Katalitik konvertör, bir diğer adıyla katalizör, benzinli araç motorlarının sağlıklı çalışabilmesi için gerekli olan bir parçadır. Yakıt tüketiminde tasarruf etmeye yardımcı olur. Ayrıca motordan çıkan zararlı gazları da süzerek çevre temizliğine de katlı sağlamaktadır.
Katalizör Hangi Tip Araçlarda Bulunur? Diğer adıyla katalitik konvertör; model, marka, çeşit ve yıl fark etmeksizin bütün araçlarda bulunmaktadır. Emilim yaparak filtre özelliği gören bu parça, gerekli koşullarda araçların sağlıklı bir şekilde gaz salınım yapmasını sağlar.
1995 den günümüze kadar olan tüm binek ve ticari araçlarda DPF (Dizel Partikül Filtresi) bulunmaktadır. 2010 modele kadar dizel ve benzinli araçlarda katalizör bulunurken.
Genelde rejenerasyon yöntemi (bu filtreye yüksek sıcaklık vererek kurumları yakmak) ile otomatik temizliği yapılır. Benzinlide ise, partikül sorunu yoktur.
Çoğu ülkede, hem benzinli hem de dizel motorlu araçlarda katalitik konvertörler zorunludur. Katalitik konvertörler, havadaki kirlilik miktarını azaltmak ve yanma sürecinden yayılan kirletici nitrojen ve hidro karbon oksitleri, nitrik oksitler ve karbonmonoksit miktarını azaltmak için tasarlanmıştır.
İlgili 18 soru bulundu
günümüz çevre mevzuatı nedeniyle üretilen benzinli araçların neredeyse tümünde ilk susturucu yerine katalitik konvertör* bulunmaktadır. katalitik konvertör yapısı nedeniyle egzos gazının geçişini zorlaştırmakta, yavaşlatmaktadır. motorun egzos gazını atmakta zorlanması da güç kaybına sebep olmaktadır.
Benzinli araçlarda katalitik konvertör temizleme işlemi için katalizörün sökülmesi gerekmektedir. Belirli kimyasallarla yapılan temizleme işleminde, katalitikin hasarları da dikkate alınmalıdır. Hasarlı olan konvektörün temizlenmesinin hiçbir anlamı olmadığı gibi aracınızın da zarar görmesine neden olacaktır.
Partikül Filtresi Arıza Belirtileri Nelerdir? *Dizel partikül filtresi tıkandığında dolduğunda, gösterge panelinde motor arıza lambası veya egzoz arıza lambası (partikül filtresi arıza lambası) yanar. *Partikül filtresi dolu tıkanmışsa, aracın çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar, egzoz kokusu duyulabilir.
Yüksek Isıyla Kendi Kendine Temizleme
Araçtan araca farklılık göstermekle birlikte, ortalama 2000 - 2500 devir aralığında yaklaşık yarım saat çalışması durumunda gerekli sıcaklık seviyesine ulaşılabilmektedir.
Genel olarak su ile temizlik yapılır.Konvertörün içine sıcak veya ılık su ile kurumların temizlenmesi hedeflenir.Termal ısılarla veya makineler yardımı ilede temizlik uygulaması yapılır.Yüksek kilometreli araçlarda pekte işe yaramasada bazı araçlarda ve özellikle ilk defa katalitik konvertör arızası ile karşılaşmış ...
Atılmayan gazlar partikülün içinde kaldığı için halk arasında da bilinen bir değimle partikül filtresinin tıkanması durumu ile karşılaşılıyor. Böyle bir durumda gazlar dışarıya atılamayıp tekrar geri döneceği için motor özelinde sağlıklı bir yanma gerçekleşmeyecek ve aracınızın çekişi düşecektir.
DPF İptali kesinlikle araçlarınıza zarar vermez.
Bu süreçte yani (2017-2019) yılları arasında gelen 1.0 TSI motorlu Golf 'lerde OPF yoktur.! Türkiye 'deki 1.2 ve 1.4 TSI motorlu Golf 'lerde OPF yoktur.!
Katalitik dönüştürücü, yakıtın yanması sonucu ortaya çıkan bazı gazların aracın egzozundan dışarı atılmadan önce zararlı etkilerinin mümkün olduğunca minimalize edilmesini sağlıyor. Hava-yakıt karışımı, motorda yandıktan sonra suya, karbondioksite, karbon monoksite, azot oksite ve hidrokarbona dönüşüyor.
Aracınızın verimli çalışabilmesi için motorunuzun temiz olması gerekmektedir. Motorda meydana gelecek olan birikmeler katalitik konvertörün görev yapmasını engelleyeceğinden motorunuzun daha fazla yakıt tüketmesine neden olur.
Geçmez, katalizörsüz araçlara pul vermiyorlar zaten. Ayrıca muayenede kontrol ediliyor.
DPF için devamlı yüksek devirli kullanmana gerek yok. Haftada 1 kez yarım saat yüksek devirli kullansan zaten DPF içindeki partiküllerin hepsi kül oluyor. Bu konu çok detaylı ama özetle, -Eğer her gün 25-30 km yol yapıyorsanız DPF kendi kendine temizlenir.
Motor gücünün azalmasına, Motor torkunun önemli düzeyde azalmasına, Aracınızın torkunun bozulmasına veya ömrünün azalmasına, Konvertörün ömrünün kısalmasına.
Dizel Partikül Filtresi Tıkandığında, aracınızda basınç ve ısı dengesi bozulur. Başlıca zarar gören parçalar, turbo egr valfi, enjektörler ve sırasıyla motor aksamı zarar görür. Start Stop problemlerine varana kadar nüfus eder.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta yüksek hız değil, yüksek motor devrinde araç kullanılmalıdır, yani 3000 devirin üzerinde, düşük viteste 3.-4. Vites ve yaklaşık 50 km/h hızla araç kullanılmalıdır. Yüksek hızlara çıkılırsa temizleme işlemi yapılmaz.
Partikül Filtresi Temizlemenin Faydaları
Karbon temizleme işlemi düzenli olarak yapıldığında motorun ömrü uzar. (40.000 km'de bir yapılması tavsiye edilir.) Yakıt tüketimi azalır. Çevreye salınan zararlı egzoz gazları azalır.
Partikül filtresi tıkandığı zaman :
Eğer aşağıdaki şikayetlerin en az birini aracınızda görüyorsanız partikül filtresi ciddi bir oranda tıkanmış olabilir ! 5-) Aracınızın motor sıcaklığı ( hararet ) sürekli yükseliyorsa.
Yetkili serviste orjinal katalizör değişimi en az 1500 tl civarındadır.
Katalizör gerekli bir parçadır, iptal edilirse özellikle enjeksiyonlu motorlarda rölanti dengesizliği, stop etme gibi sorunlara yol açar. Yakıt artar, verimsiz bir yanma gerçekleşir, alt devirlerde performans düşer. Karbüratörlü motorlarda da benzer sorunlar yaşanır.
Araçlarda yer alan katalitik konvertörlerin görevi bu nedenle önemlidir. Ortalama olarak bu sistemin araçtaki kullanım ömrü ise 10 yıl kadardır. Eğer bozulmasına sebep olan farklı bir etken yoksa 10 yıla kadar sorunsuz şekilde kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri