Noterde azil işlemlerinin gerçekleşmesi için notere gidilerek bir azil name örneği doldurulması gerekmektedir. Daha sonrasında ise noter bunu Tapu Sicil Müdürlüğüne göndermektedir. Tapu Sicil Müdürlüğüne ulaştığı andan itibaren azil işlemi gerçekleşmesi gerçekleşmektedir.
Avukatı noterden azletmeden başka bir avukata vekalet verilmesi durumunda her iki avukat da vekil olarak görünür. Dolayısıyla avukat azletmek noterden yapılan bir işlemdir. Noter kanalı ile azilname gönderilmesi şarttır.
Notere azilname düzenlemesi için vekalet bilgilerinin veya avukat bilgilerinin verilmesi yeterli olacaktır. Notere bu durum için herhangi bir gerekçe bildirme zorunluluğunuz bulunmaktadır. Ancak dilerseniz azilnameye, azil gerekçenizi de ekleyebilirsiniz.
Vekaletin iptali için ilk olarak vekaletin düzenlendiği notere gidilmesi gerekir. Noterden azilname ya da iptal, fesh belgesi alınmalıdır. Noterden alınan azilname ise vekalet veren kişiye gönderilmelidir. Bu belgenin noterden alınabilmesi için ödenmesi gereken belli bir harç miktarı yatırılır.
Vekaletnamedeki vekilin yetkisinin sona erdirilmesi anlamına gelen azil, taşınmaz mallar ile ilgili olarak iki şekilde yaptırılabilir: Notere dilekçe verilerek azlettirmek. Tapu sicil müdürlüğüne dilekçe verilerek azlettirmek.
İlgili 17 soru bulundu
Noterde azil işlemlerinin gerçekleşmesi için notere gidilerek bir azil name örneği doldurulması gerekmektedir. Daha sonrasında ise noter bunu Tapu Sicil Müdürlüğüne göndermektedir. Tapu Sicil Müdürlüğüne ulaştığı andan itibaren azil işlemi gerçekleşmesi gerçekleşmektedir.
Azil ve istifa bozucu yenilik doğuran haklardır; tek taraflı, varması gerekli irade beyanıyla sonuç doğururlar[1]. Öğretide iradenin, muhatap tarafından öğrenilmesi mümkün kılınacak şekilde yapılması gerektiği belirtilmektedir[2].
Vekalet verme ve iptal etme işlemleri sadece vekalet vermek isteyen portal üyesine ait olan elektronik imza ile imzalanarak gerçekleştirilebilir. Bu nedenle vekalet verme/iptal etme işlemi sadece gerçek kişiler tarafından yapılabilir.
Vekaletin iptal edilmesi için öncelikle notere başvurulması gerekmektedir. Noter, vekaletin iptaline yönelik işlemleri gerçekleştirecektir. Vekalet iptali için genellikle azilname veya iptal/fesh belgesi düzenlenir.
A.
TBK'nin 512. maddesinde ise vekâlet veren ve vekilin, her zaman sözleşmeyi tek taraflı olarak sona erdirebileceği belirtilmiştir. Vekâlet veren ve vekile tanınmış bulunan söz konusu sona erdirme hakkı, vekâlet verenin talimat verme hakkı ve vekilin talimata uymama hakkının bir görünümü olarak karşımıza çıkar25.
Konu: Azilnamenin Tapuya Tebliğ Zorunluluğu Yoktur. İlgi: 29/09/2022 tarih ve 2021/949 soruşturma sayılı yazınız. İlgi yazınız Yönetim Kurulumuzun 24.10.2022 tarihli toplantısında görüşülmüştür.
Yargıtay Kararı
Azil veya istifa karşı tarafa bildirilinceye kadar tebligat vekile yapılır ve bu tebligat ile süreler işlemeye başlar.
Burada sorun öncelikle azil işleminin ne şekilde yapıldığıyla başlıyor.Azledilen avukatın öncelikle usulüne uygun bir şekilde azledilmesi gerekir,avukatın azilden dolayı vekalet ücretinin tam ödenmesi gerekir. Yeni avukatın diğer meslektaşının azledildiğini dosyaya bilgi vermesi gerekir.
Avukat azletmek, belirli sebeplerden dolayı veyahut hiçbir sebep olmaksızın, şahsın vekalet verdiği avukatla olan vekalet sözleşmesine son vermesi anlamına gelir. Avukatın, aldığı işi kusurlu yapması veya ihmali etmesi, görevini gereği gibi yerine getirmemesi durumunda haklı olarak azil işlemi gerçekleştirilebilir.
Avukatlık Kanunu madde 174 “Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir. Şu kadar ki, avukat kusur veya ihmalinden dolayı azledilmiş ise ücretin ödenmesi gerekmez. ”hükmünü haizdir. Azil haklı ise avukat ancak azil tarihinden önce tamamlanması nedeniyle muaccel olan işler bakımından avukatlık ücretine hak kazanır.
Noter huzurunda imzalanan sözleşme ile kişi vekil tayin edebilir. Ancak her zaman vekaletname vermek için notere gitmek gerekli değildir. Yetkilendirme ve işlem yapmak için yetki veren kişinin kimlik fotokopisi de kullanılabilir.
Vekaletname nüshası elinde varsa herhangi bir noterden feshi gerçekleştirebilirsin.
Tüm bu bağların yok edilmesi için ise notere önce dilekçe yazılır ve ardından azilname alınır. Vekalet iptalinde ise belli bir ücret istenmektedir. Şu anda vekalet iptali işlemi için istenen güncel tutar ise 134,33 TL olarak bilinmektedir.
Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
Süresiz verilen vekaletler her satış işlemi için geçerlidir. Fakat belirli bir süre zarfında kişi kendi yerine vekil olarak seçtiği kişinin vekalet süresi bittiğinde kişi adına herhangi bir alış-satış işlemi yapabilmesi mümkün değildir. Belgeler yeniden bir araya getirilip notere tekrar başvuru yapılması gereklidir.
Noter avukat vekalet ücreti 2023 yılında 213,30 TL'dir. Herhangi bir konuda avukatınıza vekalet vermeniz gerekir ise bunun için notere bir ücret ödemeniz gerekecektir. Vermiş olduğunuz vekalet iptali için azilname dilekçesi vermeniz gerekmektedir.
Noterliklerde ve Konsolosluklarda vermiş olduğunuz vekaletname işlem bilgilerine, e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetlerde yer alan Kişi Vekaletnameleri Sorgulama hizmeti ile ulaşabilirsiniz.
Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir. Şu kadar ki, avukat kusur veya ihmalinden dolayı azledilmiş ise ücretin ödenmesi gerekmez. Görüldüğü üzere önemli olan husus haklı azil ile haksız azil hallerini birbirinden ayırmaktır. Çünkü buna göre avukat vekalet ücret alacağı değişmektedir.
Avukatlık Kanunu'nun 174. Maddesi uyarınca, avukatın iş sahibi tarafından azledilmesi halinde kararlaştırılan ücretin tamamının avukata ödenmesi gerekmektedir. Fakat bu azil, avukatın kusurundan veya ihmalinden kaynaklanıyorsa ücret ödenmesi gerekliliği ortadan kalkar.
Mahkeme kararında hükmedilen vekalet ücretini tahsil ve icra etmeye yetkili kişi davada yer alan asil taraftır. Yani avukatın temsil ettiği kişi veya kurum söz konusu vekalet ücretine dair ilamı icraya koyabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri