GPS, üç bölümden oluşmaktadır; Uzay bölümleri: GPS uyduları sistemleri ile ilgilenir. Kontrol bölümü: zemin tabanı zaman ve yörünge kontrolü tahminini tanımlar Kullanıcı bölümü: çeşitli mevcut GPS alıcısını ve uygulamasını ele almaktadır.
Global Positioning System, Amerika Birleşik Devletleri tarafından askeri amaçlarla kullanılmak üzere kurulmuş bir sistem olarak günümüzde birçok alanda kullanılabiliyor. Bu alanlar arasında arama, kurtarma, harita yapımı, adres tarifi, konum tespiti ve askeri kuruluşlar gibi daha pek detay bulunuyor.
Bu sistemler; uzay, kontrol ve kullanıcı segmenti olmak üzere üç bileşenden oluşmaktadır.
GPS ALICI DEVRESİ
Sistem GPS modülü, mikro denetleyici, RS232 haberleşme modülü ve LCD ekran bölümlerinden oluşmaktadır.
Her bir uydu, senkronize zaman sinyallerini, tüm uydulara ait konum bilgilerini ve yörünge parametrelerine ilişkin bilgileri iki taşıyıcı frekans (L1,L2) üzerinden yayınlamaktadır. Üç tip GPS uydusu mevcut olup bunlar; BlockI, BlockII ve BlockII-R olarak sınıflandırılmışlardır.
İlgili 42 soru bulundu
Her GPS uydusu L1 ve L2 frekansında yayın yapar. L5 ise yeni nesil Block IIF uydularından yayınlanan sivil amaçlı yeni bir sinyal olup, hava araçlarının güvenliği amacıyla kullanılması planlanmaktadır.
Kimilerine büyük kolaylık sağlayan, kimilerine gözetleniyor hissini veren GPS, bilim insanlarının uzay boşluğunda hareket eden uzay araçlarının konumunu belirleyebilmek amacıyla geliştirdiği bir teknoloji.
GPS Modülleri, en az dört uydu sinyalini alarak zaman ve konum bilgilerini hesaplar. Bu sinyaller, üç boyutlu bir konum belirlemek için kullanılır. GPS Modülü, bu sinyalleri işleyerek kullanıcının anlık konumunu hesaplar.
GPS uydularından oluşmaktadır. Birbirleri ile 60o ve ekvatorla 55o açı yapan 6 yörüngedeki 24 uydu, 12 saatte yörüngesini tamamlamaktadır. Bu sayede kullanıcı, dünyanın herhangi bir yerinden herhangi bir zamanda en az 5-8 uyduya ulaşabilmektedir. Uyduların Yer yüzeyinden yüksekliği 20,200 km'dir.
GPS ile iki ana konum belirleme yöntemi kullanılmaktadır; ❖ Mutlak Konum Belirleme, ❖ Göreli Konum Belirleme. Mutlak konum belirlemede tek bir alıcı ile normal olarak dört yada daha fazla uydudan kod gözlemleri yapılarak üzerinde alıcı kurulu olan noktanın koordinatları belirlenmektedir.
GPS Navigasyon Mesajı içerisinde yayınlanan uydu konum bilgilerinin doğruluğunun düşük olduğu ya da kasıtlı olarak yanlış yayınlanması durumunda karşılaşılan hataya efemeris hatası denir. Efemeris hatası doğal nedenlerden kaynaklandığı gibi kasıtlı olarak artırılabilmektedir.
Uydu teknikleri ile konum belirleme yöntemlerinden Global Positioning System (GPS), uydulardan yayınlanan radyo sinyaller yardımıyla noktalar arası görüş olmaksızın her türü hava koşullarında, gece-gündüz, süratli, doğru ve ekonomik olarak üç boyutta konum belirleme sistemidir.
Başka bir deyişle DGPS; referans istasyonu adı verilen bir alıcıyı bilinen bir noktaya yerleştirme ve bu alıcının topladığı uydu bilgileri ve bilinen koordinatlarının karşılaştırılması ile bilinmeyen noktalarda gezen alıcılarının hesapladıkları konumlara düzeltme getirme işlemidir.
Dünya'daki ve Dünya yakınındaki GPS alıcılarına, en az dört GPS uydusunu görebilmeleri şartıyla coğrafi konum ve saat bilgisi sağlayan küresel uydu navigasyon sistemlerinden biridir. Uydular bir tür radyo sinyali yayarlar ve yeryüzündeki GPS alıcıları bu sinyalleri alıp yorumlayarak konum belirlenmesini gerçekleştirir.
GPS (Global Positioning System; Küresel Konumlama Sistemi), Dünya üzerinde herhangi engelsiz bir görüş hattında bulunan GPS alıcısının konumunun belirlenmesi amacıyla, dört veya daha fazla uydusu ile her türlü hava koşulunda, yer ve zaman bilgileri sağlayan uydu navigasyon sistemidir.
Yerdeki alıcı (GPS), sinyalin geliş süresini ölçerek, uydulara olan mesafelerini hesaplar. GPS'in herhangi bir uyduya olan mesafesi, sinyalin geliş süresi ile hızının çarpımına eşittir. (Sinyallerin kabul edilen hızı ışık hızıdır.)
Konum belirleme amaçlı uydu sistemleri içerisinde en yaygın kullanıma ve en geniş kullanıcı kitlesine NAVSTAR-GPS sahiptir. Bu sistemin temeli aslında konum belirleme amaçlı ilk uydu sistemi olan Navy Navigation Satellite System'e (diğer adı TRANSIT) dayanmaktadır.
➢ Üç boyutta konumlamada temel bilinmeyen sayısı üçtür (üç koordinat bileşeni). Daha fazla sayıda uydu (en az 4) alıcı saat hatasını da bir bilinmeyen olarak elde edebilmek için gereklidir. Bu nedenle, GPS ile nokta konumlamada gerekli minimum uydu sayısı dört olur.
Günlük hayatta kişilerin birbirlerine konum göndermesini sağlar. Jeoloji alanında yer kabuğunun hareketlerini inceleyerek deprem analizlerinde bulunabilir. Harita yapımında da kullanılan GPS takip cihazı, harita çizimlerinin doğru şekilde tamamlanmasını sağlar.
GPS Takip Sistemleri hayatımız her alanında bulunan ve birçok farklı sektörde nesnelerin konum bilgilerinin takip edildiği Küresel konumlandırma sistemleridir. GPS Uydu takip cihazları düzenli olarak Dünya yörüngesinde bulunan GPS Uyduları üzerinden konum bilgilerini almaktadır.
Guillain Barre Sendromu (GBS); periferik sinir sistemini etkileyen, vücutta kas güçsüzlüğüne, refleks kaybına, uyuşma ve karıncalanmaya sebep olan ve geçici felç hali yaratabilen nörolojik bir hastalıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri