Beyaz şarap çok hafif ve güzel bir tada sahip olduğu için balıkla bütünleşecek ve balığın tadını perdelemeyecektir. Ayrıca bazı beyaz şarap türleri yüksek asit oranı ile beraber balığın tadını artırmaktadır. Bu sayede iştahı kapatmayan beyaz şarap ile balık tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Yapılan araştırmalarda deniz ürünleri ile en iyi giden şarap çeşidinin, beyaz şarap olduğu sonucuna varılmıştır. Beyaz şarabın içeriğinde yer alan tat notaları, deniz ürünleri ile yapılan lezzetlerle bir araya geldiği zaman, diğer şarap çeşitlerine oranla daha keyifli bir lezzet armonisi ortaya çıktığı gözlemlenmiştir.
Özellikle ızgarada pişmiş levrek ve çipura gibi az yağlı balıklar beyaz şaraba en iyi eşlik edebilecek lezzetlerdendir.
Beyaz şaraba göre daha yoğun ve keskin bir tada sahip olan kırmızı şarap aslında deniz ürünleri ile oldukça iyi eşleşebilir. Bilinenin aksine doğru bir seçimle damakta harika tatlar bırakabilir. Bu şarap yüksek tanenler ile güçlü bir tada sahiptir. Şaraptaki tanenler, balığın yağında bulunan aromayı açığa çıkarır.
Izgara ve tava ile pişirilen balık ve çeşitleri için bira, rakı önerilirken, buğuluma yapmak için fırın yöntemi kullanılıp pişirilen balık için beyaz şarap önerilmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Pembe şaraplar hem kırmızı hem de beyaz şaraplarla uyumlu yemeklerle iyi bir eşleştirme sağlayabilirler. Hafif makarna, deniz ürünleri, salatalar ve hafif et yemekleri tercih rose şaraplar ile tercih edilebilir. Şarabın kalitesini anlamak için şarap türüne göre yemekler seçmek önemli bir adımdır.
Uzmanlar, vücudunuzda balığın oluşturacağı yararlı etkileri azalttığından dolayı kola, gazoz ve meyve suyu gibi içecekler yerine limonlu maden suyu önermektedir. Eğer balığınız tazeliğinden eminseniz balığın yanında ayran içilmesinde bir sakınca görülmüyor.
Rose şarap en çok şarküteri ürünleri ile, ızgara somon ve havuç püresi gibi hafif sebze püreleri ile tercih edilmelidir. Yüksek tanenli kırmızı şarapla fındık tüketirseniz şarabın tadı sertleşir ve buruklaşır. Bunun nedeni fındığın da tanen oranı çok yüksek olmasıdır.
Ayrıca köfte gibi yağ açısından zengin yemekler yine sert viskilerle çok yakışacaktır. Deniz Ürünleri: Şaşırtıcı bir şekilde, balık ve kabuklu deniz ürünleri, belirli viskilerle çok uyumludur.
*Yağlı balıklarla (sonbaharda yenilen palamut, lüfer, ilkbahar aylarının kalkan balığı gibi) Semillon, Chardonnay gibi kuvvetli beyazlar iyi eşleşir.
ton balığı, norveç uskumrusu, hamsi gibi balıklarla dolgun beyaz şaraplar ile yerine göre sangiovese, öküzgözü temranillo, kalecik karası gibi hafif kırmızılar da içilebilir. çiğneme gerektiren kırmızı etler boğazkere, şiraz, cabarnet sauvignon gibi daha tanenli şaraplarla eşleştirilebilir.
Margherita Pizza : Bu sade pizza ile bir Pinot Grigio ya da Muskat tercih edin kesinlikle çok seveceksiniz. Pasthelli Pizza : Pastırmalı ve şarküteri ürünleri bol olan pizzalar için Cabernet Sauvignon ya da Shiraz seçebilirsiniz. Pastırma, sucuk gibi bol çeşnili ürünlerin yanına bir Boğazkere de çok yakışır!
Kırmızı şaraplar genellikle lezzet bakımından zengindir ve yudumlanıp tadına varıldığında içimi çok daha keyifli hale gelir. Akşam yemeği veya tatlıyla birlikte servis edilebilir veya tek başına yudumlanabilir.
Kırmızı şarap daha çok kırmızı et yemekleri (Dana antrikort, köfte, dana biftek ve bonfile) ile tercih ediliyor. Kuzu etleri, sakatatlar, av yemekleri ve soslu et yemekleri ile de oldukça iyi bir uyum sağlıyor. Türkiye'de Doğu bölgelerimizdeki et yemeklerinin Boğazkere ve Öküzgözü şaraplarıyla uyumu kaçınılmazdır.
Kırmızı şarap mezeleri ile küflü peynir gibi tadı keskin ve sert peynirler tüketilmesi önerilir. Ayrıca gravyer, otlu peynir, parmesan peyniri ve gouda peyniri de kırmızı şarabın tadına tat katar. Kırmızı şarabın çeşidine göre cheddar veya eski kaşar da önerilir. Peynir ile reçel de önerilerimiz arasında.
Izgaradan, tavadan çıkınca, soğumadan tüketmek gerekir. Soğuyunca balığın tadı tuzu kalmaz. Rakı ise yudum yudum, acele etmeden, tadını çıkarta çıkarta içilir. Onun için mezelerle tadı çıkar.
İşlenmiş, kurutulmuş, beklemiş, meze halinde balık/balık ürünü tüketmeyin. Balık yerken alkol almayın, ille de içecekseniz rakı benzeri distile içki için, onu da çok çok az için.
chivas regal, dimple, teacher's gibi scotchlar da gayet kaliteli olduğundan on the rocks içilmesi tavsiye edilir. bunların yanında bourbonlardan jim beam'i hatta jack daniel's ı da kola, soda ve redbull ile karıştıranlar vardır ki jack'in bu eziyeti pek hakettiğini düşünmüyorum.
Egeo Cabernet Sauvignon Kavaklıdere
Güçlü tanenleri ve gövdesi zengin aromaları ile dengeli, damakta kalıcı ve uzun bir şaraptır. Cabernet üzümü uzun süreli periyotta olgunlaşır. Kırmızı şarapların en koyu ve en ağır olanıdır.
Şarap uzmanları Loire Vadisi ve Yeni Zelandanın Sauvignon blanc'ının olumlu bir açıklaması olarak "gevrek, zarif ve taze" ifadesini kullandılar. Sauvignon blanc hafifçe soğutulduğunda balık veya peynirle özellikle chèvre ile iyi eşleşir. Aynı zamanda suşi ile iyi eşleşebilen birkaç şaraptan biri olarak bilinir.
Hangi şarabı hangi kadehte servis etmeliyiz? Kırmızı şaraplar büyük kadehlerde servis edilmelidir. Böylece havanın şarapla temas etme yüzeyi artar ve aromalar ortaya çıkar. Beyaz ve roze şaraplar için orta büyüklükte kadehler gerekir, böylece taze meyve özellikleri kadehin ağzına doğru toplanır ve ısınmaz.
Vücuttaki yararlı etkilerini azalttıkları için balığın yanında gazoz, kola, meyve suyu ve meyve aromalı içecekler gibi asitli içecekler tüketmeyin. Tercih edeceğiniz taze limon sıkılmış maden suyu sindirim sistemini desteklemesinin yanı sıra sağladığı antioksidan ve minerallerle daha sağlıklı bir seçim olacaktır.
Asitli içecekler tüketilmemeli
Balığın yanında kola, gazoz gibi asitli içecekler tüketmek, balığın vücuttaki yararlı etkilerini azaltır. Bu yüzden sindirim sistemini desteklemek için, taze limon sıkılmış maden suyu, daha sağlıklı bir seçimdir.
Balık çeşitlerinin yanına en çok yakışan lezzetlerden biri de turşu suyudur. Diyoruz ki turşu suyu yoksa şalgam suyu içsinler! Şalgam suyu da tıpkı turşu suyu kadar balıkla birlikte tüketmesi en leziz seçeneklerden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri