İletişim ve eğlence amacıyla kullanılan teknolojik aletler; bilgisayar, tablet, oyun konsolu, televizyon ve telefon olarak sıralanıyor.
Telgraf, posta, telefon, faks, radyo, gazete, televizyon, uydu ve internet kitle iletişim araçlarına örnek olarak gösterilebilir. Geçmişte kitle iletişim araçları; radyo, telgraf ve faks gibi araçlarla sınırlıydı.
İletişim modelleri temel olarak üçe ayrılır: sözlü iletişim, sözsüz iletişim ve yazılı iletişim.
İlgili 33 soru bulundu
Günümüzün en yaygın şekilde kullanılan kitle iletişim aracı da şüphesiz internet. İnternet üzerinde yapılan dijital pazarlama çalışmaları, hızla geniş kitlelere ulaşılmasını sağlamaktadır. Bahsettiğimiz gibi internet kullanımının yaygınlaşmasıyla beraber internet içeriklerine erişim kolaylaştı.
Kitle iletişim araçlarının amacı, düşünce, fikir ve haberleri çok kısa zamanda geniş kitlelere ulaşmaktadır. Başlıca kitle iletişim araçları; gazete, dergi, radyo, televizyon, internet, mektup, telgraf, telsiz vb.dir. İlkçağlarda duman, posta güvercini, davul vs. dir.
Sözlü iletişimde ses, dil ve hava, iletişim aracı olarak kullanılmaktadır. Sözsüz iletişimde kullanılan araç, beden, mesafe algısı ve sestir. Yazılı iletişimde basılı veya yazılı harfler, semboller ve belirli bir yüzey araç olurken görsel iletişimde araç ekran veya perdedir.
BAŞLICA KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI
Televizyon Radyo Gazete Dergi Akıllı telefon Kitap Genel Ağ (İnternet) vb.
Türkçeye 1980li yıllardan sonra giren medya kelimesi, “kitle iletişim araçları” ifadesi ile anılır ve gazete, radyo, televizyon, internet vb araçların tümünü kapsar. Kitle iletişim araçları farklı özelliklere sahip olmalarına rağmen genel olarak “kitlesel bir boyutta ileti dağıtabilen araçlar”dır (1).
telefon, posta, telgraf, telsiz gibi doğrudan bir kişi ile bir başka kişi arasındaki iletişimi sağlayan ve iletişim teknolojisi ile ilgili araçlardır.
Örnek: Televizyon, dergi, bilgisayar, gazete, kitaplar, resimler vs. İşitsel bilgi ve iletişim araçları bir bilgiyi veya mesajı ifade etmek ya da iletişim kurmak amacıyla kulağa hitap eden iletişim araçlarıdır. Örnek: Telefon, MP3 çalar, ses kayıt cihazı,radyo, cd-kaset çalar vs.
İletişim kişiler arasında düşünce, duygu, bilgi ve haberlerin aktarılmasına verilen isimken iletişim türleri ise bu aktarımın gerçekleşme biçimine verilen isimdir. İletişimin gerçekleşme biçimine göre iletişim türleri; Sözlü iletişim. Sözsüz iletişim.
Belirli mesajların kodlanarak bir kanal aracılığıyla bir kaynaktan bir hedefe/alıcıya aktarılması süreci. Örneğin bir konuşmacı (kaynak) ortak bir dil aracılığıyla (örn. Türkçe) kodladığı belirli kelimeleri (mesaj/ileti) ses dalgaları ve hava yoluyla (kanal) dinleyiciye/alımlayıcı (hedef) aktarır.
Toplum tarafından; 'Her tür basımı yapılan yayın (Gazete, Dergi, Kitap vb.), Radyo, Televizyon, Tiyatro, Sinema ve Sosyal Medya' gibi kitle iletişim araçları kullanılmaktadır. Bu araçların her birinin sosyo-kültürel değişme açısından rol oynadığı belirtilmelidir.
3.Uzaktan Yapılan Sesli İletişim: Radyo, televizyon, sinema, telefon kanalıyla yapılan sesli ve görüntülü iletişim türüdür.
İletişimin en iyi yöntemi, sakin ve net konuşmak, dolgu sözcüklerden kaçınmak, göz teması kurmak, uygun beden dili kullanmak ve dikkatli dinlemektir. İletişimin önemli unsurlarından biri sakin ve net konuşmaktır.
Açık iletişim duyguların, düşüncelerin doğrudan ifade edilmesi anlamına geliyor kısaca. Yani göz süzmeden, trip atmadan, kahve fincanını hızla masaya çarpmadan ya da en kötü senaryoda yumrukların havalarda uçuşmadığı, son derece basit bir iletişim yöntemi.
İnsanın bilişsel iletimlerini aktarmada en temel araç olan konuşma dili duygu ve coşkularını dile getirmede çoğu kez yetersiz kalır. Bu nedenle, duygusal konuşmalar, jestlere, mimiklere en çok başvurulan konuşmalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri