Bazı araçlarda LPG de giderken bile benzin tüketimi var gibi gösterge düşmelerine karşı oluşan şikayetleri karşılama amaçlı çıkarılmış bir uygulamadr. Benzin pompasının olağan ömrü içerisinde arıza yapması LPG'ye fatura edilemez.
Benzin Pompası Arızasının Detaylı Tespiti
- Test edilen LPG'li bir araç, OBD cihazına bağlanarak arıza yeri tam olarak tespit edilebilir. - Benzin pompasının tüm parçaları teker teker kontrol edilerek detaylı incelenebilir. - Yakıt pompasının rölesi söküldükten sonra röle hafifçe sallanarak test edilebilir.
Cevap: LPG'li araçlarda benzin pompası çalışmalı mı? Pompa çalışmaya devam etse LPG ile benzin tüketimi de olur ki bunu farkedersiniz.
Yakıt Pompası Arızası Yakıt pompası gerekli yakıtı ve basıncı motora iletmezse motor düzgün çalışmayacaktır. Düşük yakıt basıncı, çalıştırmada, hatalı ateşlemede, rölantide, hatalı ateşlemede ve durmada zorluklara neden olur.
Ya ateşleme yapılmıyor ya da benzin motora ulaşmıyordur. Benzin pompasının çalışıp çalışmadığını, sessiz bir ortamda kontağı açarak ve dinleyerek anlaşır. Aracın arkasından uğultu gibi kısa süreli bir ses gelmesi gerekmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
yakıt filtresi tıkanmış demektir ve bir an önce değiştirilmelidir. Yakıt filtresi, zamanı geldiğinde değiştirilmez ise yakıt pompası arızası oluşmasına sebep olarak motorun gücünü etkiler ve zaman içinde motor çalışamaz duruma gelir.
kontrollü ortak yakıt sisteminin aşınan bir parçası olan yüksek basınç yakıt pompası ve ona hareket veren itici fincanı (febi no: 37162) inceliyoruz. Bu parçalar hasar aldığı veya aşındığı zaman motor sesi artışı, motor performans kaybı, düzensiz çalışma ve tekleme belirtileri görülebilir.
Yakıt Göstergesinde Ani Değişiklikler: Otomobil durağan bir konumdayken bile yakıt göstergesinin aniden yükselip alçaldığını gözlemleyebilirsiniz. Yakıt Işığı Sürekli Yanıyor: Eğer yakıt ışığı sürekli yanıyorsa ve tankta yeterli yakıt olduğundan eminseniz, bu şamandıra arızasının bir işareti olabilir.
Motora gaz verdiğiniz esnada ekleme ya da boğulma gibi gaz almama sorunları meydana geliyorsa bu da pompa arızasının habercisidir. Aracınız olması gerektiği gibi hızlanmıyor ise veya gözle görülür bir biçimde performans kaybı mevcutsa pompa arızası olabilir.
Aracın bakımını aksatmak ya da aldığınız yakıtın kalitesi, yakıt pompasında arıza oluşumuna neden olabilir. Özellikle bozuk, tortulanmış ya da kil gibi oluşumlara ev sahipliği yapan yakıtlar, mazot pompasında ciddi düzeyde arızaların oluşmasının en temel nedenidir.
ama normalde benzin pompasının bir ömrü yoktur... 188.000 km'de değişti.
Araç LPG ile çalışırken, benzin pompası da çalışmaya devam ederse, soğutulmadığı için zamanla arızalanır. ELO LPG - Benzin Pompası Rölesi, benzin pompasını sadece ihtiyaç duyulduğu zamanlarda çalıştırarak, aşırı ısınmadan ve/veya yıpranmadan kaynaklanan arızaların önüne geçer.
Benzin Filtresinin Tıkandığı Nasıl Anlaşılır? Vitesi boşa aldığınızda sürekli olarak araç stop eder. Araç çalıştırırken motor zorlanır. Motor yağ filtresi değişimi gibi benzin filtresi değişimi için de Otopratik mağazalarına uğrayabilirsiniz.
Arkadaşlar bu haldeyken aracı kullanmayalım, benzine alalım ve mutlaka sorunu çözdükten sonra LPG kullanımına devam edelim. Çünkü problemli haliyle araç tekliyorken LPG kullanımı aracınıza supaplarınıza zarar verecektin. Çünkü motor iç ısısını arttıracaktır bu da bize zaman içerisinde motor yapısına zarar verecektir.
karburatöre giden benzin hortumunu çıkartıp ucunu körleyerek aracı lpg de çalıştırmamızdır. Bu şekilde işlem yaptıktan sonra araç lpg de çalışırken sarsıntı ve tekleme kaybolduysa benzin kesiciniz arızalı demektir değişmesi gerekir.
Araçlarda benzin pompası çoğunlukla arka koltuğun altındaki bir bölmede bulunur. Pompanın değişiminde uzman yardımı alınması önerilmektedir.
kablo hattında bir arıza olabilir ve usta bu arızayı çözmeye kalkmadan kablo çekerek işi çözmüş olabilir. lpgli araçlarda depoda çok az benzin olursa pompa soğuyamıyor. soğuyamayan pompa bazen kısa devre yapabiliyor. pompa da bozulabiliyor, elektrik hattına da zarar verebiliyor. sizin arızanın sebebi bu olabilir.
Mazot pompası arızalanırsa gerekli miktardaki yakıtı ve basıncı motora iletmeyeceği için motor düzgün çalışmayacaktır. Düşük yakıt basıncı aracın zor çalışmasına, hatalı ateşleme yapmasına, tekleme ve stop etme gibi problemlere yol açacaktır.
LPG Şamandıra Arızası gösterge paneli bölümünden kolaylıkla anlaşılabilen bir problemdir. Problemin yaşanma nedenleri farklılık gösterilse bile genellikle şamandıranın bağlantı kurduğu bölgelerle tamamen iletişimi kesmesi, depo bilgisinin aktaramaması gelmektedir.
Gösterge yalnızca belirli pozisyonlarda düzgün çalışır: Şamandıra kısmı arızalı ise yakıtın bazı seviyelerinde düzgün çalışabilir. Örneğin, tam dolu bir depoyu yarısına kadar sağlıklı bir şekilde ölçüp daha sonra ölçümü kesebilir. Bu durumda yakıtınız yarımın altına düştüğünde çalışmayıp sabit kalacaktır.
Pompa alanındaki her yakıt tipi için farklı semboller kullanılır, böylece tanımlanması kolaylaşır: Daire içindeki sayıyla birlikte “E” benzinde ve içeriğinde maksimum bulunabilecek biyoyakıt yüzdesini(biyoetanol) gösterir. Örneğin, “E5”, yakıtın %5'e kadar biyoetanol içerebileceğini gösterir.
Depodaki (11) yakıt pompası, yakıtı yüksek basınç pompasının (04) düşük basınç sistemine gönderir. Düşük basınç sistemindeki yakıt basıncı normal işletim sırasında genellikle 0,5 bar ile 5 bar arasındadır.
Motor yakıt tüketimi yaparken ve yakıt pompası depodan yakıtı boşalttıkça depoda yakıt miktarı azalır ve azalan yakıt yakıtın hacmi kadar içeriye hava alması gerekir. Depo içerisine bu havayı almadığı takdirde ise vakum oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri