Erikson'un psikososyal gelişim kuramının sekizinci dönemidir. 60'lı yaşlar ve sonrasını kapsayan geç ve ileri yetişkinlikte bireyin hayatını eksi ve artılarıyla gözden geçirmesi sonucunda, kazanım ve kayıpların bir değerlendirmesinin yapıldığı dönemdir.
Bütünlük duygusu kişinin kendisi, başkaları ve Allah'la iyi ilişkiler içinde olması anlamına gelmektedir. Benlik bütünlüğüne ulaşmış kişi, sonucu kesin belli olan gelecekten, yani ölümden, ürkmez.
8.Gelişim Evresi: Benlik Bütünlüğü Karşısında Umutsuzluk (60+ Yaş) Psikososyal gelişimin son evresi olan 8. Evre huzur ve pişmanlık arasında bir çatışmayı doğurur. Kendini tamamladığına inanan ve bütünlük duygusu taşıyan kişiler geçmişinden pişmanlık duymayan ve önceki evreleri sağlıklı tamamlayan kişilerdir.
7. Üretkenliğe Karşı Verimsizlik(Durgunluk)(30-65 yaş) 8. Benlik Bütünlüğüne Karşı Umutsuzluk(65 yaş ve sonrası) Erikson'un psikososyal gelişim kuramının, bizim çalışmamızla ilgili olan ilk beş dönemi aşağıda sırasıyla açıklanmıştır.
Özellikle batı toplumlarında ise bazı gençler kimlik kazanma çabalarında çıkmaza girince bu çabalarına bir süre ara verirler. Erikson bu süreci psikososyal moratoryum olarak tanımlamıştır. Günübirlik yaşama, boş vermişlik, vurdumduymazlık ve hedefsizlik, moratoryumun başlıca belirtisidir.
İlgili 22 soru bulundu
Moratoryum ilanı durumu söz konusu olduğu zaman borçlu olan kişinin mevcut borçları tamamen silinmez. Yapılacak olan işlem yeniden yapılandırma olacaktır. İki taraf arasında anlaşma yapılarak borç miktarında olmasa da vade süresinde bir değişiklik yapılabilir.
Moratoryum veya erteletim;borçlanıcının, ödeme gücünü yitirmesi nedeniyle borçlarının tümünü veya bir bölümü için ödeme zorunluluğunun geri bırakılmasıdır. Genelde borçlu ve alıcı arasında borcun yeniden yapılandırılması ile sonuçlanır.
Başarıya Karşı Aşağılık Duygusu (6-12 Yaş): Okul çağındaki çocuklar, yeteneklerini geliştirmeye çalışırlar. Başkaları tarafından kabul görmemeleri durumunda, aşağılık duyguları yaşayabilirler. Kimlik Kazanmaya Karşı Rol Karmaşası (12-19 Yaş): Ergenlik döneminde kimlik arayışı başlar.
Ego bütünlüğü, bedendeki güç kaybı, bellekte zayıflama ve toplumsal açıdan da üretkenlik ve sorumlulukla ilgili kayıpların bir denge içinde bir arada tutulmasıdır. Umutsuzluk ise genellikle süreğen durağanlığın bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.
Benlik, bireyin psikolojik ve fiziksel bütünlüğünü oluşturan, bireyi ayırt eden özellikler bütünüdür. Bir anlamda ben olmayla ilgili tüm düşünce, algı, motivasyon ve ilişkili duygularıdır. Birey kendini ayırt eden bu özellikleri benimser ve kimliğinde süreklilik hissi ona güven verir.
Sigmund Freud'un gelişim teorisine göre kişilik gelişimi büyük ölçüde ergenlik döneminde tamamlanır. Erikson'un psikososyal gelişim teorisi ise özellikle çocukluk evrelerinde Freud'un teorisiyle benzerlik gösterse de sosyal deneyimin ve kişilik gelişiminin yaşam boyu devam ettiğini ifade etmektedir.
Bireyin farklı alanlarda kendisi hakkında ne düşündüğü bir araya gelerek genel benlik algısını oluşturur. Örneğin, “ben iyi bir arkadaşım”, “ben öfkeli bir insanım”, “ben akademik alanda başarılı olabilirim, ama iş hayatında zorlanırım” gibi kişinin kendisi ile ilgili inanç ve görüşleri benlik algısının bir parçasıdır.
Kişinin kendini nasıl tanıdığıdır. Bebeklikte başlayan bu bilinç öncelikle kendisini görsel olarak tanıma, ismine ve “ben, sen, biz” kavramlarına duyarlılaşma olarak ortaya çıkar. Benlik kavramının oluşması ve ben bilincinin gelişimi 22-24 aylar arasında olur. Bu dönemde bebekler üç zamiri (ben, sen, biz) bilir.
Aşağılık kompleksi kıskançlık duygusuyla ilişkilidir. Aşağılık kompleksi yaşayan kişi değersizlik hissini yoğun yaşar. Özel hayat ve iş yaşamında kendini birçok konuda yetersiz hisseder. Bu nedenle takıntılar, saplantılar, özgüven eksikliği, kaygı ve depresyon vb. gibi psikolojik rahatsızlıklar baş gösterir.
Aşağılık kompleksi ya da Aşağılık karmaşası, bireysel psikoloji ekolünün kurucusu Alfred Adler tarafından ortaya atılan ve kişinin bazı yönlerden kendini diğerlerinden aşağı hissetmesine neden olan karmaşasına verilen addır. Bu komplekse sahip kişilerde genellikle kendini ispat etme çabası görülür.
Alfred Adler tarafından ortaya koyulan aşağılık kompleksi terimi, kişinin yetersizlik, değersizlik veya aşağılık duygularına sahip olması durumudur.
Erikson'a göre kişi, çevreyle etkileşim içerisinde, yaşam boyunca büyür. Bunun için Erikson'un kuramı “psiko-sosyal gelişim” olarak da adlandırılmıştır. Benlik, gücünü yavaş yavaş ve yaşam boyunca elde eder. Erikson bu gelişimin sekiz evrede oluştuğunu öne sürer.
den hareket eden Erikson, gelişmeyi insan hayatının bütününü kapsayan bir süreç olarak görmüş ve ergenlik çağından sonraki dönemlerin de temel özelliklerini, problem ve bunalımlarını tanımlamıştır. Erikson «İnsanın Sekiz Evresi»ni benlik gelişiminin merhalele- ri olarak tanımlamıştır.
(i) Bebeklik Dönemi (ii) Đlk çocukluk (Okul Öncesi) Dönemi (iii) Son Çocukluk (Okul) Dönemi (iv) Ergenlik Dönemi (v) Genç (Đlk)Yetişkinlik Dönemi (vi) Orta Yetişkinlik Dönemi ve (vii) Đleri Yetişkinlik Dönemi.
Ters Kimlik
Toplumda hoşlanmayacak şekilde karşılaşılacak kimliklerdir. Mesela imamın kızının manken olması gibidir.
abd başkanı herbert hoover tarafından 20 haziran 1931 tarihinde ilan edilen, devletler arasındaki savaş ve tamirat borç ödemelerini bir yıllık süreyle durdurulmasını öngeren moratoryumdur. türkiye cumhuriyeti bu moratoryumdan faydalanmıştır.
Ergenlik dönemindeki kimlik statülerinden biridir. Kimlik oluşturma ve karar verme sürecinde sorunlarla karşılaşan ergenin çözüm bulma işini ertelemesidir. Geçikmiş askıya alınmış kimlik olarak da anılır. Ergenin boşverme, hedef belirleyememe, öylesine yaşama yoluna gittiği bir süreçle kendini gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri