Bendir, Klasik Türk müziğinde ve özellikle Mevlevi Türk Tasavvuf Musikisinde daire veya def adıyla bilinen vurmalı çalgının Mağrip ülkelerine (özellikle Fas ve Cezayir'e) özgü biçimidir. Mağrip Arapçasından alınan bendir adı Türkiye'de 1980'lerden sonra yaygın kullanıma kavuşmuştur.
Klasik Türk müziğinde ve özellikle Mevlevi Türk Tasavvuf Müziğinde daire veya def adıyla bilinen vurmalı çalgının Mağrip ülkelerine (özellikle Fas ve Cezayir 'e) özgü biçimidir.
Dinî Mûsikide Def.
Kasnak çapı 40-44, eni 7-8 cm. civarında olup def çeşitlerinin en büyüğüdür; bendir ve mazhar adlarıyla tanınır, bunları çalanlara da bendirzen denir.
Kasnak üzerine gerilen deri ile oluşturulan çalgı aynı zamanda zikir defi olarak da bilinmektedir. Bendir, def ile benzerlik göstermektedir. Yalnız bu iki çalgı arasında belirgin bir fark bulunmaktadır. Bendirin tasarımında tek tarafı deri ile kaplıyken def çalgısında çift taraflı deri kaplama mevcuttur.
Bendir, 40-60 cm genişliğinde, bir kasnak üzerine özel bir deri gerilerek oluşturulan bir çalgı türüdür. Bendir direkt olarak el ile temas halinde çalınır. Bu saz esasında bir ritim sazıdır. Sağ ve sol elle çalınabilen bu çalgıya mazhar ismi de verilir.
İlgili 20 soru bulundu
Bendir, Klasik Türk müziğinde ve özellikle Mevlevi Türk Tasavvuf Musikisinde daire veya def adıyla bilinen vurmalı çalgının Mağrip ülkelerine (özellikle Fas ve Cezayir'e) özgü biçimidir. Mağrip Arapçasından alınan bendir adı Türkiye'de 1980'lerden sonra yaygın kullanıma kavuşmuştur.
Bendir enstrümanı, Türk müziğinin en temel unsurlarından biri olan vurmalı çalgılar, günümüz diliyle perküsyon grubunun ögelerinden biridir. Yapılan araştırmalarda bendirin ilk olarak Mağrip, Hicaz, Mezopotamya Bölgelerinde kullanıldığı ve buralardan yayıldığı rivayet edilmektedir.
Vurmalı sazlar ailesine ait bendir, çalınması kolay gibi görünse de iyi bir müzik kulağına sahip olmak, en önemli kriterdir. Aynı zamanda ritim duygusunun ön planda olduğu bendir, parmakların çok iyi kullanılmasıyla çalınabilir.
Defin tarihi eskilere dayanmaktadır. Mezopotamya ve diğer yerlerde yapılan arkeoloji kazılarda, ellerinde def bulunan figürlere raslanmaktadır. Genelde yuvarlak olan deflerin köşeli olanları da mevcuttur.
Bendir daire şeklinde, 40 ila 60 cm genişlikteki bir kasnak üzerine gerilen deriden oluşturulan bir çalgı türüdür. Vurmalı saz olarak isimlendirilmektedir. Bendire enstrüman ritim sazları ismi de verilmektedir. Hiç başka bir ek alete ihtiyaç olmadan, direkt olarak el ile temas ederek çalınır.
1)Enstrümanı çalmayı ne kadar sürede öğrenebilirim? Daha önce herhangi bir müzik eğitimi almadıysanız derslere düzenli gelinir ve yeteri kadar pratik yapılırsa 3 ile 6 ayın sonunda notayla birlikte enstrüman çalınabilir.Bundan sonraki süreçte ise ileri teknik bilgiler ve egzersizlerle eğitime devam edilir.
Müzik eşlikçisi olmakla birlikte solo bir enstrüman olarak da çalınır ve tüm müzik türlerine uygundur. 4 boydur;40 cm, 45 cm, 50 cm, 55 cm boyutlar arttıkça ses baslaşır. Yüksek kasnak daha derin bir ses elde etmek için tercih edilir.
Bilinen ilk davullar günümüzdeki bendir tipi davullara çok benzemektedir ve Çatalhöyük'te M.Ö. 5600 yıllarından kalan bir türbenin duvarlarında tasvir edilmiştir.
Havalı Bendirlerimizde Taşıma Çantası ve Bisiklet Pompası Hediyedir. Bendirlerimiz deri ve gürgen ağacından imal edilmiştir. Yani başlayanlar ve orta seviye ritim çalanlar için oldukça uygundur. Gerdirme işleme (şişme) havalıdır.
Katılımcılara; bendir çalgısı, kullanım ve icra teknikleri, ritim terimleri, nota değerleri, birim zaman, mertebe, usul, basit usullerin tasnifi ile çalınan ritimleri okuyup notaya alabilme bilgi ve becerisinin kazandırıldığı temel seviye eğitim programıdır.
Bendir Klasik Türk Müziği başta olmak üzere pek çok tasavvufi müziğin çalınmasında kullanılan bir çalgı aletidir. Ayarlı bendir modelleri PVS ham maddesinden üretilir. Bendir tef çeşitleri standart 52 cm üretilse de ayarlanabilir 40, 42, 46 cm çaplarda kullanıcılara sunulur.
Tef, genellikle Ortadoğu, Kafkasya ve Balkanlar gibi bölgelerde kullanılan, çerçevesi ahşap veya metal olan ve üzerine gerilen deri ile çalınan bir vurmalı çalgıdır. Yaygın olarak Orta Doğu ve Balkan müziklerinde kullanılmaktadır.
Türklerin milli çalgısı olan kopuz, gerek İslamiyet öncesi gerekse de İslamiyet'in kabulünden sonraki dönemde manzum halk edebiyatı verimlerinin teşekkülünde oldukça önemli işlevlere sahip olmuştur.
Tef kelimesi Farsçada sıcaklık anlamına gelir. Arapçada ise vurmalı bir çalgı demek olan tef, bazı kaynaklarda ve halk arasında ''def'' şeklinde geçer. Kelimenin her iki kullanımı da doğrudur.
Bendir Önerileri – Dikkat Edilmesi Gerekenler
Malzeme: Bendirin gövdesi genellikle ahşap ya da deriden yapılır. Ahşap gövdeli bendirler genellikle daha sert ve daha net ses çıkarırken, deriden yapılmış bendirler daha yumuşak ve daha yumuşak ses çıkarır.
Erbane Def Türk müziği geleneğinde yer alan bir ritim çalgısıdır. Türk müziği kültüründe önemli bir parçası olan erbaneyi çalmak isteyenler doğru boyutta bir erbane seçmeli uygun tokmağı kullanmalı erbane kılıfı satın almalı ve bir eğitmenle çalışarak doğru teknikleri öğrenmelidirler.
Tef, sıklıkla bir el ile tutulur ve diğer elin parmakları veya avuç içinin kenarı ile vurularak çalınır. Ritim enstrümanı olarak kullanılır ve şarkıların ritmine katılarak müzikal yapıya katkıda bulunur.
Def-zen. Türk müziğinde def çalan kişiye verilen isim.
Konu Başlıkları: Temel enstrüman tutuşu ve vuruş teknikleri, Türk müziği basit usulleri ve velveleleri, seviyeye uygun eserler ile birlikte icra uygulaması eğitimleri.
Büyük efsanevi kral, Jamshid'in müziği icat ettiğine inanılır. İran müziğinin izi Elamite İmparatorluğu (MÖ 2500-644) günlerine kadar sürülebilir. Farklı dönemlerden kalma parça parça ve eksik hâlde bulunan belgeler, Antik Perslilerin müziği detaylı olarak geliştirdiklerini kanıtlar niteliktedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri