“Sünnetle amel etmeyi inkâr eden kimse kâfir olur. Çünkü, sünneti yalanlamak, hem Allah'ı hem Resulünü hem de ümmetin icmaını tekzip manasına gelir."(bk. Lecne, el-Mecmuatu's-sanî, 3/194). Bir hadisin sahih olup olmaması, onun senedindeki ravilerin zabt ve adalet şartlarına sahip olup olmamakla ilgilidir.
Tevatürle sabit olan Kur'an ve mütevatir hadisin inkarı dinden çıkma sebebidir. Ancak, tevatürle sabit olmayan sahih hadisin inkarı ise haber-i vahid olması yönünden küfrü gerektirmese de sünnetin bütünlüğü göz önüne alındığında fasıklık ve bid'at olarak değerlendirilir.
Çünkü amel imanın bir parçası değildir. İnandığı halde dinin bir emrini veya uygulamasını yapamayan din dışına çıkmaz. Fakat dinin bir hükmünü inkar ve red veya alaya almak ise, kişiyi dinden çıkarır.
Sünneti hafife alanların, sünneti kabul etmeyenlerin ve hadis inkarcılarının gizli maksadının, dînin içinden ahkâmı çıkarmak olduğu anlaşılmaktadır. Halbuki ayette: “O, hevâsından / arzusuna göre konuşmaz. O (bildirdikleri) vahyedilenden başkası değildir.” (en-Necm, 3-4) buyuruyor.
Şu halde bunlar, son peygamberi inkâr etmekle Allah'a iman bakımından da inkâra sapmış, dinli olmakla kâfir olmak arasında bir yol tutmuşlardır. Bir şeye din diye inandıkları için imanlıdırlar, imanları içerik bakımından düzgün ve tam olmadığı için kâfirdirler.
İlgili 32 soru bulundu
Kim iman ettikten sonra Allah'ı inkâr ederse –kalbi iman ile dolu olduğu hâlde (inkâra) zorlanan başka–, [*] fakat kim kalbini inkara açarsa, işte Allah'ın öfkesi bunlaradır; onlar için büyük bir azap vardır. Buradaki istisna cümlesi kalbin imanla ilgisini ortaya koymaktadır.
Bir insanın inandıktan sonra kafî olması, kendindeki doğru inancı gizlemesidir. Kafir Allah'a inanmayan onu yok sayan değil, Allah'a gereği gibi güvenmeyen kişidir. Kafir kişi Allah'a tam teslim olmayan insandır. YAZAR - Kâfirin kelime anlamını biliyor musun?
Sünnet Peygamberler ile Başlamıştır
Çünkü bütün peygamberler kavimlerine sünneti öğütlemiş ve bazı peygamberlerin de sünnetli doğmuş olduğu bilinmektedir. Sünnetli doğan peygamberler; Adem, Şit, İdris, Nuh, Hanzele, Hud, Salih, Lut, Yusuf, Musa, Şuayb, Zekeriya, Yahya, Süleyman, İsa ve Muhammed (aleyhimüsselâm)dır.
Meşhur hadislere inanmayan da kâfir olur. (
Çünkü bu zatların yaşadığı tevâtür hâlini almıştır. İnkârı mümkün değildir. Mütevatir hadisleri inkâr etmek de böyledir.
Pek çok ülkede yasaklanmış olan kadın sünneti, Afrika, Orta Doğu ve Asya ülkelerinde genellikle dini inançlar, toplum tarafından kabul görme isteği, bakireliğin korunması, erkeğin cinsel haz hissini arttırma, hijyen konusunda sahip olunan yanlış bilgiler ve kadını "evlenilebilir" kılma amaçlı uygulanmaktadır.
Bunlar birinci olarak: istihza; yani dinin esaslarından birini alaya almak; ikinci olarak istihfaf; yani inanılması gereken dinin asılları denilen prensipleri küçümsemek, hafife almak. Üçüncü olarak da İslam'ın emirlerini açıkça inkâr etmek veya dinen mukaddes olan şeylere küfretmek şeklinde sıralanabilir” dedi.
Dinin kesin esaslarından birisinin bilerek inkâr edilmesi veya hafife ya da alaya alınması ise kişinin dinden çıkmasına sebep olur. Mesela Allah'a, Peygambere ve dinen mukaddes olan değerlere küfreden, namazı ve orucu inkâr eden kişi İslâm dininden çıkmış olur.
Ve namazı terk etmenin helal ve caiz olduğunu düşünerek (yani namazın meşruiyetini inkar manasında) namazı terk edenin kafir olacağını. Ama tembellik gevşeklik vs gibi sebeplerle ihmal edenin büyük günah işlemiş olacağını terk etmesi sebebiyle dinden cıkmış olmayacağını fetvaya bağlamışlardır.
Bir âlimin, hadîslerin sıhhati için aradığı şartları taşımayan, nitekim herhangi bir hadîsi haber verirken kasten yalan söylediği bilinen bir kimsenin haber verdiği hadîslerin hepsine mevzu (uydurma) hadîs denir.
Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarında varsa o hadis sahihtir. Şevkani, Sehavi, Acluni gibi kimselerin, fıkıh, tefsir ve hadis kitaplarındaki hadislere mevdu [uydurma] demesiyle, o hadisler uydurma olmaz.
Dinden çıkmak, ya bizzat kişinin 'ben çıkıyorum' tarzında bir beyanı ile ya da Allah'ı, melekleri inkâr gibi bir hata ile olur. Düşünmekle dinden çıkılmaz.
buyurmuştur. Bu âyetlerde Allah, imanın tam olarak vücut bulmasını, önce Allah'a, sonra da Peygamberine imana bağlamıştır; Öteki işler ise buna tabidir.
şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: "Ümmetimin bozulduğu bir sırada kim sünnetlerime sarılırsa ona yüz şehid sevabı vardır." (Beyhaki, Taberani) Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) sevgisi ve sünnetlerine sarılmanın büyük sevabı vardır.
Bu tanımlar arasında günümüzde genel kabul göreni İbnu's-Salâh tarafından yapılmış olan tanımdır. Bu egemen tanıma göre bir hadisin sahih olabilmesi için, râvilerin adalet ve zabt sahibi olması, hadisin senedinin muttasıl olması ve rivayetin şâz ve muallel olmaması gerekir.
Sünnet olunmazsa penis başının kansız kalması sonucu kangren meydana gelir.Sünnetsiz olanlarda iyi ve kötü huylu tümörler daha sık görülür. Örneğin, eşi sünnetsiz olan kadınlarda rahim ağzı kanserlerine daha sık rastlanır.
İslam'da sünnetin ortaya çıkışı hususunda Kur'an-ı Kerim'de net bir açıklama yer almamaktadır.Sadece Hz. Muhammed, Hz. İbrahim'in seksen yaşında iken kendi kendini sünnet ettiğini belirtmiş14 ve Müslümanlar arasında sünnetin uygulanışı ile ilgilibu yönde genel bir kabul oluşmuştur.
Nitekim Hz.İbrahim'in sünnetinden itibaren bu ibadet(sünnet/hitan) İslam'ın şiarı sayılmaktadır. Hz.İsa'nın doğumunun 8.gününde sünnet edilmiş olduğu, İncil'de de tasdik edilmektedir(ama Hıristiyan gelenek sünneti farklı yorumlamaktadır)…
Mürcîe ve Kerrâmiyye. Mürcie ve Kerrâm'îyye mezhepleri imanı kalbin tasdiki gerekmeksizin dilin ikrarı olarak tanımlamıştır. Buradan hareketle dili ile ikrar etmeyen veya dili ile inkâr eden küfür işlemiş, yani kâfir olmuş olur.
Daha geçmiş dillere gidersek Latincede “Deus” demek. Uzatmayayım… Hıristiyanlar “Tanrı” demiyor.
Ateist bakış açısıyla tanrının yanı sıra tüm metafizik inançlar ve tüm ruhanî varlıklar da reddedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri