Fakat hava filtresi tıkanmaya başladıysa motora ulaşan hava azalır. Bu yüzden performans düşer ve çiğ yakıt yakılmasından kaynaklı olarak yakıt tüketimi de artar. Ayrıca tek sorun bu değildir, motorda kurum birikmesine de neden olur.
Tıkalı Hava Filtresi Belirtileri
Yakıt tüketiminin normalin üstünde olması Motor sesinde oluşan değişiklik. Motor arıza lambasının sürekli yanması Motor performansının fark edilecek boyutta azalması
Hava filtresi kirlendiği zaman filtreleme kabiliyeti azalacaktır. Bu da filtrenin daha az toz ve kir tutacağı anlamına gelir. Filtreden kaçan toz ve kir doğrudan motora giderse motor parçaları arasında sürtünme artabilir. Bu da motorun ve motor parçalarının daha kolay aşınmasına yol açar.
Hava filtresi temizlenmezse ne olur ya da temizlemek, bakımını yapmak neden önemli bu soruların yanıtına bakalım. Öncelikle hava filtresi motorun nefes olması ve etkin çalışması için oldukça önemli. Bu parça temizlenmediği zaman araçlarını yüksek miktarda yakıt tüketmesi gibi durumlar ile karşılaşılıyor.
İlgili 28 soru bulundu
Hava Filtresi Araç Performansını Nasıl Etkiler? Tüm araçların motorun etkin bir şekilde çalışması için hava filtresine ihtiyaç duyar. Bu nedenle hava filtresi araç performansını etkiler mi sorusunun cevabı evet etkiler şeklinde olacaktır.
Diğer yandan hava filtresinin tıkanması motorun aşırı ısınmasına neden olabilir. Hararet olarak adlandırılan bu aşırı ısınma hali, motorun etkin çalışmasını engelleyecektir.
Marşa basıldığı zaman motor titreyerek başlar. Diğer yandan araç sollama ya da yokuş çıkma gibi yüksek devir gerektiren durumlarda da araç tam performans sergilemeyebilir. Bunlar, motorun hava filtresinin değişmesi gerektiğini işaret edebilir.
-Motorun aşırı ısınması, aşırı hava; yakıtın normalden daha yüksek bir ısıda yanmasına sebep olur ve motoru gereğinden fazla ısıtır. (Artan yanma ısısı; subapların, contanın yanmasına, silindir gömleklerinde, segman ve pistonlarda aşınmaya neden olur.) -NOx emisyonunu arttırır.
Kirli veya hasarlı bir hava filtresi, aracınızın motoruna akan hava miktarını sınırlayarak daha fazla çalışmasına neden oluyor ve bu da daha fazla yakıt kullanımını beraberinde getiriyor.
Hava filtresi aracın çekişini doğrudan etkilemezken, bakımının ihmal edilmesi genel motor performansını dolaylı olarak etkileyebilir. Tıkalı veya kirli bir hava filtresi motor gücünün ve veriminin düşmesine neden olarak aracın hızlanma ve hızı koruma becerisini etkileyebilir.
Motor içerisinde yakıtın tutuşmasını sağlayan havanın, partiküllerden arındırılmasını sağlayan parçaya hava filtresi denir. Markalara göre farklı tiplerde üretilirler, ancak neredeyse tamamının işlevi aynıdır.
Hava filtresi tam oturmazsa ne olur: Hava filtresinin tam oturmaması durumunda motor performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve aracın emisyon seviyeleri artabilir. Hava filtresi olmazsa ne olur: Hava filtresi olmaması durumunda kirli hava doğrudan motora girebilir ve bu da motorda hasara neden olabilir.
Toz pislik silindirinde aşınmaya ve çizilmeye neden olur. Yağ yakma ve güç kaybı olur zamanla. silindirlere tozlar kaçar ve çizilir motor zarar görür..
Motosiklet Hava Filtresi Ne Zaman Değişir? Hava filtresinin ne kadar sürede değiştirileceği kilometreye bağlıdır. Genel olarak, 10.000 veya 15.000 periyodik araç muayenesinde hava filtresi değiştirilir.
Filtre, rutin bakım sırasında değiştirilir. Bu görüşmeler markaya göre 10.000 km ile 30.000 km arasında veya 1 yıl arasında değişmektedir. Rutin bakımlar yetkili serviste yapıldıysa bu servisler orijinal yedek parçalar kullanılarak yapılmıştır.
Bir hava filtresi kir, toz ve diğer parçacıklarla tıkandığında, motora hava akışını engeller. Hava akışındaki bu kısıtlama, optimum yanma için gereken hava ve yakıt arasındaki hassas dengeyi bozabilir.
Hava bu filtreden geçmeden asla motora ulaşamaz. Hava filtresinin iyi çalışması sayesinde havada bulunan bütün zararlı maddeler süzülür. Böylece motor olası zararlardan korunmuş olur.
Hava filtresinden dolayı turbonuz kesinlikle zarar görebilir .
Aracın önemli parçalarından biri olan hava filtresi çok küçük parçacıkları bile süzerek aracınızın performansını artırır. Aracınızın hava filtresi kirlenirse veya tıkanırsa, motora alınan havanın filtreden geçişi zorlaşır. Bu durumda aracınızın yakıt kullanımı artar ve motor çekişi düşer.
Gözenekleri normal filtrelere nazaran daha büyük olan açık hava filtreleri daha fazla havanın emilmesini sağlar. Bu sayede yanma odasına daha fazla hava girer. Aynı zamanda motordaki silindirlerin performansı da artışa geçer. Bu sebeple beygir gücünde artış meydana gelir.
Hava filtresi temizliği aracınızın performansını, yakıt tüketimini ve motorun sağlığını pozitif yönde etkileyecektir.
Benzin filtresi kaç km bir değişir sorusuna baktığımız zaman birçok durumda 30.000 ila 40.000 km arası yeterli olacaktır. Bu da normal bir kullanımda bir yıla karşılık gelmektedir. Diğer yandan ticari araçlar gibi daha sık kullanılan araçlar için benzin filtresi değişme sıklığı daha fazla olur.
Hava filtresinin görevini tam anlamıyla yerine getiremediği durumlarda motorda performans kayıplarının söz konusu olduğunu ifade etmek gerekir. Bu durum; motorun yakıt tüketiminin artmasına neden olmaktadır. Hava filtresinin önemi buradan gelmektedir.
LPG ile kullanımda sıkıntı olmaz.Dediğim gibi çok yüksek bir performans bekleme. Gözle görülmeyecek kadar az yakıt azalır tabi o sesi duymak için gazlamazsan.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri