Bu hizmet ile mobil cihazınızın yasal yollar ile ithal edilip edilmediğini ve kayıp/çalıntı olup olmadığını, cihazınıza ait IMEI numarasını sorgulatarak öğrenebilirsiniz. IMEI numaranızı, cihazınızın numara çevirme ekranına *#06# yazarak öğrenebilirsiniz.
Yurt dışından aldığınız cihazların normal yurt içi cihazlardan teknik özellik olarak hiçbir farkının olmadığını unutmayalım. Yurt dışı cihaz denmesinin sebebi belirli vergilerin ödenmemiş olmasıdır.
Yurt dışından getirilen bir telefonu / iPhone'u kullanmak için en doğru yöntem pasaport kaydı yaptırmak. Son 1 yılda yurt dışına girip çıktıysanız, 2022 itibariyle 2700 TL kayıt ücreti ödeyerek telefonunuzu kayıt edebilirsiniz.
Orijinal bir iPhone'unuz varsa seri numarası ve IMEI numarası aygıtın arkasında yazılıdır. * iPhone 14 modelinde IMEI/MEID baskısı bulunmaz.
Telefonunuzda arama ekranını açarak *#06# tuşlarını tuşlayın. Diğer cihazlarda Ayarlar > Hakkında sekmelerini takip edin. Cihazın kutusunda yer alan bilgileri kontrol edin. Cihazın faturasında yer alan bilgileri kontrol edin.
İlgili 23 soru bulundu
Bu hizmet ile mobil cihazınızın yasal yollar ile ithal edilip edilmediğini ve kayıp/çalıntı olup olmadığını, cihazınıza ait IMEI numarasını sorgulatarak öğrenebilirsiniz. IMEI numaranızı, cihazınızın numara çevirme ekranına *#06# yazarak öğrenebilirsiniz.
Yurtdışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabiliyor. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılıyor.
Öncelikle telefonunuzun ayarlarına girin. Ardından "Genel" seçeneğini seçin ve "Hakkında" kısmına dokunun. Gelen menüde, model numarası yer almaktadır. Model numarasının solundaki '/' işaretinden önceki kısmı "Ülke kodu" olarak adlandırılmaktadır.
Apple'ın ana tedarikçilerinden Tayvan merkezli Foxconn, 2017'den beri Hindistan'ın güneyindeki Tamil Nadu eyaletinde faal ve burada iPhone'un daha eski versiyonlarını üretiyor.
Kayıt başvurusundan sonra cihazın kayıt edilip edilmediğini nasıl öğrenebilirim? Cihazın kayıtlı olup olmadığı; e-Devlet kapısı üzerinden ( https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama) veya BTK Bilgi ve İhbar Merkezi (Tüketici İletişim Merkezi-120) aranarak öğrenilebilmektedir.
Cihazımı kayıt altına aldırmam için herhangi bir süre sınırı var mıdır? Yurt dışından getirilen cihazlar, yurda giriş tarihinden itibaren 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Belirtilen süre içerisinde kayıt işlemi gerçekleştirilmeyen cihazlar kayıt dışı olmaları sebebiyle iletişime kapatılmaktadır.
Ancak BTK tarafından yurtdışından gelen telefonların kullanım hakkı her yılbaşında 120 gün (4 ay) olarak sıfırlanır. IMEI kaydı olmadığı için telefonu kapananlar yılbaşından itibaren Nisan ayına kadar telefonlarını kullanabilirler. Çift sim kart yuvası olan telefonlar için ise bu süre 120+120 gündür.
Yurtdışından getirilen telefonlar, Türkiye'ye girdiği anda gümrükte kayıt altına alınır. Bu işlem, telefonun pasaportu ibraz edilerek gerçekleştirilir. Pasaport ibraz edildiğinde, telefonun IMEI numarası kayıt altına alınır ve telefon kullanıma açılır.
Tamamen yasa dışı olan bu işlemi kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Kaçak telefonlar derken, kişinin bir yurt dışı gezisinde güvenilir yerlerden sıfır olarak satın aldığı, ülkeye getirdikten sonra pasaport kaydını yaptığı veya 4 aylık süre sonunda tablet niyetine kullandığı nereden geldiği bilinen cihazlardan bahsetmiyoruz.
2023 IMEI ÜCRETİ NE KADAR? 2023 yılında yurtdışından getirilen telefonlar için IMEI kayıt ücreti yüzde 123 artışla 2 bin 732 TL'den 6 bin 91 TL'ye çıkarılmıştı. Bu ücret 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte 20 bin TL'ye yükseltildi.
Kısa Cevap: iPhone Çin'de Üretiliyor
Ancak her şey bu kadar basit değil, çünkü Foxconn'un dünya çapında Tayland, Güney Kore, Malezya, Filipinler ve Çek Cumhuriyeti'nde fabrikaları bulunuyor. Üstelik iPhone'u tek birleştiren firma Foxconn değil.
Apple markasının iPhone dijital ürünleri Çin ülkesinde üretilmektedir. Birçok farklı ülkeye ait teknoloji markalarının üretim noktası Çin ülkesidir.
Apple ürünlerini ilk çıkarttığımdan beri Replika ürünlere bir koruma olarak, bütün ürünlerinde seri numarası basıyor ve bu seri numaralarını kendi sistemine kaydediyor. Siz bu seri numaralarını Apple'ın sitesine giderek kontrol edip, ürünün Apple'a kayıtlı olup olmadığını anlayabilirsiniz.
iPhone un HANGİ ÜLKE ve HANGİ OPERATÖRDEN ALINDIĞINI ÖĞRENMENİN YOLU. şimdi iphone kutusunun arka alt kısmında veya ayarlar/genel/hakkında kısmında MC ile başlayan seri nosunun en son kısmı / dan önceki harf bize hangi ülke için üretildiğini ve hangi operatör den satıldığını veriyor.
mysupport.apple.com adresine gidin. Apple Kimliğinizle giriş yapın. Aygıtınızı seçin. Garanti Kapsamı Belgesini Görüntüle'yi tıklayın.
Apple'ın resmi web sitesi olan https://checkcoverage.apple.com/tr/tr/ girerek “Servis ve Destek Kapsamınızı Kontrol Edin” ekranını açın. Ardından “Seri numaranızı girin” kısmına iPhone'nizin seri numarasını girin. “Lütfen kodu girin” kısmına ise ekrandaki güvenlik kodunu girin.
3 Şubat 2017 tarihinde yürürlüğe giren Gümrük Kanununun 235/3. Maddesi Hk. ile artık kişi yurtdışından Türkiye'ye 2 adet telefonu yasal olarak getiremeyecek. Birden fazla getirilen telefonların gümrük memurları tarafından belirlenmesi durumunda, kişi bu ürün için normal verginin iki katı ödemek zorunda.
Elbette yurt dışından telefon almak bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Bu risklerin en başında IMEI numarasını kaydettirmeyenlerin karşı karşıya kaldığı kapanma sorunu geliyor. Belirtilen süre zarfında kayıt harcı ve vergisi ödenmeyen telefonlar anında devre dışı kalıyor.
Yurtdışında satılan telefonlar, teknik ve donanımsal olarak yerli olarak satılan telefonlardan herhangi bir farka sahip değildir. "Yurtdışı telefon" ifadesi, telefonun kaydını yaptıran kişi tarafından alındığından kaynaklanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri