Denk, beraber, refakat, yan yana, bir arada, beraberce, eşit, müsavi, aynı, bir arada, beraberinde, berabere gibi kelimeler birlikte kelimesinin eş anlamlı sözcükleri arasında yer alır.
Denk, aynı ve birlikte anlamına gelir. Müsavi kelimesinin sözlük anlamı eşit olsa da birlikte ve beraber manasında da kullanılır.
Arapça kökenli olarak karşımıza çıkan dâhil kelimesi Türk Dil Kurumuna (TDK) göre "iç, içeri, içine almış durumda olan ve bir şey ile birlikte" şeklinde tanımlanmaktadır. Dâhil eş anlamlısı olarak kullanılan kelimeler şu şekildedir: İç İçinde.
Eş, hem denk hem de aynı anlamına gelir.
Gerçek, kimi zaman doğru ile eş anlamlı olarak kullanılır.
İlgili 23 soru bulundu
İnsan, var oluşundan bu yana dünyayı anlama ve açıklama çabasındadır. Ve insanın dünyaya dair gözlemlerinden doğan tüm sonuçlar birer olgudur. Örneğin gündüz ve gecenin meydana gelmesi bazı olgulara bağlıdır. Buradan hareketle güneşin doğması ve batması olgu olarak kabul edilmektedir.
Cevap: Başlayış ve bitiş süresiyle yeri kesin olarak belirlenemeyen, süreç içinde ortaya çıkan olayların genel adı.
Eşanlamlı, anlamdaş, müteradif veya sinonim; yazılışları farklı olduğu halde anlamları aynı veya çok yakın olan sözcükler.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir.
önce, öncelikle, ilk iş olarak, her şeyden önce.
Dil bilgisi kurallarına göre, kelimenin ''dahil'' değil ''dâhil'' şeklinde yazılması gerekir.
Özellikle Kelimesinin Eş Anlamlısı Olan Sözcükler
Hele, özellikle ve bilhassa ile eş anlamlıdır. Husus, özellik anlamına gelir.
Endişe Eş Anlamlısı
- Tasa, kaygı, korku, düşünce, kuşku. Bu kelimeler cümlelerde yapıldığı gibi aynı şekilde tek başına da kullanılabilir. Anlam olarak yazılışları ve okunuşları farklıdır.
Yıllar sonra bu sırt dayanan taşın ismi "arka-taş" iken arkadaş şeklinde yerleşmiş, bugün de iletişim içinde olunan ve samimiyetine güvenilen kişilere verilen isimdir. Arkadaşın eş anlamlıları ise bacanak, dost, eş, tomdaş, yoldaş sözcükleridir.
Denk, beraber, refakat, yan yana, bir arada, beraberce, eşit, müsavi, aynı, bir arada, beraberinde, berabere gibi kelimeler birlikte kelimesinin eş anlamlı sözcükleri arasında yer alır.
Birlik kelimesinin zıt anlamlısı 'AYRILIK' kelimesidir.
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanabilmekte olup dilimizde pek çok eş anlamlısı olan kelime yer almaktadır. Eş anlamlı olan sözcüklere örnek olarak; baş-kafa, adet-sayı, kıymet-değer, beyaz-ak gibi kelimeler kullanılabilmektedir.
“Yeni evimize bu hafta taşınacağız.” Cümlesinde “ev” sözcüğünün eş anlamlısı hane ve konuttur.
Yazılışı ve okunuşu farklı olan, anlamdaş gibi göründüğü hâlde birbirinin yerini tamamen tutamayan, yani aralarında anlam ayrıntısı bulunan kelimelerdir. Bunlar çoğunlukla Türkçe kelimelerdir.
Anlamları aynı veya birbirine çok yakın olan (kelimeler), anlamdaş, müradif, müteradif, sinonim anlamına gelir. Bu kelime genellikle eşanlamlı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eş anlamlı şeklinde olmalıdır.
Dil araştırmalarında “anlamdaş, eş manalı, eş anlamlı, müteradif, sinonim” terimleriyle karşılanan eş anlamlılığın tanımı genellikle sözlüksel bağlamda yapılmaktadır.
Yazılışları ve okunuşları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denmektedir.
Olgular; iki eleman, sözcük ya da eylem arasındaki ilişkiyi belirleyen ifadelerdir. Kavramlar; benzer özelliklere sahip olay, fikir ve objeler grubuna verilen ortak isimlerdir. İlke ve genellemeler; kavramlar arası ilişkilerden çıkan kapsamlı bilgilerdir.
Toplumsal Olgu: Toplumsal gerçeklik olarak da adlandırılan toplumsal olgu, toplumsal olayların tekrar etmesiyle doğan, mekandan ve zamandan bağımsız kavramlardır. Örnek 1: Ahmet ile Ayşe'nin evlenmesi bir toplumsal olayken evlilik bir toplumsal olgudur.
Olay ve olgunun arasındaki en büyük fark, zaman açısından olayların olgudan daha kısa bir süreyi içermesidir. Örneğin güneş açması ya da bir çocuğun doğması, Truva savaş birer olaydır. Olgu ise daha tümevarımsal bir kavramdır ve uzun süreçleri barındırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri