Kişisel sınırlar, başkaları tarafından manipüle edilmek, kullanılmak veya ihlal edilmekten kendimizi korumak için oluşturduğumuz fiziksel, duygusal ve zihinsel sınırlardır. Kişisel sınırları belirlemek, dürüstlüğünüzü korumak, kim olduğunuzun sorumluluğunu almak ve hayatınızı kontrol altına almak demektir.
Kişisel sınırlar, kendi kişiliğinize ve tercihlerinize bağlı olarak kısıtlayıcı veya özgür olabilir. Kişisel sınırların diğer alanları arasında kişisel alan, cinsellik, zaman, enerji, etkileşim, iletişim, din ve etik bulunur.
Sınır bireyin psikolojik duruşudur, bireyin aslında ta kendisidir. Ne olduğu, ne olacağı ve ne olmadığıdır. Sınırlar bir diğer söylemiyle kararlarımızdır. Diğerlerine bizim onlardan farklı olduğumuzu ve kendimizin kendi denetimimizde olduğunu bildirir.
Sınır İhlalleri
Sınır ihlallerinde tanımlayıcı durum terapist-danışan ilişkisine zarar vermesi ve terapötik ilişkinin profesyonel sınırlarının dışına çıkmasıdır. En belirgin sınır ihlalleri, danışan ile terapi dışında karşılıklı bir ilişki geliştirmektir ( romantik, ekonomik, cinsel).
İlgili 33 soru bulundu
Cinsel sınırlar rıza, saygı ve mahremiyeti içinde barındırır. Kendinizi suçlu hissetmeden her konuda ne istediğinizi ya da neden istemediğinizi partnerinize ya da arkadaşlarınıza net, açık ve tutarlı bir dille ifade edin. Aynı zamanda çalışma ortamınızda iş ve özel hayat dengesini sağlamaya özen gösterin.
Sağlıklı sınırlar kişinin ve başkalarının duygusal ihtiyaç ve beklentileri için sorumluluk almasına neden olurken karşılıklı olarak haksız ve uygunsuz eyleme maruz kalmanın önüne geçmeye yardımcı olur. Net ayrımlar yaratırken, manipülasyon, alan ihlali ve kötü muameleden kişiyi korur.
Sinir iletim ölçümü: Deri üzerine yerleştirilen elektrot ile elektrik akımı verilerek yapılır. Elektrik akımı verilerek sinirler uyarılır. Kol bacak veya diğer vücut kısımlarından doktor tarafından bazı sinirler seçilir. Bir EMG tetkikinde ortalama 5-10 sinirden ölçüm yapılır.
Sağlıklı sınırlar, siz ve diğer kişi arasındaki mesafe ya da boşluktur. Sizin başladığınız ve diğer kişinin bittiği bir yerdir. Sınırlar genellikle duygusal ya da psikolojik olarak düşünülse de fiziksel de olabilir. Örneğin bir iş arkadaşınızın fiziksel temasını reddetmek fiziksel sınıra bir örnektir.
Sınır tespiti veya diğer adlarıyla yer belirleme, yer tespiti işlemi tarla, arsa ve benzeri taşınmazların resmi belgelerde bulunan köşe koordinat bilgileriyle dünya üzerindeki yerinin, sınırlarının, köşelerinin belirlenmesi için yapılan ölçüm hizmetidir.
Sinir hastalıkları, hastanelerin nöroloji birimlerinin ilgi alanına giren merkezi ve çevresel sinir sistemine ilişkin bozukluklardır. Beyin, beyincik, omurilik ve çevresel sinir sistemine ilişkin tüm hastalıklar sinir hastalıkları olarak adlandırılır.
Duygusal sınır: Duygusal sınırlar, diğer insanların sözleri ya da davranışları nedeniyle hissettiğimiz duygusal rahatsızlığı önlemek için çizdiğimiz sınırlardır. Örneğin, birisi sürekli olarak size hakaret ediyorsa, duygusal sınırınızı aşmış olur.
İnsan beşerî varlığı bakımından varoluşsal sınırlar ile koşulludur. Bu sınırlar her birimiz için aynı ve değişmezdir. Beslenme, barınma, üreme, doğanın kuvvetleri ve çevre, hayatın devamı için zorunlu sınırlarımızdır.
“Aile içinde sınır” denilince çoğu kişinin aklına uzaklaşma, mesafe koyma gibi anlamlar gelebilir. Ancak sağlıklı ailelerin en önemli ortak özelliklerinden biri de hem aile üyeleri arasında hem de tüm ailenin diğer kişilerle arasında doğru sınırların olmasıdır.
Kara sınırlarının korunması sorumluluğu Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na, deniz sınırlarının korunması sorumluluğu ise Sahil Güvenlik Komutanlığı'na verilmiştir.
Sınırlar, başka insanlara nasıl davranılması gerektiğini belirler, insanları kötü deneyimlerden korur, bireylerin çevrisi ile sağlıklı bir ayrışma yaşamasını sağlar. Sınırları korumak, ilişkilerin düzenlenmesi ve sağlıklı bir şekilde ilerlemesinde oldukça etkilidir.
Sınırlar, sağlıklı ilişkilerin ayrılmaz bir parçasıdır çünkü siz ve partneriniz arasındaki dengeyi korumanıza yardımcı olurlar. Sağlıklı sınırlar oluşturmanın ilk adımı, sınırlarınızın nerede başlayıp nerede bittiğini kendinize ve partnerinize açıkça ifade etmeniz ve davranışlarınıza yansıtmanız olacaktır.
Sınır koyma aynı zamanda çocuğa bakım veren kişinin, çocukla aralarındaki güvenli ilişkiye zarar vermeden, çocuğun davranışlarını kısıtlamasıdır. Sınırlar çocuğu destekleyici, koruyucu ve yaşama hazırlayıcı işleve sahiptir. Sınır koymak, güvenlik ve çocuğu yönlendirmek anlamına gelir.
Sınırlar koymak, kişisel özgürlüğü ve bağımsızlığı destekler. İletişim ve Sınırın İfade Edilmesi: Sınırlar, iletişimin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesine yardımcı olur. İlişkide sınırlarınızı açık ve net bir şekilde ifade etmek, karşılıklı anlayışı ve saygıyı teşvik eder.
Parsel ve pafta sorgulaması işlemini e-Devlet uygulaması veya Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) web sitesi tkgm.gov.tr üzerinden 7 gün 24 saat yapabilirsiniz. e-Devlet üzerinden turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama adresini kullanarak, TAKBİS sorgulaması yaparak parsel bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesi aracılığıyla sorgulama seçeneklerinden adres girerek direk arsa veya arazinin olduğu konuma gidip, sorgulama da yapabilirsiniz. Sorgulama ekranında bulunan katmanlar tercihi ile farklı görüntüleme sistemleri ile haritanın görünümünü değiştirmeniz de mümkün.
Sınır Tespiti Kimler Tarafından Yapılır? Sınır tespit işlemi, sadece tek başına yapılıp resmî işlemlerde kullanılacaksa bu işlem LİHKAB (Lisanslı Harita Kadastro Mühendisliği Büroları) tarafından yapılması gerekmektedir.
Coğrafi bir terim olarak da kullanılan sınır kavramı birbirine komşu devletlerin sahip olduğu toprakları net şekilde birbirinden ayıran çizgi anlamına gelmektedir. Tanıma göre her iki tarafın da kendi alanı ve limitleri bellidir.
Sınır koyma dediğimiz şey, sadece senin sınırlarına sahip çıkman değildir. Sınır koymak karşı tarafı da tanıyıp onun ihtiyaçlarını anlamaya çalışmanı gerektirir. Böylelikle daha etkili müzakere yapabilmen mümkün olabilir. Özellikle komşu ilişkileri yürütmen gereken yakın ilişkilerde bunu yapabilmen önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri