AÇIKLAMA. İki çokgenin karşılıklı açıların ölçüleri eşit ve karşılıklı kenarların uzunlukları birbiriyle orantılı ise bu iki çokgen "benzerdir" denir. Benzerlik “∼” sembolü ile gösterilir.
Üçgenlerin Benzerliği
Bütün iç açıları eşit fakat kenar uzunlukları arasında belli bir oran olan üçgenlere benzer üçgenler denir. Benzerlik durumu “~” sembolü ile gösterilir.
Benzer iki üçgende ölçüleri aynı olan açıların karşısındaki kenarların uzunlukları oranı sabittir ve bu orana benzerlik oranı denir. ise, Benzer iki üçgenin yükseklikleri, açıortayları, kenarortayları, orta dikmeleri ve çevreleri arasında da aynı benzerlik oranı vardır.
Eşlik ve benzerlik: Karşılık gelen kenar uzunlukları ve açı ölçüleri birbirinin aynı olan geometrik cisimlerdeki durum eşlik ve benzerlik olarak bilinmektedir. Bunlar içerisinde örneğin üçgenler ya da paralel kenarlar söz konusudur.
Eğer bütün açıları eşit iki üçgen varsa, o üçgenler benzerdir. Ya da iki üçgenin benzer olduğu verilmişse, ortak eş açıları olduğunu söyleyebiliriz. Son olarak, kenar uzunlukları birbirlerinin katlarıdır.
İlgili 23 soru bulundu
ABC üçgeni ABC şeklinde gösterilir.
A, B, C noktalan aynı doğru üzerinde olmamak koşulu ile, [AB], [AC], [BC] doğru parçalarının birleşimine üçgen denir. Üç kenarı, üç köşesi ve üç iç açısı vardır.
Eşkenar üçgen, kenar uzunlukları birbirine eşit olan üçgendir. İç açıları da birbirine eşit ve her biri 60 derecedir. İndirilen yükseklik aynı zamanda açıortay, kenarortay ve kenar orta dikmedir.
Teoremin adı Thales'ten sonra verilmiştir. Çünkü eski kaynaklar vasıtasıyla Thales'in teoremi ilk kanıtlayan kişi olduğu, kendi sonuçlarını kullanarak bir ikizkenar üçgenin taban açılarının eşit olduğunu ve bir üçgendeki açıların toplamının 180°'ye eşit olduğunu söylediği bilinmektedir.
9. Sınıf Matematik: Üçgende Eşlik ve Benzerlik #2022 - YouTube.
Toplam Benzeyen Kelime Sayısı için örneğin; 10.000 kelime olsun (A Sayısı), Bilimsel çalışma da yer alan kelime sayısı da örneğin; 60.000 kelime olsun (B Sayısı), Kelime intihal oranı = (A/B) * 100 şeklinde hesaplanır. Bu da örneğimizde; 16,66 şeklinde karşımıza çıkar.
b. Eğitim Bilimleri Enstitüsü tarafından uygun görülen benzerlik oranları en yüksek sırasıyla Tez Genel için %23, Giriş Bölümü için %22, Yöntem Bölümü için %30, Bulgular Bölümü için %20 ve Tartışma, Sonuç ve Öneriler Bölümü için %20 olmalıdır.
Tez ile ilgili intihal programı raporunun ortaya koyduğu “benzerlik oranı” nın %20 ve altı olması gerekir.
İki farklı üçgende aynı kenara komşu açılar aynı olduğundan dolayı benzer kenarların hepsi arasında bir oran vardır.
Benzerlik raporu olarak da bilinen bu belgeyi iki şekilde alabilirsiniz. Enstitüden ve tez merkezinden. İlkini tez danışmanınız aracılığı ile alabilirsiniz. Fakat, bunun için tezin son haline getirilmesi gerekir.
Karşılıklı açıları eş, karşılıklı kenarların uzunlukları orantılı olan iki üçgene benzer üçgenler, karşılıklı kenarların uzunlukları oranına benzerlik oranı denir. ABC üçgeni DEF üçgenine benzer ise ABC ~ DEF ile gösterilir. * Benzerlik oranı k=1 ise üçgenler eştir. ABC ≅ DEF ile gösterilir.
Çemberlerde Thales teoremi, alınan A, B ve C noktalarının bir çember üzerinde ve AC doğrusunun bu çemberin çapı olması durumunda, ABC açısının dik açı olacağını belirten geometri teoremi. Thales teoremi çevre açı kurallarının özel bir hâlidir.
Thales'in en önemli buluşu ise matematik alanı ile ilgilidir. Bu buluşun adı Thales Teoremi olarak bilinmektedir. Birçok geometri teoremini o bulmuştur.
Bunu da kısaca KKK dediğim, yani kenar kenar kenar şartından biliyoruz. İki üçgenin 3 kenarı birbirine eş yani aynı uzunluktaysa, bu iki üçgen birbirine eştir. Ve eğer üçgenler eş ise karşılık gelen kenarların açıları da birbirine eşittir. O zaman bu durumda, varmak istediğimiz sonucu bulduk.
3)Çeşitkenar Üçgen: Üç kenarı da farklı uzunlukta olan üçgenlerdir. Dolayısıyla kenar uzunlukları farklı olduğundan, iç ve dış açılarının ölçüleri de birbirinden farklıdır.
Eşkenar üçgen
Tüm kenarları eşit olan üçgen olup iç açılarının her biri 60°'dir.
Osmanlı döneminde üçgene müselles, alana Mesaha-i sathiye, dik açıya zaviye-i kaime, yüksekliğe kaide irtifaı deniliyordu.
Üçgenleri kenarlarına (eşkenar üçgenler, ikizkenar üçgenler ve çeşitkenar üçgenler) veya açılarına (dar üçgen, dik üçgen ve geniş üçgen) göre sınıflandırırız.
Dar açılı üçgen, iç açılarının hepsi 90 dereceden küçük olan üçgenler olarak tanımlanır. Yani dar açılı bir üçgende iç açıların hiçbiri 90'a eşit veya 90'dan büyük bir derecede olamaz. En çok karşılaşılan üçgenlerden olan eşkenar üçgen, dar açılı üçgenlere örnek verilebilir.
Kenarlarına Göre Üçgenler
Üçgenleri kenar uzunluklarına göre üçe ayırabiliriz. • Eşkenar Üçgen: Üç kenar uzunluğu da birbirine eşit olan üçgenlere denir. İkizkenar Üçgen: İki kenar uzunluğu birbirine eşit olan üçgenlere denir. Çeşitkenar Üçgen:Üç kenar uzunluğu da birbirinden farklı olan üçgenlere denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri