yapılmıştır.
Tabakalar, hal tercümesi kitabı. Arapça bir kelime olan tabakat, tabaka kelimesinin çoğuludur. Kelime olarak tabaka, sıra halinde üst üste konulmuş şeylerden her biri, kat, derece, zümre, sınıf, nesil, kuşak, tek yapraktan ibâret kağıt, cepte taşınan, tütün ve sigara konulan kutu manaları için kullanılır.
Buhârî ya da tam künyesiyle Ebû Abdillâh Muhammed bin İsmâîl bin İbrâhîm el-Cu'fî el-Buhârî (810, Buhara - 869, Semerkant), Buharalı Fars bir muhaddistir.
Ensâb “soy” anlamına gelen neseb kelimesinin çoğuludur. Bir görüşe göre yalnız baba tarafından, diğer bir görüşe göre ise hem baba hem anne tarafından olan akrabalık bağına nesep denilir.
Melhame-i Kübra, kelimenin tam anlamıyla En Büyük Savaş anlamına gelir. Arapça'da melḥame veya melḥamat (çoğulu malāhim), hatırı sayılır vahşet ve öldürme içeren şiddetli bir savaşı, böyle bir savaş, kanlı çarpışma veya katliam içindeki benzer bir savaşı ifade edebilir.
İnsan hayat yolculuğunda, dünya misafirhanesinde iken, yaratılış gayesine uygun davranıp davranmadığına göre de, ebedî mekânında muamele görecektir. İşte Ayetü'l-Kübra isimli risale, yolculuğa başlamış ve dünyaya misafir olmuş bir insana, kâinattan Yaratıcıya dair bilgileri anlatmaktadır.
Kur'ân-ı Kerîm'de Bedir Gazvesi veya kıyamet günü için kullanılan bir tabir. Hz. Peygamber ile Mekkeli müşrikler arasındaki ilk savaş (2/624).
Gelecekte ortaya çıkacak sosyal kargaşa, iç savaş gibi önemli olaylar ve kıyamet alâmetlerine dair haberlerle bunlara ilişkin literatürü ifade eden terim.
Kur'ân-ı Kerîm'de mahiyeti ve muhtevası kapalı olan lafızların açıklanmasını amaçlayan telif türü. Sözlükte “gizli ve kapalı olmak; kapalı bırakmak” anlamlarındaki ibhâm masdarından sıfat olan mübhem kelimesi “kapalı bırakılan, mahiyeti bildirilmeyen şey” demektir (Lisânü'l-ʿArab, “bhm” md.; Kāmus Tercümesi, IV, 195).
Bu bilgiler doğrultusunda emâlî kavramına şöyle bir tanım yapabiliriz: Emâlî, “Bir âlimin belli günlerde başta hadis olmak üzere, Arap dili, tefsir, fıkıh ve diğer ilimlerle ilgili bil- gilerini ders halkasındaki öğrencilerine yazdırmasıyla ortaya çıkan bir eser türüdür.”
Kur'an'da ayet kavramı sadece iki yerde “kübrâ” kelimesiyle kayıtlı geçmektedir. 1 Bu ifadenin geçtiği bağlama bakıldığında, birincisinin Hz. Musa (as), ikincisinin de Hz. Muhammed (sav) ile ilgili olduğu görülmektedir.
İşte, Kübra ismi Kuran'da geçiyor mu sorusuyla ilgili bazı detaylar. Kübra ismi, en büyük, büyük olan, daha büyük (Ekber'in müennesi) anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri