Duruşmalar, duruşmaya katılan sanıkların, müştekilerin ve tanıkların yoğunluğuna göre yarım saat veya iki saat arasında sürebilir. Tarafların daha önce dinlenmiş olmaları halinde ise duruşma yaklaşık olarak 5 – 10 dk. Sürecektir.
Duruşma Ne Kadar Sürer? Duruşma, davanın özelliğine göre 5 dakika da sürebilir 12 saat de sürebilir. Ancak, ortalama 2 tanık, 2 sanık ve 2 müştekinin dinleneceği bir duruşma en az 1 saat sürer.
Avukatlara en sık sorulan soruların başında davanın ne kadar süreceği sorusu gelmektedir. Açtığınız davanın niteliği, taraf sayısı ve konusunu bilmeden bu soruya net bir cevap vermek mümkün değildir. Ülkemizde davalar ortalama 1-2 yıl sürmekte olup bu süre değişkenlik göstermektedir.
Mevzuatın Sık Değişmesi ve Yargı Süreçlerine Etkisi
Yeni düzenlemeler ve yönetmelikler, yargı süreçlerini karmaşıklaştırarak, dava sürelerinin uzamasına sebep olmuştur. Mevzuat o kadar sık değişmektedir ki, biz bile güncel mevzuatın hangisi olduğu için saatlerce araştırma yapmaktayız.
Dava süreci, savcılık ve yerel mahkeme aşaması ile başlar. Cezalarda adalet sistemi; soruşturma, kovuşturma (yargılama) ve infaz aşamalarından oluşur. Ceza davalarının soruşturma aşamasında davalı kişi ya da kişiler “şüpheli”, yargılama aşamasında “sanık”, infaz aşamasında “hükümlü” sıfatını alır.
İlgili 30 soru bulundu
Ceza davalarının ilk duruşmasında, tanzim edilen iddianame sanığa okunarak il önce sanığın savunması alınır. Sanığın mahkeme huzurunda savunmasını yapmasının ardından varsa şikayetçi taraf dinlenerek davaya katılma talebinin bulunup bulunmadığı sorulur.
Sorgulama yapılabilmesi için e-Devlet şifrenizin olması gerekiyor. Şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra, Adalet Bakanlığı sayfasına giriş yaparak Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü (UYAP) Hizmetleri kategorisi altında yer alan “Dava Dosyası Sorgulama” butonuna basmanız yeterlidir.
İddianame ile ceza mahkemesine dava açıldıktan yaklaşık olarak 30-45 gün sonra duruşma davetiyesi elinize ulaşmış olur.
Tazminat davaları; sözleşme ihlali, suç işlenmesi, trafik kazası, malpraktis (doktor hatası), iş kazaları, boşanma, nişanın bozulması nedeniyle maddi ve manevi tazminat olarak birden fazla türü vardır.
Duruşmanın yapılabilmesi için gerekli olan işlemler kural olarak mahkeme başkanı tarafından yapılır. Örneğin, mahkeme, iddianamenin kabulünden sonra duruşma gününü belirler ve duruşmada hazır bulunması gereken kişileri çağırır (m.175/1).
Durumu her ne olursa olsun ceza davası dosyası kamu davası şeklinde de isimlendirilir. Bunun nedeniyse savcılık tarafından şartlar doğrultusunda mecburen açılacak olmasıdır. Açılan ve ilgili mahkemece görülen ceza davası dosyaları, genellikle 1 yıl gibi bir süre içerisinde tamamlanır.
Ceza mahkemelerinde kanunlara göre hedef süre ortalama 300 ile 390 gün olarak belirlenmiştir. Bu anlamda ceza mahkemeleri suçun niteliğine göre değişebileceği gibi yaklaşık olarak 10 ile 13 ay arasında değişiklik gösterebilir.
Mahkemece sanığın açık kimliği saptanır, kişisel ve ekonomik durumu hakkında sanıktan bilgi alınır. Mahkeme başkanı veya hakim tarafından, iddianame okunmak suretiyle, sanığa isnat edilen suç konusu fiiller, buna ilişkin deliller ve ilgili suçlamanın hukuki nitelendirilmesi anlatılır.
Bu nedenle, kişiler hakkında somut suçlamaları içeren iddianamelerin mahkemeler tarafından kabul edilmesiyle başlayan kovuşturma sürecindeki duruşmalar halka açıktır. “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası Madde 141 – Mahkemelerde duruşmalar herkese açıktır.
Öncelikle kişi mahkemede hakim karşısında ifade vereceği için korkmamalı ve panik yapmamalıdır. Hakim tarafından kendisine sorulan sorular iyi bir şekilde anlaşıldıktan sonra açık ve net cevaplar verilmelidir. Kişi bilmediği konuda “bilmiyorum” demeli, ucu açık bir şekilde hatırlamıyorum gibi cevaplar vermemelidir.
Davanın durumuna bağlı şekilde tanıkların ve sanıkların ayrıca delillerine göre farklılık göstermekle beraber bu davalar genel olarak dört ya da beş celse sürmektedir. Asliye ceza mahkemesi, yargılama içinde bulunan mahkemelerden biridir.
Tazminat davasını kaybetmeniz durumunda belli bir Meblağda karşı tarafa borçlu hale gelirsiniz. Borcunuzdan dolayı hapis cezasına çarptırılmazsınız lakin borç ödemekle yükümlü hale gelirsiniz. Şayet borcu ödeyemezseniz tarafınıza icra takibi başlatılabilir.
İşçi ve işveren arasında iş hukuku davası arasında bulunan kıdem tazminatı davasının sonuçlandırılması ortalama 540 gün yani 17 ila 18 ay olarak hedeflenir. Bölge adliyelerinde iş davaları 6 ila 9 ay içinde sonuçlanırken, davanın Yargıtay aşamasına gelmesi durumunda dava, 12 ila 18 ay içinde sonuçlanır.
Dava Masrafını kim öder? Dava açılırken dava masrafını davayı açan kişi yani davacı öder.
İlgili maddeden görüleceği üzere, adliye binası içerisinde veya duruşma başlamasının ardından her türlü iletişim aracı kullanılarak kayıt alma yasaklanmıştır. Söz konusu aletler; her türlü ses kaydı alan cihazlar, telefon, kameralardır. Duruşmalar kural olarak aleni şekilde gerçekleştirilir.
Avukat atama ve avukat talep etme tamamen kişinin kendi isteğine bağlı kalır. Avukatsız Dava Nasıl Açabilirim? Dava şartlarına uygun olan taraf ve dava ehliyetine sahip olan herkes avukata gerek duymadan dava açma özgürlüğüne sahiptir.
Eğer katılmaz iseniz; öncelikle mahkemece / savcılıkça ihzaren celbinize (polis vasıtası ile zorla getirilmenize) ve bundan da sonuç alınamaz ise hakkınızda yakalama kararı çıkarılmasına sebebiyet verirsiniz.
Herhangi bir kişi hakkında dava açıldığında veya icra takibi başlatıldığında UYAP Bilgi Sistemi tarafından ilgili kişiye ücretsiz bir mesaj gönderilecek ve hakkında açılan dava hakkında bilgi verilecektir.
Kişi, hakkında dava açıldığını düşünüyorsa, kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile birlikte Adalet Bakanlığı'nın “Dava Dosyası Sorgulama” hizmetinden yararlanabilecektir. Vatandaş, E-Devlet aracılığıyla; dosyanın esasını, dosyanın açılış tarihini, duruşma tarihini ve dosyadaki taraf rolünü öğrenebilecektir.
Açılan dava normal şartlarda bir hafta içinde e devlet sistemine düşer. Bazı durumlarda bu süreç 2 ile 3 gün içinde de sisteme yansıdığı olur. Dava açıldıktan yaklaşık 30 ile 40 gün sonra duruşma davetiyesi kişiye PTT ile tebliğ edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri