Ameliyat sonrasında tiroit hormonlarının yokluğuna bağlı yetmezlik (hipotiroidizm) görülebilir. Buna bağlı olarak geçici süre; yorgunluk, kilo alımı, soğuğa tahammülsüzlük, kabızlık ve kadınlarda adet düzensizlikleri görülebilir. Cilt kuru ve pürüzlü bir hal alabilir. Saçlar dökülebilir, kuru ve kırılgan olabilir.
Tiroid cerrahisi sırasında kaşılaşılabilecek en önemli riskler kanama, kalıcı ses değişikliklerine neden olan ses tellerini uyaran sinirin zedelenmesi ve hipoparatiroidiye yol açan vücudumuzun kalsiyum düzeyini ayarlaya paratiroid bezlerinin hasar görmesidir.
Ameliyat sebebiyle yaşanan zedelenmeler çoğu zaman geçicidir. Tedavi amacıyla kişide damar ya da ağız yoluyla kalsiyum verilir. Birkaç gün ya da bir ayda kendiliğinden geçer.
Tiroid Ameliyatı sonrası iyileşme süreci :
Genellikle hastalar ameliyat sonrası 10 – 15 gün içerisinde günlük hayatlarına dönmeleri mümkündür.
Normalde guatr ameliyatından sonra nefes darlığı olmaz. Eğer ses tellerine giden sinirler zedelenmişse nefes darlığı olur.
İlgili 44 soru bulundu
Tiroid ameliyatı sonrasında hastaların genellikle aşırı bir ağrısı olmaz. Uygun dozlarda ağrı kesiciler verilerek ameliyat sonrası ağrılar ortadan kaldırılabilinir. Hastaların ikinci ya da üçüncü gün drenleri çekildikten sonra boyun hareketlerini yapabildikleri ve günlük hayatlarına adapte olmaya başladıkları görülür.
Kalsiyum eksikliği kişide ellerde yüzde ayaklarda uyuşma şeklinde ortaya çıkacaktır. Bu dönemde kişiye kalsiyumun emilimini yüksek yükseltmek yeterli seviyeye çıkartmak için D vitamini ve kalsiyum verilmesi gerekebilir. Bu geçici bir süre genellikle geçici bir süre olacaktır.
Tiroid Ameliyatı Riskleri Nelerdir? Tiroid ameliyatları, kanama ve enfeksiyon riski taşımaktadır. Tiroid ameliyatı sırasında, vücuttaki kalsiyum seviyelerini düzenlemeye yardımcı olan paratiroid bezlerine zarar verilebilmektedir.
cerrahi uygulamaya bağlı tromboembolik ve diğer komplikasyonlar ve anestezi komplikasyonları sayılabilir. Komplikasyon olmamakla beraber, günümüzde tiroidektomi yapılan hastalarda ameliyat sonrasında tiroid fonksiyonları normal sınırlarda olmasına rağmen kilo artışı sık karşılaşılan bir yakınmadır.
Tiroid Ameliyatından Sonra Nodül Tekrar Oluşur mu? Tiroid ameliyatından sonra hastadan alınan nodüller aradan geçen yıllardan sonra tekrar edebilir. Tiroid ameliyatından sonra hastalığın tekrar oluşmaması için ameliyat esnasında yapılan doğru uygulamalar sonucunda hastalığın tekrar oluşma olasılığı %1'in altına düşer.
Tiroit ameliyatı sonrasında uyulması gereken özel bir diyet programı yoktur. Ancak genel sağlık kurallarına uygun olarak aşırı yağlı besinlerden ve sadece protein/sadece karbonhidrat gibi dengesiz beslenme şekillerinden uzak durmanız ve kilo almaktan kaçınmanız gerekmektedir.
Geçici ses kısıklığı genellikle ameliyat sonrası 1 ay ila 1 sene içerisinde düzelmektedir. Ancak 1 yıldan sonra ses kısıklığı gerilemiyorsa kalıcı ses kısıklığından bahsedilir.
Genellikle bu ses kısıklığı ödem sonucu (ameliyat sırasında dokularda gelişen şişlik) gelişir ve hastaların %95'inde ödem gerileyince düzelir.
Tiroid Bezinde Nodül Kaç Cm Olursa Tehlikelidir? Nodüllerin normal büyüklük 1 ila 2 milimetre ile 2 santim arasındadır. 2 santim ve üzerindeki ebatlara ulaşan nodüller dışardan da görünür hale gelirler. Tiroid nodülü 3 ila 4 santim çapına geldiğinde genellikle ameliyat gerekmektedir.
Ameliyatlardan sonra tiroksin oral olarak verilmektedir. Bu tedavinin yeterliliğini kontrol etmek gerekir. Başlangıçta 2–3 aylık düzenli periyodlarda hormon düzeylerinin kontrolü yapılır. Genelde 1 yılsonunda artık herşeyin yoluna girdiği gözlenmiştir.
Yara izi ilk 2-3 ay içinde birkaç metreden fark edilebilir derecededir. Çok iz kalmaması için ilk 2-3 hafta geçtikten sonra bir ay kadar süreyle yaranın her gün birkaç kez her seferinde birkaç dakika parmaklarla nazikce ovalanması önerilir.
Tiroit hastaları herhangi bir tehlike altında kalmadan oruç tutabilirler. Bu süreçte hipotiroit hastaları ve tiroit hormonu için ilaç kullanan hastalar, ilaçlarını boş karna almalıdırlar. Şiddetli semptomlar gösteren hipertiroidi hastaları, oruç tutmayı bırakmalı ve doktora görünmelidir.
Tiroit tedavisi ve kilo seyri
Tiroit ilaçlarını ikiye ayırmak gerekir. Tiroit fazla çalışıyorsa, tiroit hormonlarını baskılayan bir tedavi uygulanır. Hormon fazlalığı düzeldiğinde kişi doğal olarak kaybettiği kiloları geri alır.
Tiroid beziniz yavaş çalışıyorsa yani hipotiroidi hastalığınız varsa metabolizmanız daha yavaştır. Kilo vermek isteyenler kolaylıkla kilo verememeye başlar. Kabızlık problemleri görülebilir. Ancak spor yaparak metabolizmayı hızlandırabilir, daha kolay kilo verebilirsiniz.
Ancak biz biliyoruz ki göz bulguları ameliyat başarılı olduğu taktirde %60 ila 70 oranında zaman içersinde düzelir. Tiroit ameliyatından sonra da ilaçlarla ya da müdahalelerle göz problemi düzeltilebilmektedir.
Tıpkı bir kabağın içini oyar gibi tiroid bezinin içini oyarak nodülün çıkartılması kolay, hızlı ve komplikasyon riski düşük bir işlemdir. Ancak böyle bir cerrahi sonrası nüksler kaçınılmazdır çünkü nodülün alındığı tiroid bezinde sonradan nodül oluşma riski oldukça yüksektir ve bunun için tekrar ameliyat gerekecektir.
Tiroid ameliyatı, geriye tiroid dokusu bırakılmayacak şekilde yapılmaktadır. Geride tiroid dokusu bulundurmak genellikle sorun olmaktadır. Ameliyat açık cerrahi ile uygulandığında yarım saat ya da bir saat kadar sürmekte, robotik cerrahi ile uygulandığında ise 1 – 1,5 saat kadar sürebilmektedir.
Ameliyattan sonra ilk kontrol patoloji sonucu çıkınca yapılır. Hasta taburcu edilirken tiroid hormonu ilacı başlanır. Patoloji sonucu görüldükten sonra, hormon tetkiki istenerek ilacın dozu ayarlanır. Doz ayarlaması kontrolü 2 ay sonra yapılır.
Tiroidektomili hastada normal TSH düzeyinin sağlanması için gereken yaklaşık günlük LT4 dozu 1,6-1,8 µg/kg, TSH baskılanmasını sağlamak için gereken doz ise 2,0-2,2 µg/kg'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri