Motor Yağının Az Olması Motorun hararet yapmasına, parçaların aşınmasına ve motordan gelen seslerin artmasına neden olur. Özellikle yağ seviyesi düşükse krank mili ile piston çubuğu arasında boşluk oluşur. Bunun sonucunda parçalar, sürtünmeye ve yüksek ses çıkartmaya başlar.
Yatak aşınmalarına ayrıca düşük yağ basıncı, çok ince viskoziteli motor yağı, yağın bozulması, karterdeki kirli yağ ve pislikler, aşınmış oringler veya silindirler, hatalı motor tertibatı, gevşek rulmanlar, gevşek veya kırılmış biyel kolu civataları, veya kötü sürüş koşulları da neden olabilir.
İçten yanmalı motorlarda pistonlar, silindirlerin içerisinde hareket eder. Silindirlerin aşınması ve büyümesi ya da pistonların deforme olması ve küçülmesi durumunda motordan sanki bir cisme vuruluyormuş gibi ses çıkar. Sesin kaynağı piston ya da silindirler olduğu için dikkat edilmesi ve üzerinde durulması gerekir.
Bu sesi azaltmanın en kolay yolu yüksek kaliteli sentetik yağ kullanmaktır. Motor yağı söz konusu olduğunda asla turboşarjlara katkı maddesi eklemeyin. İhtiyacınız olan her şey kaliteli yağlarda mevcuttur. Dizel motor gürültüsü yağdan veya herhangi bir şeyden kaynaklanmaz.
Motor sesinin artmasına motor yağının etkisi de olur ama genelde yağ yeni değişince motor sesi azalır.
İlgili 41 soru bulundu
Yatak Vurma Sesi Nasıl Anlaşılır? Vuruntunun şiddetine göre, araç çalışırken ayağınızı gaz pedalına koyduğunuzda vuruntuyu az veya çok hissetme ihtimaliniz var. Bu durum, motor yatak vurmasına ait alâmetlerden sadece biri olarak karşınıza çıkabilir.
Zaten o anda fazla ses varsa problemler var demektir. Ha bu sesi azaltmanin en kolay yolu kaliteli tam sentetik yag (mobil1 0-40 favorim) kullanmaktan gecer. Motor yagina gele turbo araclara kesinlikle katki falan koymayin.
Vuruntu, yanma odasında bulunan piston üst ölü noktaya (ÜÖN) yaklaşırken, henüz daha ulaşamadan hava ve yakıt karışımının yüksek basınç ve sıcaklığın etkisiyle kendiliğinden yanması olayıdır.
Arabadaki uğultu sesi genel olarak tekerlek ve motor, tekerlek arasındaki mekanik parçalardandır. Bu sesin ortaya çıkmasının genel olarak ilk sebebi aks bilyesidir. Aks bilyesi porya bilyesi olarak da telaffuz edilebilir.
Trim sesleri araçlarımızdan gelen, “gıcırtı”, “takırtı”…VB çıkan seslerdir. Bunun sebebi özellikle araçlarda plastik aksamların birleşim yerlerindeki esnemeler ile, meydana gelen seslerden kaynaklanır. Bu sebeple eski model araçlarda daha yoğun olabilir.
Birinci Cevap: YOKTUR! Aslında motor yatak sesini kesen yağ diye bir bilgi olsa da, bu bilginin yanlış olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bilinen bu bilgi motor yatak sesini kesmek için değil, kalın yağ kullanılarak, sadece motor yatak vuruntusunun çok ince olduğu motorlarda vuruntu sesi için denenmektedir.
Araç seyir halindeyken veya rölantideyken titriyorsa, motorda bir sorun olabilir. Motorun düzgün çalışması için yeterli hava, yakıt veya kıvılcım olmayabilir. Belki de bujileri yenilemenin zamanı gelmiştir Sorunun kaynağı, hava filtresinin kirlenmesi ve tıkanması da olabilir.
Otomobillerde bulunan turbo sisteminin basınca dayanıklı hortumları vardır. Bu hortumlar vasıtasıyla soğuk hava yannma odasına taşınmaktadır. Zamanla eskiyen veya özelliğini kaybeden turbo hortumlarında kaçakların oluşması normal bir durum olarak görülür. Turbo hortumu hava kaçırdığında gaza basınca hava sesi çıkartır.
Lpg zamanla siboplara zara verir, bu da motorun daha gürültülü çalışmasına sebep olur. Aynı dertten müzdaribim 1.6 LPG'li aracım uzun zamandır LPG ile kullanılıyor motor bariz fazla sübap sesi veriyor.benzine alındığı zaman biraz azalıyor ses.
Motor üflemesi, segmanların aşınması nedeniyle araçtaki motorun yeterince basınç oluşturamamasıdır. Motor üflemesi kişisel araçlarda olduğu gibi Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama işi yürüten firmaların araçlarında da meydana gelebilen bir sorundur. Motor patlama anında yeterli basıncı sağlayamadığı için üfler.
Sonuç olarak motor sesi olarak adlandırdığımız sesler yanmış gazların atıldığı egzoz sistemi, yanma için ihtiyaç olan havanın temin edildiği emiş sistemi ve motorun kendi çıkardığı metalin metal ile çalışması sonucu çıkan seslerden oluşmaktadır.
Şanzımandan Ses Gelmesi
Normal zamanlarda vites geçişleri kolay ve nispeten yumuşak olmalıdır. Fakat şanzımandan ses geliyorsa arızaya işarettir. Şanzımanın yağsız kalması ya da aşınmış dişliler bu sorunu ortaya çıkar.
Tinnitus, kulakta duyulan sürekli veya aralıklı bir çınlama, uğultu, vızıltı veya zil sesi gibi algılanan bir işitme hissidir. Bu sesler, gerçekte dışarıdan gelen bir ses olmadığı halde kişinin kulağında veya başında duyulur. Tinnitus genellikle bir hastalık veya durumun belirtisi değil, bir semptomdur.
Uğultu olsa debriyaja basınca uğultunun kesilmesi lazım arkadaşın ki sürtme gibi oluyormuş ve sürekli oluyormuş. baskı balata yenilenince ses yapmaz rodajda sadece kalkış esnasına biraz ses yapar ya takılışında yanlışlık var yada teker bilyalarından veya şanzumandan geliyordur kullanmayın sorun büyüyebilir.
Detonasyon olarak da adlandırılan vuruntulu çalışma, silindir içerisine alınan hava yakıt karışımında, bujinin yaptığı ateşlemenin düzensiz olmasıdır. Yanlış zamanda yapılan ateşleme; patlama yerine tutuşma olmasına neden olur. Bu durumda motor vuruntulu olarak çalışır.
Motor Vuruntusu hava-yakıt karışımının buji marifetiyle değil de bölgesel olarak aşırı basınç ve sıcaklığın etkisiyle kendiliğinden yanması ve bunun sonucunda çok hızlı basınç yükselmesi ile duyulabilir bir ses oluşturan kendiliğinden tutuşma olayına vuruntu denir.
Vuruntunun nedenleri
Yanmamış bölgede sıcaklığın, yakıtın tutuşma sıcaklığından daha yüksek değerlere erişmesi halinde bu bölgede kendi kendine tutuşmalar oluşarak yeni basınç dalgaları meydana gelecek, bu basınç dalgalarının birbirlerine çarpması ise vuruntu gürültüsünü oluşturacaktır.
Motor yağı eksikliğini anlamak için aracınızın gösterge paneline bakmak en kısa ve en doğru yöntemlerin başında gelmektedir. Aracınızın gösterge panelinde yer alan motor yağı veya motor yağı basınç uyarı lambası yanıyorsa bu uyarı aracınızın motor yağının eksildiğine ve değişim zamanı geldiğine işaret etmektedir.
Motor Yağı Eksikliği
Eksikse tamamlanır, eskiyse yenilenir. Eğer motor yağına dikkat edilmezse ve motor yağ seviyesi azalırsa ilerleyen zamanlarda pistonların ve motordaki diğer hareketli parçaların aşınması söz konusu olur. Daha sonra yağ eklense bile aşınan bu parçalar arasından motora yağ sızar.
Yağ Pompası arızası Ses Yapar Mı? Evet, yağ pompası arızası ses yapabilmektedir. Yağ pompası arızası, yağın motorun herhangi bir noktasına yeterli miktarda pompalanamaması durumunda, motorun normalden daha fazla gürültü yapmasına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri