Bireysel Emeklilik Sisteminde Ne Kadar Para Biriktiği Nasıl Öğrenilir? E Devlet'e giriş yaptıktan hemen sonra arama çubuğuna "Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sistemlerinde Devlet Katkısı Sorgulama" şeklinde yazarak sorgulama işlemini Kısa bir sürede yapabilirsiniz.
e -Devlet'te bireysel emeklilik sekmesini seçerek Bireysel Emeklilik Sistemi'nde ne kadar paranız biriktiğini öğrenebilirsiniz. e-Devlet şahıs ödemeleri ekranından vatandaşlara verilen rapor parası, doğum parası, süt parası, yol yardımı ve cenaze yardımı gibi meblağlar da öğrenilebiliyor.
Bireysel Emeklilik Parasını Nasıl Geri Alabilirim? BES sorgulama kadar yapılan birikimlerin nasıl geri alınabileceği de sıklıkla merak edilir. Bireysel emeklilikte yapılan birikimler e-devlet aracılığıyla talep edilemez. Bunun için ilgili sigorta ya da emeklilik şirketiyle veya bankayla iletişime geçilmelidir.
Emeklilik şirketinin internet sitesinde katılımcılara verilen internet şifrelerinden giriş yapılarak hesaplarına ulaşabilirler, birikim durumunu, fon getirilerini, ödeme dönemlerini ve bireysel emeklilik sözleşmesi ile ilgili işlemlerini gerçekleştirebilir.
Devlet tarafından, bireysel emeklilik sistemine (BES) düzenli veya toplu olarak yatırdığınız tüm katkı paylarının %30'u oranında bireysel emeklilik hesabınıza ödenen tutardır. Örneğin; aylık 200 TL ödüyorsanız adınıza her ay 60 TL, 800 TL ödüyorsanız 240 TL devlet katkısı ödenir.
İlgili 37 soru bulundu
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde birikmiş paranız varsa sistemde yazan sigorta şirketiniz ile iletişime geçerek birikmiş paranızı almak için talepte bulunabilirsiniz. BES parasının alabilmek için e-Devlet üzerinden işlem yapılamıyor.
Sistemde 6 yılını dolduranlar devlet katkı payının %35'ini alabilir. Sistemde 10 yılını dolduranlar devlet katkı payının %60'ını alabilir. Sistemde 10 yılını doldurup aynı zamanda 56 yaşını tamamlayan ve emekliliğe hak kazanan katılımcılar ise devlet katkı payının %100'üne hak kazanır.
SORGULAMA NASIL YAPILIR? Bireysel emeklilik bakiyenizi sorgulamak için e devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama motoruna “takasbank” yazmalısınız. En üstte açılan sekmeye tıkladığınızda sistemde birikmiş paranız olup olmadığını görebilirsiniz.
BES iptal işlemini gerçekleştirmek istiyorsan BES paranı ne zaman alacağını merak ediyor olabilirsin. Peki, BES parası ne zaman yatar? BES'ten çıkınca katılımcı ayrılma talep formunu imzalayıp faks ya da posta yöntemi ile şirkete gönderdiğinde hesabında biriken tutar, 20 iş günü içerisinde hesabına yatırılır.
Ayrıca katılımcıların, 2 aylık cayma süresi sonunda otomatik katılım sisteminde kalması durumunda, bir defaya mahsus olmak üzere 1.000 TL başlangıç devlet katkısı hak edişi bulunmaktadır.
Peki BES devlet katkısı nasıl sorgulanır? Türkiye Sigorta Birliği açıklamasına göre, BES'te katılımcıların bilgilendirilmesi amacıyla E-Devlet'te e-Hizmetler bölümündeki Emeklilik Gözetim Merkezi sekmesinde “Bireysel Emeklilik Sistemi Devlet Katkısı Kullanım ve Limit Bilgileri Sorgulama” servisi yer alıyor.
BES parasının alabilmek için e-Devlet üzerinden işlem yapılamıyor. İşlem gerçekleştirebilmek için sistemde kayıtlı olan sigorta şirketiniz ya da bankanızla iletişime geçmeniz gerekmektedir.
Asgari ücret artmasına rağmen kesintiler için takvim yılının ilk altı aylık brüt asgari ücreti dikkate alınıyor. Bu nedenle 2023 yılının tamamında BES şirketlerinin yıllık kesinti üst sınırı 851 lira, 5 yıl için toplamda alabilecekleri kesinti tutarı ise 4,253 lira olarak uygulanmaya devam edecek.
e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
SSGK Birikmiş Aylık Tutarı, hem isteğe bağlı hem de zorunlu primler dahil olmak üzere üye tarafından SGK'ya ödenen tüm primlerin toplamıdır. Bu tutar, herhangi bir zamanda Hesabım'a gidip “Aylık Katkı Paylarınızı Güncelleyin” seçeneğine tıklanarak güncellenebilir.
SSK birikmiş para iadesi yapılmasına izin verir ve bunun için bir dilekçe ile başvurunun yapılması gerekir. SSK birikmiş para iadesi için başvuru yapan kişilere primleri geri ödenir. Bunun için vatandaşların Sosyal Güvenlik Kurumu ile iletişime geçmesi ve emeklilik süreçleri hakkında bilgi alması gerekir.
BES - İşten Ayrılma
Çalışanın işten ayrılması durumunda çalıştığı gün kadarki ücretinin %3'lük kısmı Otomatik BES sözleşmesine aktarılır. Sözleşme işveren tarafından sonlandırılmaz. Sadece “Çalışan Durum Güncelleme” dosyası ile işten ayrılma bildirimi yapılır.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde birikiminiz fonlarda değerlenir ve ayrılma talebinizin ardından yasal süreler içerisinde bu fonların satışı gerçekleşir. Erken çıkış işlemleriniz de bireysel emeklilik çıkış işlemleri için yasal süre olan 20 iş günü içerisinde gerçekleştirilir.
Çalıştığı iş yerinde mevcut Otomatik BES sözleşmesi bulunan çalışanın iş yerini değiştirmesi durumunda, yeni iş yeri Otomatik Katılım Sistemi'ne geçmişse, çalışanın sözleşme süresi, birikimi ve getirisi yeni iş yerindeki bireysel emeklilik sözleşmesine aktarılır ve herhangi bir kesinti uygulanmaz.
Bu çerçevede aracı kuruluşlar; Takasbank nezdindeki hesaplarından kendi terminallerini kullanarak elektronik ortamda ya da yazılı talimat vermek suretiyle Takasbank nezdindeki hesaplarına ya da diğer aracı kuruluşların hesaplarına nakit transferi yapabilmektedirler.
Devletin yüzde 25 katkı payı verdiği bireysel emeklilik sistemi (BES) Türkiye'de ekim ayından itibaren yeni bir döneme giriyor. 2003'te başlayan BES'te, 10 yılını dolduran sigortalılar isterlerse toplu para yerine sigorta şirketlerinin kendilerine sundukları planlara göre ömür boyu emeklilik maaşı alabilecek.
Bireysel Emekliliğe hak kazanabilmeniz için bireysel emeklilik sistemine giriş tarihinden itibaren en az 10 yıl sistemde bulunmak koşuluyla 56 yaşını tamamlama şartı aranmaktadır. Bu aşamada birikimlerinizin tamamının bir seferde toplu para şeklinde veya emeklilik maaşı olarak almayı talep edebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde en az 10 yıl kalmanız ve 56 yaşınızı doldurmanız halinde, Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emekli olmaya hak kazanabilirsiniz. Aksi halde, sistemden ayrıldığınız için, devlet katkısında BES içerisinde kaldığınız süreye göre kesinti uygulanmaktadır.
Bireysel Emeklilik Sisteminde Ne Kadar Para Biriktiği Nasıl Öğrenilir? E Devlet'e giriş yaptıktan hemen sonra arama çubuğuna "Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sistemlerinde Devlet Katkısı Sorgulama" şeklinde yazarak sorgulama işlemini Kısa bir sürede yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri