Bitter çikolatanın yoğun kıvamını, kakao tadını ve sert yapısını bir nebze kırmak isterseniz benmari usulünü uygularken içine tereyağı ya da süt ekleyebilirsiniz.
Benmari usulü çikolata eritirken süt konur mu diye merak ediyorsanız evet süt konur bunun bir zararı yoktur. Hatta süt ile birlikte tereyağı veya krema da eklenebilir.
Isıya dayanıklı bir kabı tencereye oturtun. İçerisine hiçbir şekilde su girmesin ve tencerenin tabanına temas etmeden su ile temas edecek boyutta bir kap olmasına dikkat edin. Çikolatayı kabın içerisine koyarak erimesini bekleyiniz. Daha sonra çikolata sosunuzu istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.
Büyük boy bir cezveyi ocağa koyup çikolatayı cam kase içinde üstüne yerleştirebilir ve sonra kısık ateşte erimesini bekleyebilirsiniz. Eriyen çikolatayı bir sıkma aleti yardımıyla tabağa damlalar halinde dökebilirsiniz. Damla çikolatayı eritmek için de aynı işlem yapılabilir.
Benmari usulü eritilmiş çikolata yapımı sırasında bu çikolatanın sertleşmesinin en önemli nedeni çikolatanın içerisinde yanlışlıkla su girmesidir. Çikolatanın bulunduğu kâsenin içine su girdiğinde bu erime sırasında çikolatanın formunu bozacaktır.
İlgili 23 soru bulundu
Cam kabın içine kuvertür çikolata ya da normal çikolata parçalarını yerleştirdikten sonra, su dolu kabı ocağa alıp, üstüne cam kabı oturtacaksın. Bu yöntemde dikkat etmen gereken en önemli nokta, altta kaynayan suyun kesinlikle üstteki cam kapla temas etmemesi. Sadece suyun buharı cama temas etmeli.
Kullanacağınız çikolataları kırıp büyük bir cezve veya tavaya alın üzerine ısıttığınız sıcak sudan biraz ekleyin üzerini geçmesin. Sonra cezvenizi ocağa alın ve karıştırarak eritin çikolatalarınızı. Kıvamını ne kadar sıvı istiyorsanız ona göre azar azar sıcak su ilave edin.
Eritilen Çikolatanın Donmaması İçin Ne Yapılır? Çikolatayı erittikten sonra üzerine kapak kapatın ve ocağın üzerinde bekletmeye devam edin. Ocak kapalı olsa da, oda ısısıyla çikolata donmadan durabilir. Çikolatayı plastik bir spatula ile karıştırmak da donmasını önlemenin yollarından biridir.
Altta kalacak kabın içine kaynattığınız suyu ilave etmeniz, üzerine ise ayrı bir kap -mümkünse cam kap- yerleştirip içine çikolatalarınızı aktarmanız yeterli. Bu yöntemle aşağıdaki kaptan yükselen sıcak buhar sayesinde çikolatalar kısa sürede erimeye başlıyor.
Benmari veya Bain-marie, bir kabı kaynar ısıdaki suya oturtarak içindekini ısıtma veya eritme yöntemidir. Benmari yöntemi özellikle çikolata gibi doğrudan ateşe oturtulduğunda yanma veya kesilme tehlikesi olan yiyecekler için tercih edilir.
Yine aşırı sıcak havalarda alabileceğimiz önlemlerden biri, çikolatayı koyduğumuz koliyi metalize folyo ile sararak, sevkiyat sürecinde güneşli bir ortamda kalsa bile ısıdan direkt etkilenmesini önleyebiliriz.
KAJU KREMASI
Kabuklarını ayıklayın ve ¾ su bardağına biraz tuz ekleyerek çırpın. Pürüzsüz hale gelene kadar bu işleme devam edin ve gece boyunca buzdolabında bekletin. Bu kremayı soslarınızda ve çırpılmış tatlılarınızda kullanabilirsiniz.
Benmari usulü çikolata eritirken krema konur mu? Benmari usulü çikolata eritirken süt konur mu diye merak ediyorsanız evet süt konur bunun bir zararı yoktur. Hatta süt ile birlikte tereyağı veya krema da eklenebilir. Sadece dikkat edilmesi gereken bu malzemeleri çikolata içerisine yavaş yavaş eklemek olacaktır.
Damla çikolatayı eritmeden önce sütle karıştırıp belirli bir kıvama getirmeyi de tercih edebilirsiniz. Böylelikle çikolatanın erimesi daha kolay olacaktır. Sonrasında ise istediğiniz gibi tariflerinizde kullanabilirsiniz.
Bir tencereye krema, tereyağı ve şekeri koyun. Orta ateşte ara ara karıştırın ve kaynama noktasına geldiğinde hemen ocaktan alın. Ocağın altı kapalıyken küçük parçalara böldüğünüz bitter ve sütlü çikolataları ekleyin. Bir spatula yardımıyla çikolata parçaları tamamen eriyene kadar sürekli olarak karıştırın.
Beyaz çikolata için de benmari usulünü tercih edebilirsiniz. Hassas özellikteki çikolatayı sürekli olarak takip etmeye ve eridiği anda ocağın altını kapatmaya özen göstermeniz önemlidir. Mikrodalga ile eritme yöntemi de beyaz çikolata için ideal bir seçenektir.
Resim: Çikolata pürüzsüz, parlak ve saf maun siyahı olmalıdır. Aroma: Çikolata çok tatlı olmamalıdır. Ses: Çikolata çıtır çıtır ve ortası gözyaşları olduğundan net bir "çatlak" olmalıdır. Parçalandığında çok fazla kurur ve kırılması zor olduğunda yapışkan hale gelir.
Çikolataları Buzdolabında Saklama
Az önce de belirttiğimiz gibi çikolatalar 15-20 derece arasına sahip ortamlarda muhafaza edilmelidir, buzdolabı gibi soğuk ortamlarda saklamanız durumunda çikolatanızın tazeliği ve yapısı bozulacaktır.
Çikolatanızı erittikten sonra bir süre daha karıştırmaya devam edin. Üzerine kapat kapatın. Ocağın üzerinde tutmaya devam edin. Ocak altı kapalı dahi olsa onun ısısı yetecektir donmaması için.
Çikolata Temperleme
Çikolatanın içinde düzensiz kakao kristalleri vardır. Bu kristallerin düzenli bir şekilde kristalize olmasını sağlama işlemine temperleme denilir. Temperleme çikolata işlemi ile çikolata çok daha pürüzsüz ve parlak bir hale gelir.
Gerçek çikolata 31 derece sıcakta erimeğe başladığı halde, sahte çikolata şeklini nerdeyse hiç bozmaz. Gerçek çikolata kırıldığı zaman kendine has ses çıkarır, sahte çikolata ise içerdiği bitkisel yağlar nedeni ile sessiz kırılır. Gerçek çikolata yüzeyi pürüzsüz ve parlak olmalıdır.
Bitter çikolata için, kakao kütlesi, kakao yağı ve şeker karıştırılır. Sütlü çikolata elde etmek için kakao kütlesi, kakao yağı, şeker ve süt tozu karıştırılır. Beyaz çikolata yapımında ise, çikolatanın kararmasına neden olacağından kakao kütlesi kullanılmaz. Bunun yerine kakao yağı, şeker ve süt tozu kullanılır.
Öncelikle kakaoyu kakao yağının içerisine eklemelisin. Ardından ikisini güzelce karıştır. Karışımın içerisine süt tozunu ekle. Bu daha yumuşak bir çikolata tadı elde etmeni sağlayacak ve çikolatanın kıvamını güzelleştirecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri