Peygamber'in (s.a.v.) “Ben namazı nasıl kılıyorsam, siz de öyle kılın.” demesi ve kendi kıldığı gibi namaz kılınmasını istemesi fiilî 34 sünnete örnek gösterilebilir.
Resimli Kuran Ayet Mealleri - “Ben namazı nasıl kılıyorsam siz de öyle kılın.” (Buhârî, Ezân, 18, Edeb, 27, Ahâd, 1) | Facebook.
Sünnet, Hz. Peygamber'in her yaptığı değil “peygamber sıfatıyla yaptığı” ve mü'minlerden de yapılmasını istediği fiillerdir. Bu nedenle onun yaptığı her şeyi veya söylediği her sözü sünnet zannetmek ciddi sıkıntılara yol açabilir.
Vasfi sünnetler de kendi içerisinde ikiye ayrılır. Hz. Muhammed'in güzel ahlakından deliller taşıyan huylarına huluki, fiziksel özelliklerini anlatan hadislere ise hulki sünnet denir.
Muhammed'in fiili sünnetlerini referans alan Sünnilik mezhebini benimsemiş olan kişilere Sünni denir. Bazı kaynaklarda Ehl-i Sünnet olarak geçen Sünniler, kelam, fıkıh ve hadis gibi ilimlerde önce Kuran'ı Kerim'e, sonra Hz. Muhammed'i sünnetine başvurur.
İlgili 31 soru bulundu
Öfkeyi dizginlemenin bazı yollarını da sevgili Peygamberimiz öğretmiştir. Onun bildirdiğine göre öfkeli insan ayaktaysa oturmalı, oturduğu yerde öfkesi geçmemişse yatmalıdır. Allah Resulü başka bir hadislerinde, öfkelenen kimsenin abdest almasını tavsiye etmiştir.
Prof. Dr. M. Saim Yeprem (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi): “Peygamber efendimizin yüzme, binicilik, ok atma gibi maharetleri vardı.
“Peygamber Efendimiz'in (asm) en büyük sünneti; iman ve Kur'ân hakikatlarını yayması, talim ve tatbîk etmesidir” dedi. Sonra İmam-ı Âzam Hazretlerinin “Fıkhu'l Ekber” isimli eserini misal gösterdi.
- Cibillî fiiller / Hz. Peygamberin (asm) yürümek, oturmak, kalkmak gibi fiilleri. Bunlarla amel etmek mubahtır. Bunlara adab da denir.
c) nâfile namazlar olmak üzere üç çeşittir. Hz. Peygamber'in sünnetiyle sabit olan namazlar da vâcip olan ve vâcip olmayan kısımlarına ayrılır. Farz veya vâcip olan namazların dışındaki namazlara nâfile namazlar denir ve farz namazların öncesinde veya sonrasında kılınan sünnet namazlar nâfile namaz kapsamında yer alır.
1- Pazarlık yapmak. 2- Alçak gönüllü olmak. 3- Latife yapmak ve kahkaha ile gülmemek.
İslam âlimlerinin çoğunluğu, sünnet olmanın vacip olduğunu söylerken Hanefiler bunun meşru bir mazeret olmadıkça terk edilmemesi gereken bir sünnet-i müekkede olduğunu vurgulamışlardır. Bu itibarla sonradan Müslüman olan ya da küçükken sünnet olamamış bir kimsenin sünnet olması gereklidir.
Sık sık yıkayıp tarardı. Bazen de zevcelerine taratırdı. Buna dayanan İslâm âlimleri erkeğin, mahremine saç ve sakal taratmasının caiz olduğunu, hatta karı-koca arasındaki sevginin kuvvetlenmesine sebeb olabileceğini ifade ederler.
Peygamber'in (s.a.v.) “Ben namazı nasıl kılıyorsam, siz de öyle kılın.” demesi ve kendi kıldığı gibi namaz kılınmasını istemesi fiilî 34 sünnete örnek gösterilebilir. Ayrıca Hz. Peygamber'in (s.a.v.) savaşlarda yapmış olduğu işler de fiilî sünnete girer.
Nisa Suresi, 103. ayet: Namazı bitirdiğinizde, Allah'ı ayaktayken, otururken ve yan yatarken zikredin. Artık 'güvenliğe kavuşursanız' namazı dosdoğru kılın. Çünkü namaz, mü'minler üzerinde vakitleri belirlenmiş bir farzdır.
Peygamber (s.a.s.) Efendimiz'in nasıl namaz kılma şekli nasıldı? Allah Resûlü, hiçbir günâhı olmadığı hâlde geceleri ayakları şişinceye kadar namaz kılar, yorgun düşünceye kadar saatlerce Kur'ân okurdu.
Peygamber'in devamlı yaptığı ve sırf bağlayıcı olmadığını göstermek için nâdiren terkettiği fiillere sünnet-i müekkede adı verilir.
Fiili sünnet, Hz. Muhammed'in bizzat yaparak etrafındaki Müslümanlara örnek olan davranışlarıdır. Kuran'ı Kerimde de geçtiği üzere peygamber efendimiz, güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderilmiştir.
Açık cerrahi yöntemlerle sünnet: Klasik yöntem veya dikişli sünnet olarak da bilinir, en çok yapılan ve en güvenilir yöntemdir. İç ve dış sünnet derisi kesildikten sonra birbirlerine kendiliğinden emilebilen dikişlerle tutturulur.
Sünnet İçin En Uygun Yaş Nedir? 18 ay öncesi ve 6 yaş sonrası en uygun dönemdir. 18 ay öncesinde çocuklar bilinçsiz dönemde oldukları için yapılan operasyonu hatırlamazlar.
Çocuğun örselenmeden ruhsal-cinsel gelişimini tamamlayabilmesi için, tıbben zorunluluk olmadıkça 4-6 yaş arasında sünnetten kaçınılmalıdır. İsteğe bağlı sünnet için en ideal yaş aralıkları 6-15 ay, 2-4 yaş , 7-10 yaş en ideal yaş aralıklarıdır."
İsabetli olan yüzmeyi öğrenmenin ve yüzmenin mubah olmasıdır. Sünnet olması bir nevi emir olduğu için elimizde bunu emreden sahih bir nas olması gerekir, o da yoktur. Fakat zayıf olsa da yüzmeyi tavsiye eden hadis vardır. Haramlardan bir harama yol açmadığı sürece yüzme öğrenmek faziletli bir iş olabilir.
Nihâyet tünel Peygamberimizin mezarının yanına geldi ki… O gece Şam'da Selçuklu Atabeyi Mahmut Zengi bir rüyâ gördü. Teheccüd namazını kılıp yeni yatmıştı. Rüyâsında Rasûlü Ekrem zuhûr etti.
- Peygamberimiz doğduğunda ümmeti ümmeti demesinin hikmeti nedir? - Allah bize orada onun ümmetine karşı düşkünlüğünü mü göstermek istedi? - Bebekken secdeye gidebilmesi ve konuşabilmesi bir mucize midir?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri