Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez.
Madde 3- Bu Yönetmelik, 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununun 112'nci maddesine göre düzenlenmiştir. Madde 4- Hâkim ve savcıların, resmi kıyafeti (Şekil 1) de görülen tipte siyah parlak kumaştan yapılmış, geniş kollu, düğmesiz cübbedir.
(2) 4/10/2013 tarihli ve 2013/5443 sayılı Bakanlar Kurulu Eki Yönetmeliğin 2 nci maddesi ile bu fıkrada yer alan “Resmi elbise (üniforma) giymek zorunda olanlar” ibaresi “Emniyet Hizmetleri Sınıfına mensup olanlar, hâkimler, savcılar, Türk Silâhlı Kuvvetlerinde görev yapanlar” şeklinde değiştirilmiştir.
Cübbelerin Şekli Madde 4- (Değişik:RG-24/6/2016-29752) Adli ve idari yargı ilk derece mahkemeleri ile Cumhuriyet başsavcılıklarında görev yapan hâkim ve savcıların, resmi kıyafeti Şekil 1 de görülen tipte siyah parlak kumaştan yapılmış, geniş reglan kollu, düğmesiz cübbedir.
Hakim ve savcılar sakal bırakabilir mi? Özetle serbest. memurunun resmiyetine de aykırıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz.
[6] Yargıtay Cumhuriyet Savcıları Etik Davranış İlkelerinin “Özel Yaşamda Davranışlar” başlıklı 5. bölümünde yer alan 5.7. ilkesi uyarınca Yargıtay Cumhuriyet savcıları “sosyal medya kullanımı sırasında mesleğin onurunu, bağımsızlığını ve tarafsızlığını koruyacak şekilde davranırlar”.
Sonuç olarak, Kıta Avrupası hukuk sistemine dahil diğer ülkelerde olduğu üzere, bizim hukuk sistemimiz bakımından da savcı, her ne kadar muhakemede bir taraf olsa da, soruşturma sırasında sanığın lehine olan delilleri de toplamakla yükümlüdür.
Mahkeme konuya ilişkin kararında, kılık kıyafet kurallarının erkek ve kadın memurlar açısından ziynet eşyası, takı gibi giyim kuşam öğeleri yönünden herhangi bir yasaklama, sınırlama getirmediğini, davacının küpe veya yüzük takarak mesaiye gelmesinde engel bir durumun bulunmadığını vurguladı.
Anayasa kanunları arasında DÖVME yasak demiyor. Polislik ya da askerlik değil bu vücut kontrolü yapılsın.
Savcı olabilmek için bir üst yaş sınırı bulunmaktadır. Hukuk fakültesinden mezun olmuş adayların, Adli Yargı Sınavı'na girebilmeleri için 35 yaşını doldurmamış olmaları gerekmektedir. Avukatların bu sınava girebilmelerinde ise 45 yaşını doldurmamış olmaları şartı aranmaktadır.
Maddenin birinci fıkrasında belirtilen ilke Cumhuriyet savcısının, 160 nci maddede belirtilen amaca ulaşmak üzere her türlü araştırmayı yapabilmesidir.
Hakimlik ve Savcılık Mesleğinde Atamaların yapılabilmesi:
Boş kadroların bulunmasına, İlgili kişinin atanacağı yerdeki hizmeti yapabilecek yeteneğine, Kıdemine.
Savcı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Savcı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 52.800 TL civarındadır.
Anlatıldığında basit görünse de tahmin edebileceğiniz gibi savcı olmak oldukça zorlu bir süreç. Ayrıca savcı olmak için sahip olmanız gereken kişisel özelliklerin yanı sıra hâkim ve savcı olabilme koşulları, 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nda belirtilmiş durumda.
Savcı olabilmek için genel olarak Hukuk Fakültesi üzerinden mezun olunur. Bu bağlamda ise Türkçe, matematik ve edebiyat ile tarih ve coğrafya gibi derslerin iyi olması gerekmektedir.
Yine Başsavcı yaptığı açıklamada; "Bizim talimatımızda diyor ki, "soruşturmaların hukuka uygun yürümesi, gizliliğe riayet edilecek. Biz basın açıklaması yapabiliriz.
Savcıların, güvenilir, adaletli ve disiplinli bir kişiliğe sahip olması çok önemlidir. Savcı suç unsurunu tespit eder ve sanıkların sorgulanmasını yürütür. Suç unsuruna bağlı olarak da kavuşturma ve soruşturma yapmaya yetkilidir. Savcı devleti savunsa da devlete karşı dava açabilme hakkını da elinde bulundurur.
SAVCILAR, hukukun üstünlüğünü sağlamak için yasal işlemleri yürüten ve suçluların adalet önünde yargılanmasını sağlayan kamu görevlileridir. Savcılar, suçları araştırır, şüphelileri sorgular ve kanıtları değerlendirirler.
Yürürlükteki Hakimler ve Savcılar Yasası'na göre, hukuktan mezun olan bir kişi, yabancı birisiyle evliyse hakim veya savcı olamıyor.
Avukatın üstü ise, ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suçtan dolayı suçüstü hali hariç, asliye ceza mahkemesinin veya sulh ceza mahkemesi- nin görev alanına girip de yargılaması ağır ceza mahkemesinde olanlar da dahil avukatın üzeri ve yanında taşıdığı eşya, otomobili ve kullandığı diğer araçlar aranamaz.
Türkiye'de savcılık
Cumhuriyet başsavcısı cumhuriyet savcısının hiyerarşik amiridir.
Savcılar polis, avukat ve hakimler ile sürekli çalıştığı için de gençleri etkilemektedir. Savcılar sürekli olarak sabit saatlerde çalışmalarını sürdürmez. İş tanımı hayli zor olması nedeniyle mesai saatleri dışında da savcılar fazlası ile çalışır.
Adalet Bakanlığı'nın tasarısına göre, dava açan vatandaştan katkı payı alınacak. Döner sermaye havuzunda toplanacak paradan, hakim ve savcılara sonuçlandırdıkları dava başına prim ödenecek. Tasarıya göre yargı katkı payı, yapılacak mahkeme işlemine göre belirlenecek tarife üzerinden alınacak.
En az iki yıl çalışmanız gerekiyor, yani 2 yıl dolmadan tayin yapılmıyor. Gerçi 2 yıl değil, genelde 3-4-5 yıl geçtikten sonra tayinler yapılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri