Düzenli ya da toplu olarak yatırdığınız tüm katkı payları için alacağınız devlet katkısıyla, birikimleriniz sürekli artmaya devam eder. Daha fazla katkı payı ödeyerek maksimum devlet katkısı elde edebilir, 2023 yılı için belirlenen 42.160,50 TL* üst limite ulaşan miktarda destek alabilirsiniz.
Bir katılımcının yararlanabileceği maksimum devlet katkısı, yıllık brüt asgari ücretin %30'u* ile sınırlıdır. 2023 yılı içerisinde maksimum devlet katkısı olan 42.160,50 TL'den faydalanabilmek için 140.535,00 TL yatırmanız gerekmektedir.
Sistemden erken çıkarsanız kesinti uygulanıyor.
10 yıldan önce sistemden çıkmanız durumunda getiri üzerinden %15, 10 yıl süreyle sistemde kalıp 56 yaşını doldurmadan sistemden çıkmanız durumunda getiri üzerinden %10, Emeklilik, vefat veya maluliyet sonucu sistemden çıkmanız durumunda getiri üzerinden %5'tir.
Sistemde 6 yılını dolduranlar devlet katkı payının %35'ini alabilir. Sistemde 10 yılını dolduranlar devlet katkı payının %60'ını alabilir. Sistemde 10 yılını doldurup aynı zamanda 56 yaşını tamamlayan ve emekliliğe hak kazanan katılımcılar ise devlet katkı payının %100'üne hak kazanır.
6-10 yıl arasında devlet katkı payının %35'i, 10. yılın sonunda devlet katkı payının %60'ı, BES'te 10 yıl süreyi tamamladığında ve sigortalı 56 yaşını doldurduğunda ise devlet katkı payının tamamı alınır.
İlgili 18 soru bulundu
Aynı şirkette ya da farklı şirketlerde birden fazla emeklilik sözleşmesine sahip olunabilir.
Diğer bir deyişle, 2023 yılı içinde Bireysel Emeklilik Sistemine 140.535 TL katkı payı ödemesi yaparak, Devlet Katkısı avantajından üst limit olan 42.160,50 TL ile faydalanabilirsiniz.
1 Nisan tarihinde yayınlanan ve 1 Ekim'de yürürlüğe girecek olan Yıllık Gelir Sigortası Yönetmeliği'yle sadece Bireysel Emeklilik Sistemi emeklileri değil, ayrıca birikmiş parasını değerlendirmek isteyen herkes ömür boyu maaş alma hakkına sahip olacak.
Nasıl Emekli Olurum? Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emekli olabilmek için en az 10 yıl sistemde kalmanız ve 56 yaşını doldurmanız yeterlidir. Emeklilik sisteminde 10 yıl kalıp, 56 yaşınıza geldiğinizde önünüzde birikiminizle ilgili birden fazla alternatifiniz bulunmaktadır.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde emeklilik için iki koşul bulunuyor. Birincisi sistemde 10 yılı tamamlamak, ikincisi ise 10 yıl şartı ile birlikte 56 yaşını doldurmak. Her iki şart tamam olduğunda BES'te emeklilik hakkını kazandın demektir!
İleriye dönük para biriktirmekten çok daha avantajlı; çünkü devlet de birikiminize katkı sağlıyor. Yani BES, emeklilikte size ek gelir sağlıyor. Hem bireysel olarak sizin ileriki yaşamınızda refah düzeyinizi arttırıyor hem de uzun vadeli bir yatırım olması nedeniyle ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
BES iptal etme döneminize göre devlet katkısı, stopaj ve giriş aidatı kesintileri uygulanabilir. İlk üç yıldan sonra yapılan çıkışlarda %30 olarak belirlenmiş devlet katkısı ve getirilerin tamamı da ana paranız içinde hesaplanır.
Bireysel emeklilikten emekli olunduktan sonra tercihe göre birikimler ister toplu bir şekilde ister aylık maaş ya da bir kısmı toplu olarak bir kısmı da maaş olarak alınabilir.
Her yıl sizin tarafınızdan katkı payınızda yapılacak %'lik artış oranı. Bu oran en fazla %5 olabilir. Düzenli katkı payı ödemeleriniz dışında, sisteme giriş aşamasında isteğe bağlı olarak yatıracağınız toplu tutar.
BES Paramı Nasıl Geri Alırım? İlgili kurumu arayıp Bireysel Emeklilik Sistemi kaydınızı iptal ettirdiğiniz taktirde, para iadeniz 10-15 iş günü içerisinde gerçekleştirilir. BES iptal işlemi ve Takasbank para iade işlemleri e-Devlet üzerinden gerçekleştirilmemektedir.
Sisteme kimler katılabilir? Bireysel Emeklilik Sistemi'ne bir yaş sınırı olmaksızın herkes katılabilir. İş ve çalışma durumunuz gözetilmeksizin (herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı değilseniz dahi) sisteme dahil olabilirsiniz.
Ayrıca katılımcıların, 2 aylık cayma süresi sonunda otomatik katılım sisteminde kalması durumunda, bir defaya mahsus olmak üzere 1.000 TL başlangıç devlet katkısı hak edişi bulunmaktadır.
45 yaşın üzerindeyim fakat otomatik katılım sistemine dahil olmak istiyorum bu mümkün müdür? 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nun Ek 2. maddesinde düzenleme yapılarak, talepleri halinde kırk beş yaş üstü çalışanların da otomatik katılım sistemine dahil edilmesine imkân sunulmuştur.
BES'te Ölüm Tazminatı Kime Kalır? Bireysel Emeklilik Sistemi'nde vefat teminatı bulunmamaktadır. Ancak katılımcının sözleşme süresi içinde vefat etmesi durumunda, birikimleri, devlet katkısı ve getirilerinin tümü, varsa emeklilik sözleşmesinde belirtilen lehtarlara ya da kanuni varislerine ödenir.
Sigorta başlangıcının 10 yıl önce başlaması yeterli olmayıp, 10 yıl boyunca sigortalı şekilde çalışmasının bunması aranmaktadır. En az 1800 gün prim ödenmiş olmalıdır.
İsteğe bağlı olsun veya olmasın bireysel emeklilik sistemine dâhil olanlara devletin yapmış olduğu katkı alınabilir. Şu hâlde bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi, birikimlerin dinen helal olan alanlarda değerlendirilmesi durumunda caiz aksi hâlde caiz değildir.
Çocuğum için BES, hem katkı payı hem de ödeme aralığı konusunda kolaylıklar sunar. Böylelikle, yüksek gelire sahip olmayan ailelerin de çocukları için yatırım yapmasını sağlar. Bu açıdan da oldukça mantıklıdır. Ekonomik şartlarınızı zorlayıp darboğaza girmeden geleceğe yatırım yapmanın en kolay yoludur.
Gerek BES gerekse yatırım fonlarının getiri oranı; seçilen fon ve yatırımın süresine göre değişkenlik göstermekle birlikte, 2021 yılında yatırım fonları ortalama % 34 oranında getiri sağlamış olmasına karşın bireysel emeklilik fonları ortalama % 40 oranında getiri sağlamıştır.
BES katılımcılarının kısa vadeli nakit ihtiyaçları nedeniyle sistemden çıkışlarının önlenmesi sağlanacak. Bu amaçla sağlık, evlilik, eğitim, mülk sahibi olma gibi ihtiyaçlar nedeniyle bireylere sistemden çıkmadan birikimlerinin bir kısmını çekme olanağı tanınacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri