Kaynak işlerinde oluşan ışın radyasyondur. Morötesi radyasyon, cilt tarafından hissedilmez ve tıpkı güneş yanığı etkisi gösterir. Bu ışınların dalga boyu, çalışanların göz sağlığı açısından önem taşır. Bu ışınlardan morötesi ışınlar, çalışanların gözlerinde en fazla hasara neden olmaktadır.
Maske kullanılsa bile, kay- nağın ateşi, dumanı direk olarak yüzümüze yansır. Bunun sonucunda gözlerimizi kaynak alır, yüzümüzü ateş yakar, dumandan nefes alamaz hale geliriz.
Soğuk kompresler uygulamak: Gözlerin üzerine temiz bir bez veya soğuk kompres uygulayarak şişlik ve rahatsızlık hissini azaltabilirsiniz. Göz damlaları kullanmak: Göz doktorunuzun önerdiği göz damlalarını kullanabilirsiniz. Göz damlaları, ağrıyı hafifletmeye ve göz yüzeyini nemlendirmeye yardımcı olabilir.
Ark kaynağı ve kesme işlemleri vücuda zararlı radyasyon yayar. Göz ve vücudun açık yerlerinde derinin tahrişine neden olur. Ark kaynağıyla oluşan şiddetli ışık gözdeki retinaya zarar verir, kızılötesi radyasyon gözdeki korneaya zarar verir, katarakt oluşumuna neden olur.
Ayrıca yanığın tek etkilediği yer deri değildir ve tüm organizmayı etkileyebilir. Yanık durumunda uygulanabilecek en hızlı tedavi yöntemi yanık olan bölgeye soğuk su uygulamaktır. Soğuk suyla birlikte aloe vera jeli, bal, antibiyotik merhemler ve yanık kremi de yanıklara iyi gelen yöntemlerdendir.
İlgili 34 soru bulundu
✅ Limon asidik bir yapıya sahiptir, göz yüzeyini bozar gözyaşı düzenini etkiler. Göze hiçbir faydası yoktur.
Yüksek düzeyde kaynak dumanı ve gazlara kısa süreli maruz kalma göz, burun ve boğaz tahrişine, baş dönmesine, baş ağrısına ve mide bulantısına neden olabilir. Paslanmaz çelikte ve alüminyumda TIG kaynak yapılırken özellikle ozon bunun bir nedenidir.
Kaynak yapılması sırasında kaynağın cinsine bağlı olarak 5000-6000 C dereceye kadar sıcaklıklar oluşur.
Uluslararası Kanser Araştırma Derneği (IARC), tüm kaynak dumanının akciğer kanserine neden olabileceği ve böbrek kanserine neden olabileceği sonucuna vararak tüm kaynak dumanını Grup 1 kanserojen maddeler olarak sınıflandırdı .
Ark kaynağında oluşan şiddetli ışık gözdeki retinaya zarar verirken, kızılötesi radyasyon gözdeki korneaya zarar verir ve bunun sonucunda gözde katarakt oluşur. Arktan yayılan görünmeyen ultraviyole ışınları (UV) bir dakikadan az bir süre bile etkidiği takdirde göz kamaşmasına (welder's flash veya arc eye) neden olur.
Kaynak maskesi çok önemli bir göz koruma ekipmanıdır. Yapacağınız kaynak sizi bir petrol platformuna veya bir tamircinin garajına götürse de her çalışma ortamında gözleriniz için doğru korumaya ihtiyacınız var.
Göze soğuk su çarpmak, göz yanması rahatsızlığına karşı evde uygulanabilen doğal yöntemler arasında en yaygınıdır. Soğuk kompresle birlikte alerji ilaçları, göz damlaları, bebek şampuanı, balık yağı ve keten tohumu takviyesi de göz yanmasına iyi gelen yöntemler arasında yer alır.
Stoko Uv 30 100 ml tüp
UV-A, UV-B, UV-Cye karşı kullanılan güneş, kaynak ışığı, ısıma, ışıma ve parlamaya karşı koruma kremi. UV-A sterilizasyon lambalarında, baskı ekipmanlarında bulunan uzun süreli cilt zararlarına neden olan başlıca radyasyon türüdür.
Pozisyonda kaynak için boru ile zemin arasındaki mesafe en az 400 mm olacaktır (şek. 319). Tranşelerde kaynakçının rahat hareketine olanak sağlamaya yeterli genişlik bulunacaktır.
Saç kaynak uygulaması ile ilgili en çok merak edilen hususlardan biri de kaynak işleminin saçları döküp dökmediği oluyor. Hatta halk arasında bu işlemin saçlarda dökülmeye neden olduğu şeklinde doğru olmayan bir görüş de var. Oysa kaynak işlemi saçlarda dökülmeye neden olmaz.
Soğuk kaynak usulü ile kaynak işlemi daha çabuk yapılır, ancak yüksek mukavemet ve sızdırmazlığın arandığı hallerde sıcak kaynak usulü tercih edilir.
Kaynak değerlerinden değişikliğin en çok yapıldığı kısım, akım şiddetidir. Kaynak makineleri 10-600 amper arasında kaynak akımı üretebilirler. İşte kaynak akımının ayarlanması, bu değerler içerisinde mümkündür. Doğal olarak ayar aralığı, makinenin cinsine göre farklılıklar gösterir.
Tipik birkaç yanma tepkimesi sırasında oluşan ateşin etrafındaki sıcaklık şöyledir: Kaynak Ateşi (Oksihidrojen alevi): 2000 derece ve üzeri. Bunsen Ocağı: 1300-1600 derece.
Kaynak dumanı akciğer, kalp, böbrek gibi vücudun herhangi bir parçasını ve merkezi sinir sistemini etkileyebilir. Sağlık açısından kaynak dumanından korunmayan personel çok büyük risk almaktadır. Kaynak dumanı emme sistemleri bu riski ortadan kaldırmaktadır.
Akarların ve alerjiye neden olan alerjenlerinin solunum yolu ile alınması durumunda burunda kaşıntı, akıntı, tıkanıklık, hapşırık, gözlerde kaşıntı, sulanma, kızarıklık, şişlik gibi alerjik rinit belirtileri ortaya çıkabilir. Astımlı hastalarda astım atakları (öksürük, hırıltı, nefes darlığı gibi) tetiklenebilir.
Kapalı alanlarda kaynak yaparken zehirli maddelerin oluşmaması, yanıcı gazların birikmemesi ve oksijenin azalmaması için duman emme sistemleri veya yapay havalandırma yöntemleri kullanılmalıdır. Duman emme veya teknik bir havalandırmanın mümkün olmadığı yerlerde, uygun solunum ekipmanları kullanılmalıdır.
Glokom krizinde göz içi basıncı 50 mmHg üzerine çıkar. Kornea ödemlenir, görme bozulur, göz ağrısı şiddetlenir. Hatta göz ağrısı bu durumda istifraya bile neden olur. Bu duruma glokom krizi denmektedir.
Akut glokom krizi, göz tansiyonunun aniden çok yükselip 45-50 mmHg üzerine çıkmasıdır. Bir gözün başına gelebilecek en kötü durumlardan birisidir. Önlenmesi çok önemlidir. Oluştuğunda ciddi görme kaybı hatta körlük bir iki gün içinde gelişebilir.
GÖZ YIKAMA: Acil yapılması gereken işlemdir.Varsa kontakt lensler çıkarılır. Acilen laktatlı ringer ile ringer laktat bulunamazsa serum fizyolojik ya da çeşme suyu ile en az 20 dakika yıkanır. Yıkama hasta yatarken göze sürekli serum damlatma ile de yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri