Öncelikle arabanız LPG'li de olsa benzine ihtiyacınız var. Benzin biterse araba çalışmaz. Bu, çok basit bir bilgi ama pek çok araç sürücüsü LPG'li aracın benzinle çalıştığını bilmez. Bu durumda yapacağınız ilk şey, en yakın akaryakıt istasyonundan bir küçük bidon benzin alarak depoya boşaltıp aracı çalıştırabilirsiniz.
Brc sıralı sistemlerde direk gazda çalıştırma özelliği yuvarlak düğme bulunan versiyonlarda mevcuttur. Aracı direk gazda çalıştırmak için kontağı açıp sinyal sesi gelene kadar düğmeye basıp sinyal sesinini duyuncada düğmeyi bırakıp marşa basınca araç çalışacaktır.
Hiç bir şey olmaz.
Yakıtınız Bittiğinde Bir Arabaya Ne Olur? Depo tamamen boşaldığında motor, son yakıt artıklarıyla birlikte havayı çekmeye başlar. Bu hava motorun yeniden çalışmasını durdurabilir, çünkü yanma için gerekli olan yakıt-hava karışımını kötü yoldan atar.
Doğal gaz, sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) halinde araçlarda kullanılabilmektedir. Ülkemizde bu kullanım genellikle toplu taşıma araçlarında olmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Günümüz araçları, lpg ile kullanılsa dahi ilk çalıştırma benzinde gerçekleştiği için aracı devamlı benzinde kullanmak bir sorun oluşturmayacaktır.
Yeni sıralı sitemlerde benzin ve LPG nin ECU daki yazılımı ile aynı anda yanması sağlanabiliyor.
m.C.k. sırali sistemse benzine otomatik gecer benzin deposu da boş ile yokuş aşşagı serbest birakabilirsin . Lpg bitince erke dönergeci devreye giriyor ve sonsuz enerjiye ulaşılıyor. sırali sistemse benzine otomatik gecer benzin deposu da boş ile yokuş aşşagı serbest birakabilirsin .
Yakıt bulmak için geçen araçlardan yardım isteyebilir ya da en yakın akaryakıt istasyonuna yürüyebilirsiniz. Ancak sizin ve aracınızın güvenliği için yol yardım - sigorta şirketi ya da çekici çağırmak en doğrusu olacaktır. Karakoldan izin belgesi alarak bidonla benzin alabilirsiniz.
Bir aracın, Avrupa standartlarına göre benzin ikaz ışığı yandıktan sonra minimum 80 km gidebilmesi gerekiyor. Lakin bu durum marka ve modele göre değişiyor. Haliyle araçların uyarı lambası yandıktan sonra en fazla 40 km gidebildiği de yaygın yanlışlar arasında yer alıyor.
Tank tamamen boş kalırsa sıkıntı olur contalar vs kuruma yapar,ara ara düğmeye basıp LPG/benzin geçişi zor olmasa gerek.
Motorlar rölanti durumunda saatte 0.3 litre ile 2.5 litre arasında yakıt tüketim değerine sahiptir. İlk etapta düşük gibi görünebilir bu tüketim. Fakat küçük bir hesap ile aslında bu yakıt tüketiminin masum olmadığı ortaya çıkıyor.
Karbüratör, özellikle eski model araçlarda yakıt hava karışımının ayarlandığı ve motora gönderildiği bölümdür. Sürekli LPG'de kullanılan araçların karbüratörü zamanla kurur. Karbüratör içerisinde bulunan diyafram ve contalar sertleşir. Karbüratör taşırma yapabileceği gibi aracın çalışmasına engel de olabilir.
Hayır. Doğru kalibrasyon ve doğru bir işçilik ile Benzin kullanımına göre motorunuzun ömründe uzama olur. LPG kullanımı ile Motor yağının da ömrü uzamaktadır.
Sıvı LPG Yakıt sistemi
Sistem motorun kendi bünyesinde bulunan ve normalde benzin püskürten enjektörleri kullanır. Ayrıca bu enjektörler sıvı haldeki benzin yakıtını püskürtmeye göre tasarlandığı için de LPG gaz değil sıvı olarak silindirler içerisine püskürtülür.
LPG MOTORA ZARAR VERİR Mİ? LPG sistemlerinin en çok korkulan noktası “Motora zarar verir mi?” bölümü oluyor. Bu soruya da cevap veren Örücü, “LPG motora zarar vermez, aracın çalışma prensibini değiştirmez.
İbre sıfırın altına geldikten sonra 30 km daha gidiyor yedek depo ile fakat yakıtı sonuna kadar tüketmek motora zarar verebilir. Ayrıca depo yakıttan ötürü kirlenmiş olabilir benzin filtresinden geçen kirleri motora iletmiş olursunuz.
Sıralı sistem araçlar, ilk çalışmayı benzin ile yaparlar, bu nedenle sabah geç çalışma problemi yaşanmaz. Motor belli bir sıcaklığa ulaştıktan sonra araç otomatik olarak gazda çalışma moduna geçer.
Arabayı ilk çalıştırdığımda benzin ışığı sabit yanar gaz ışığı yanıp söner ve benzinde gaza geçtiğinde sadece LPG ışığı sabit yanar ve benzin ışığı söner.
Benzin fiyatları, LPG'ye göre daha yüksek olsa da uzun mesafeli yollarda oran hesaplaması yapıldığında LPG daha az tükettiği için LPG'nin daha düşük maliyetli olduğu görülür. Dolayısıyla benzin LPG farkı dikkate alındığında LPG kullanımı tasarruf sağlar.
Klima gazı biterse araç kabininin içi soğumaz. Klima içerideki sıcak havayı çekemez. Böylece düzgün çalışmayan klimalar özellikle yaz aylarında araç kabini içerisinde zaman geçirmeyi zorlaştırır. Klima gazı yaz aylarının kavurucu sıcaklarında kabin içerisinde geçen sürenin konforlu olmasını sağlar.
LPG'den Benzine Geçememe Sorunu
Bu sorunun iki temel sebebi vardır. Birinci durum LPG map sensörü arızalıdır. İkinci durumda ise LPG basınç ayarları yapılırken Map sensörü devre dışı bırakılmış olabilir.
Propan, bütan, izobütan ve üç LPG gazının karışımlarını içeren yanıcı hidrokarbon gazlarının karışımıdır. LPG, ev ısıtma gazları, pişirme, sıcak su ve otogaz için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu gaz, otomobiller ve araçlar için yakıt olarak ideal bir tercihtir.
Lpg yani likit petrol gazı, araç yakıtı olarak kullanıma fazlası ile uygundur.
LPG zaten karbüratöre gaz geliyor. Sistem o gaz basıncına göre ayarlı ve 4 gaz 6 hava çekiyor diyelim. Bu karbüratör araç benzine ayarlandığı zamanda 10 değil 6 hava çekmeye devam ediyor ve çook zengin benzin karışımı ile oldukça cömert bir tüketim yapıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri